Dr. Hajdú Krisztina – „A terhes nő ne az első sokkban döntsön”

“Úgy kell tájékoztatni őket, hogy az szakmailag helytálló legyen, és a – bármilyen szinten lévő – szellemi képességeikhez, műveltségükhöz illően igazi felvilágosítást is jelentsen. Lehet, hogy azt a nőt és a párját akkor látom először, így nagyon nehéz kérdés, hogy miként tudom ilyen rövid idő alatt felderíteni, hogy nekik mire van szükségük ahhoz, hogy megértsék, amiről beszélünk, felfogják a választás lényegét. De ha nem próbálom meg, akkor egy száraz orvosi tényközlés maradna csak, aminek következtében pedig egy kétségbeesett, tanácstalan házaspár távozna innen.”

 

Hogyan beszél meg nehéz helyzeteket várandós anyákkal egy őket vizsgáló orvos, és miként dolgozza fel ezeket? Dr. Hajdu Krisztina szülész-nőgyógyászt, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum magzati vizsgálatokat végző munkatársát kérdeztük.

HáziPatika.com: Ha a magzati rendellenesség-szűrés során észrevesznek valamilyen komolyabb fejlődési rendellenességet, akkor a szülőknek mindenekelőtt meg kell hozniuk a döntést, hogy megtartják-e a magzatot, vagy sem. Egy ilyen döntésnél nagyon sokat számít, hogy az ember milyen családból érkezik, milyen irányú a műveltsége, mit mond a vallása (ha van neki) – és így tovább. Hogyan lehet mindezt figyelembe venni, amikor közli a pácienseivel a rossz hírt?

Hajdu Krisztina: Ez a nehézség benne: amikor szembesülünk egyfajta betegség meglétével, és ezt közölni kell a beteggel, adódik a kérdés, hogy annak ellenére, hogy ők esetleg nem ismerik annak a betegségnek a létét, mibenlétét, pláne nem a lefolyását, a kezelhetőségét, a következményeit, hogyan tudunk kellő felvilágosítást adni, hogy rövid időn belül el tudják dönteni, hogy a terhesség megszakítását vagy továbbviselését választják. Úgy kell tájékoztatni őket, hogy az szakmailag helytálló legyen, és a – bármilyen szinten lévő – szellemi képességeikhez, műveltségükhöz illően igazi felvilágosítást is jelentsen. Lehet, hogy azt a nőt és a párját akkor látom először, így nagyon nehéz kérdés, hogy miként tudom ilyen rövid idő alatt felderíteni, hogy nekik mire van szükségük ahhoz, hogy megértsék, amiről beszélünk, felfogják a választás lényegét. De ha nem próbálom meg, akkor egy száraz orvosi tényközlés maradna csak, aminek következtében pedig egy kétségbeesett, tanácstalan házaspár távozna innen. Ráadásul nagyon kicsinek látom a valószínűségét, hogy rövid idő alatt találni tudnának valakit, aki az én leletem alapján kellőképpen és nálam jobban felvilágosítaná őket.

 

 

A cikk folytatását itt olvashatja: Házipatika
Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS