Felelősen érted, értem, magunkért sorozat; 2. rész – Gátizomvédelem szülés előtt és után

Felkészülés és regeneráció a szülés körül

 

Sokféle módon készülnek a kismamák a várandósság hónapjaiban a baba érkezésére: ma már számtalan módszer segíti a szülésre való felkészülést, anya és gyermek testi-lelki összehangolódását, de még mindig akad egy – sok tabuval övezett és nem kellőképpen reflektorfénybe állított – kérdés ezen a területen, amiről nagyon keveset hallani. Akiket érint, talán zavarban vannak miatta, a szakemberek körében pedig nem kellőképpen hangsúlyozott a téma. A gátizom védelméről, a regeneráció fontosságáról van szó. Pedig számos negatív következménye lehet a felkészületlenségünknek, tudatlanságunknak, ezért jó, ha időben szerzünk információt róla.„Sajnos nagyon sokan azt sugallják, hogy az inkontinencia ártalmatlan jelenség, de ez egy közszájon forgó tévhit: ez egy tünet, ami egyáltalán nem normális, mindenképpen ki kell vizsgálni. Szülés után egyébként nem csak vizelet-, hanem széklet- és széltartási nehézségek is jelentkezhetnek, valamint süllyedéses betegségek, melyek még súlyosabb stádiumban sem járnak minden esetben vizelettartási zavarral. Ennek anatómiai okai vannak, ne tévesszen meg senkit, ha süllyedés esetén nincs inkontinenciája, az nem jelenti azt, hogy nincs még komoly probléma, sőt!” – magyarázza a specialista, Rigóné Tavaszi Piroska gyógytornász, gátizomterapeuta.

Piroska esetében személyes ismeretségünk miatt tudtam, hogy saját tapasztalatai vezették erre a területre, s lett gyógytornászként – a medencefenék működészavaraival kapcsolatos továbbképzéseket követően – a szülés utáni regenerációs tevékenység elkötelezett segítője és szakembere.

Saját kismedencei problémáira keresett megoldást és segítséget, amikor rátalált azokra az orvosokra, és arra gyógytornászra, akiktől hatékony segítséget kapott: medencefenék specialista kolléganőjét kérte, hogy értékelje és segítse a gyógyulását.  Rádöbbent, hogy feltételezésével ellentétben saját izomműködése sem megfelelő, elmarad az elvárttól, a kismedencei egyensúly helyreállításához ennél többre lesz szükség.

Mivel „láthatatlan” izmokról van szó, a terápia egyedül nehezen kivitelezhető. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a nők 40 %-a szóbeli instrukció alapján helytelenül használja a medencefenék izmait.  Viszont szakmai segítséggel felmérhető, milyen állapotú a gátizom, mi a leghatékonyabb módszer, hogyan lehet működésbe hozni, kinek milyen tartalékjai állnak rendelkezésre, milyen segédeszközök használata kivitelezhető vagy hasznos, és hol áll az illető gátizomrendszere a maximális teljesítőképességéhez képest. A folyamat során pontos szakértelmet igényel, mikor, milyen módon lehet az erősítést megkezdeni, milyen módszereket alkalmazzunk. A gyógytornász ellenőrzi a gátizomtorna, az egyes mozdulatok kivitelezésének helyességét és kitűzi az egyéni fejlesztési lehetőségek irányát és célját.  Az egyéni terápiás helyzet a lelki nehézségek segítésére és támogatására is biztonságos terepet ad, melyek ugyanolyan hangsúlyosak a vizelettartási vagy süllyedéses panaszok kezelésében.

Piroska a saját személyes gyógyulása során szerzett tapasztalatokat ötvözte a sokrétű szakmai ismereteivel. Ebből épül fel az a komplex szolgáltatás, melyet sikeresen alkalmaz egyéni és csoportos formában is. Több, országosan elismert medencefenék specialista orvossal szorosan együtt dolgozva hetente 30-40 pácienst fogad a rendelésein, döntően nőket szülés előtt és után. Az orvosi kivizsgálásra, a prevencióra és a szakszerűségre helyezi a hangsúlyt: a kismamatorna fő szempontja a kismedencei izmok felkészítése a szülésre, a szülés után pedig a korai és szakszerű regeneráció elkezdése a tünetek meglététől függetlenül.

 

A medencefenék gyógytorna többek között javasolható:

 

  1. gyermekvállalás előtt a gátizom működés felmérése, tudatosítására
  2. várandósság idején a természetes és császáros szülésre készülőknek
  3. szülés után a gyors regeneráció és biztonságos terhelés érdekében
  4. menopauza idején a hormonhiány következtében fellépő kötőszöveti gyengeség támogatására
  5. nőgyógyászati műtétek (hasi vagy laparoszkópos méheltávolítás) után a kismedence strukturális egyensúlyának támogatására
  6. hüvelyplasztikai műtétek esetén a műtéti eredmény megőrzése érdekében (TVT szalag, háló beültetés, promontofixáció)
  7. férfiaknak urológiai panaszok esetén, prosztata gyulladás, prosztata eltávolítás után

 

A terápia felépítése:

  1. medencefenék izom vizsgálata, medencét stabilizáló izmok csontok, szalagok tesztelése, mozgásszervi diagnózis felállítása, a vizsgálatra épülő speciális gyakorlatsor összeállítása, betanítása
  2. elektrostimulációs kezelés (szelektív ingeráram segítségével a medencefenék idegstimulációs kezelése)
  3. biofeedback kezelés (az izomműködésről vizuálisan visszajelző készülék használata)
  4. manuálterápiás módszerek a teljes test működésének optimalizálására
  5. segítő beszélgetés a lelki megerősödés érdekében

 

Piroska emellett számos más hatékony és új lehetőséget tud ajánlani a minél teljesebb felkészülés és regeneráció érdekében, ezek egyike a még jobbára sportsérüléseknél ismert kinesio-tape technika.

 

„A várandós nő hasára haránt és hosszanti irányban elhelyezett kinesio-tape segítségével lehetővé válik a hasi terhelés csökkentése (a tape támaszt tud biztosítani), miközben a szalagok mérséklik a bőr túlnyúlását és a szöveti feszülést, így a terhességi csíkok (striák) kialakulásának esélyét is csökkentik. A módszer a hasizomvédelemben is fontos szerepet kaphat, hiszen az egyenes hasizmok szétnyílását megelőző ragasztás segítségével csökkenthető a rectusdiastasis (szétnyílt hasizom) kialakulásának esélye is, és ezzel együtt a köldök illetve lágyéksérv is megelőzhető. Alkalmazásával enyhíteni lehet a kényelmetlen, nehéz alváson, és a megnövekedett teher miatt kialakult deréktáji és keresztcsonti fájdalmakra is megoldást nyújthat a kinesio-tape. A szakember szerint a ragasztást a manuálterápiával ötvözve azonnali fájdalomcsillapítás érhető el gyógyszerek nélkül, ami egy kismama esetében nagyon fontos szempont.A várandósság egyik kellemetlen velejárója lehet a végtagok vizesedése is, amire szintén segítséget nyújthat a tape. Az ún. polip ragasztási technika elősegíti az ödéma elvezetését az érintett területről.”

A tudás egyszerre öröm és feladat, folyamatosan képzem magam, számtalan technikát, eszközt használok, hogy a legmagasabb minőséget tudjam nyúltani a hozzám fordulóknak– vallja Piroska.

„5 éven belül szültem 3 gyereket, mindegyik 4 kg feletti volt. Sajnos ezt nem is úsztam meg nyomtalanul, mint később kiderült a bal oldali gátizmom le is szakadt. A szülések után jelentkeztek természetesen tünetek is: vizeletszivárgás köhögés vagy tüsszentés során, tág hüvely, kidudorodó has. A legnehezebb az volt, hogy nem tudtam, hogy hol keressem komplexen a megoldást! Intimtorna és a szétnyílt hasizomra specializálódott torna már megvolt, meg is csináltam a tanfolyamot, gyakorolgattam is, volt némi eredménye, de ennél jobbat akartam! Olyan helyet, ahol felmérik azt, hogy milyen állapotban van a gátizmom, hasizmom, személyre szabottan kapok egy gyakorlatsort, ellenőrzik is a hatékonyságot, esetleges fejlődést! Így találtam rá véletlenül Piroskára, aki mindezt egy személyben megtestesítette! Az ő programját követve, 4 hónap alatt eljutottam odáig, hogy már tüsszentésnél nincs vizeletcsepegés, akár tisztasági betét nélkül is bátran elindulhatok otthonról! A hasizmom meg 3.5 ujjnyiról 1 ujjnyira záródott össze”

Panni, 37 éves, három gyermekes anyuka

 

 

Felhasznált oldalak:

www.babaszoba.hu/articles/baba/Szules_utani_kellemetlenseg_engem_is_utolerhet_az_inkontinencia

www.robertkarolykorhaz.hu

www.intima.hu

www.anyatestprojekt.hu

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS