33 évesen halt meg a gyerekek kedvenc tanára, Klaudia

Minden egyes nap számít! A korai diagnózis életet menthet! 

Cikkünk tisztelgés Ivanics-Rieger Klaudia, a Bakonyi Csillagászati Egyesület alapító tagja előtt, aki 2023. január 19-én, petefészekrák után kialakult áttétes hasnyálmirigy-rákkal való küzdelmében, tragikus fiatalon a végtelen csillagösvényekre távozott. 

“Hajóra szálltam és átkeltem a csillagok tengerén. A kikötőben maradt férjem, nagymamám, szüleim, testvéreim, családom, barátaim. Oda nem tarthattok velem. Szerettem a Földön a nevetést, a gyerekek mosolyát, a madarak énekét, a művészet kifejező erejét, a tudomány varázsát, Isten kegyelmét. A túlparton már vár a Teremtő és kisfiam, Bence.”   

Kínkeservesen szomorú facebook poszt virít a szemünk előtt. Egy 33 éves tanárnő, amatőr csillagász búcsúját próbáljuk átengedni az érzelmeink hálóján. Hitoktató, geográfus, sci-fi rajongó, ismeretterjesztő, regényíró, vérbeli érzékenyítő… egy igazi energiabomba volt. Drámai utolsó két évében túlélt egy petefészekrákot, majd pici fiát húszhetes magzatként elveszítve a kiújult daganat áttéteket képezve viharos gyorsasággal gyűrte le. Mindenkit megdöbbentve.

“Életet vitt mindenhova, ahol járt.”

“A kedvenc tanárom voltál…”

“Mosolya még most is él!”

“A legszebb csillag ragyog most az égen!”

Klaudia közeli barátai szerint egész lényével azt kérné most tőlünk, hogy ne szörnyülködjünk súlyos betegségén és hirtelen halálán, hanem cselekedjünk! 

 Nyissuk ki a szemünket a saját életünkre!

Legyen minden új évben a fogadalmunk, hogy szűrővizsgálatokra megyünk! És tartsuk is be! Hiszen a rákos megbetegedések szövődményei nagy mértékben csökkenthetők, ha időben fedezik fel a daganatot. Nála sajnos a daganatok agresszív, nem igazán szűrhető fajtái miatt minden túl későn történt… Kollégája és szerkesztőtársa, Kocsis ERzsó búcsúztató sorai alább olvashatók. 

A jövőd attól függ, mit teszel most! 

Magyarországon továbbra is évről évre emelkedik az újonnan diagnosztizált daganatos esetek száma. Az elmúlt 25 évben csak 15 százalékkal sikerült csökkenteni a daganatos betegségek miatti halálozást, miközben a szűrővizsgálatok igazán nagy fejlődésen mentek keresztül. Elterjedésükkel egyértelműen javultak a daganatos megbetegedések kimenetelei, hiszen a szűrések alkalmával korai stádiumban felfedezett daganatok túlélése jelentősen nagyobb. És azt is tudjuk, hogy a rák ma már nem jelenti az ember azonnali halálos ítéletét: korai felismeréssel, műtétekkel, modern gyógyszerekkel a betegség részben gyógyítható vagy kordában tartható. A szűrésre való hajlandóság viszont még mindig nem igazán előremutató. 

A legfontosabb szűrővizsgálatok: 

🔲emlőszűrés

🔲tüdőszűrés

🔲nőgyógyászati szűrővizsgálatok, méhnyakszűrés

🔲anyajegyszűrés

🔲vastagbélrákszűrés

🔲tüdőszűrés

🔲béldaganatszűrés

🔲prosztatarákszűrés

Minden 8. férfi és minden 11. nő rákos lesz élete során.

WHO Cancer Report 2020

Vezető daganattípusok a nők körében:

24,5% Mellrák

9,4% Végbélrák

8,4% Tüdőrák

Vezető daganattípusok a férfiak körében:  

14,3% Tüdőrák

14,1% Prosztatarák

10,6% Végbélrák

Összefoglalónkban a daganattípusokat, azok szűrési vizsgálatait mutatjuk be, valamint a zászlóshajóként a prevencióért és a szűrésekért küzdő társadalmi szervezeteket, egyesületeket. Ahogy a Babagenetika Egyesület is elkötelezett hídként szolgál a magyar egészségügy, az állam és a közösség számára. Széleskörű szakértői csapatának köszönhetően egyaránt figyelmet fordít a testi és lelki segítségnyújtásra is. 

ÉLETÜNKET MENTHETI MEG A SZŰRŐVIZSGÁLAT

🚩Petefészekrák

Klaudia petefészekrák műtéte 2021-ben volt, viszont egy évvel később a primer daganat áttétei a hasnyálmirigyére és további szerveire képződtek és 2022 végén már rohamléptekben győzték le elméjét, majd testét. A petefészekrák kialakulásának oka még a mai napig nem teljesen tisztázott. Az biztos, hogy a reprodukcióval és a tüszőrepedéssel van összefüggésben. Klaudia múlt évben gyermeket várt, akit sajnos a huszadik héten meg kellett szülnie, mert élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenessége volt. Bence elvesztése miatt depressziós tüneteknek gondolták rossz közérzetét, amely mint kiderült – a végzetes és tragikusan gyors leépüléshez vezetett. Elkötelezetten hitt a gyógyulásban, de már az első kemoterápiás kezelésre sem tudott sor kerülni, mert alig egy hónap leforgása alatt a rák mindent lerombolt a testében. 

Petefészekrák miatt évente 140.000 nőt veszítünk el világszerte és 250.000 új esetet diagnosztizálnak. Ha a hazai adatokat nézzük, akkor a megbetegedések száma közelít a méhnyakrák incidenciájához, 1400 fő betegszik meg évente, viszont a halálozási számban kétszer magasabb a méhnyakrák okozta halálozáshoz. Ez 700 nő, édesanya, lány elvesztését jelenti évente. 

Ennél a betegségnél a legfontosabb a korai diagnózis. 

A helyzetet sajnos az nehezíti, hogy a tünetei – különösen a korai stádiumban – könnyen összetéveszthetőek gyomor- és bélrendszeri panaszokkal (puffadás, alhasi fájdalom, gyomorrontás). Ezek okaként az érintettek többségénél késő, előrehaladott stádiumban kerül diagnosztizálásra és kezelésre a beteg, akkor, amikor már más szervekre is áttétet képzett a növekvő daganat. Elképesztő adat, de a petefészekrákos betegeknek kb. 70%-a már III-as és IV-es stádiumban kerül az orvoshoz. Kockázati tényezőkről és stádiumokról a Mályvavirág Alapítvány oldalán lehet részletesen olvasni, a www.malyvabetegut.hu oldalon rengeteg segítséget kaphatnak a nőgyógyászati daganattal érintettek, hozzátartozók.

Sajnos a petefészekráknak nincs szűrőmódszere, ez is nehezíti a korai felismerést. Ettől függetlenül nagyon fontos eljárni szűrővizsgálatra és ha a fenti panaszok fennállnak, akkor külön megemlíteni az orvosnak, hogy ellenőrizze a petefészkeket.

🚩Méhnyakrák

Egyetlen nőt sem kellene elveszítenünk méhnyakrákban, mert megelőzhető és gyógyítható betegség, mégis világszerte kétpercenként meghal egy. Idén éppen most, január 23. és 29. között kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melyet Magyarországon már tizedik alkalommal szervez a Mályvavirág Alapítvány. Magyarországon évente 1200 méhnyakrákos esetet diganosztizálnak és 400 nő hal bele ebbe a betegségbe. 

A méhnyakrák rendszeres szűrővizsgálattal megelőzhető és ez egy időben diagnosztizálható betegség, így eredményesen gyógyítható. 

Évente közel 600.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak – minden percben egyet és évente több, mint 300.000 nő hal meg méhnyakrákban. Több mint 40 országban a méhnyakrák a vezető halálok a nők körében. A rákot okozó HPV-típusok ellen védőoltás áll rendelkezésre, amelyről kimutatták, hogy hatékony a HPV-fertőzésekkel szemben és segíti a méhnyakrák megelőzését, valamint más a vírus által okozott elváltozásokat és daganatokat, mint pl. szájgarati rák, végbélrák, és a nemi szervi szemölcsök ellen is védelmet biztosít. A méhnyakszűrés segít kiszűrni a méhnyaksejtek rendellenességét, rákmegelőző állapotát, így időben sor kerülhet a kezelésre. Minél korábban észlelik a méhnyakrákot, annál nagyobb az esély a túlélésre. Magyarországon a citológiai alapú szűrést a nemi élet megkezdésétől háromévente javasolják, amelyet a védőnő is elvégezhet.

🚩HPV

A humán papillóma vírus elsősorban a szexuális úton leggyakrabban átadható kórokozó. Aki elkezdi a szexuális életét, az átesik ezen a fertőzésen és rövidebb-hosszabb időre hordozóvá, fertőzővé válik. Évekig kimutatható fertőzés esetén a nőknél méhnyakrákot, hüvelyrákot, szeméremtesti rákot, a férfiaknál péniszrákot, mindkét nemben végbélrákot és szájgarati rákot, nemi szervi szemölcsöket okozhat. 

Az időben diagnosztizált HPV-fertőzésből meg lehet gyógyulni!

A HPV elleni védőoltás, a felelősségteljes szexuális élet, 

valamint a rendszeres méhnyakszűrés 

védelmet nyújthat a méhnyakrák ellen!

Az elvégzett vizsgálatokban a 9 komponensű védőoltás védelmet nyújtott

 • a méhnyakrákkal szemben 90%-ban,
 • a hüvelydaganatokkal szemben 85%-ban,
 • a szeméremtesti daganatos betegségek esetén 90%-ban,
 • a végbélnyílás daganatai esetén 95%-ban,
 • illetve 90%-ban megelőzte a nemi szervi szemölcsök kialakulását is.

A HPV elleni védőoltás 2014 óta térítésmentesen  igényelhető hazánkban a 12 éves (általános iskola  7. osztályát végző) lányok számára. 2020 őszétől pedig a hetedikes fiúk is bevonásra kerültek a Nemzeti  Immunizációs Programba. 

A nők egészségéért dolgozó Mályvavirág Alapítvány teljes mellszélességgel a méhnyakrák prevenciós küzdelem mellett áll. 

Tudj meg mindent a HPV-ről ITT!

🚩Emlőrák

A mellrák Magyarországon a nőket érintő egyik leggyakoribb rákbetegség. Becslések szerint 10-ből 1 nő megküzd a mellrákkal élete során. Magyarországon évente 8500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot és körülbelül 2500 nő hal meg a késői felismerés miatt. 

Rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható.

Mégis Magyarországon még mindig nagyon kevesen, a nők 40-50%-a jár csak el szűrővizsgálatra. A skandináv országokban ez a szám 80% körül van, ott a gyógyulási arány is magasabb. Érdemes állandóan odafigyelni a figyelmeztető rendellenességekre. Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen oldalán található videó  segít, hogy tisztában legyünk az önvizsgálat lépéseivel. 

 • 20 éves kortól havonta, a menstruáció végét követő 5 napon belül érdemes önvizsgálatot végezni. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést.
 • 40 éves kor alatt is lehet valaki beteg, ezért minden elváltozással el kell menni ultrahangos és/vagy mammográfiás vizsgálatra.
 • 40 éves kortól évente érdemes szűrővizsgálatra járni, de minimum a 45-65 éves kor közöttieket megszólító 2 évente esedékes népegészségügyi szűrésre el kell menni.
 • 65 éves kor után nem szűnik meg az emlőrák rizikója, innentől kezdve is kell vizsgálatra járni évente vagy kétévente.
 • Akinek a családjában előfordult emlő –, és/vagy petefészekrák egynél több egyenesági vérrokon esetében, annak nagy valószínűséggel magasabb a rizikója erre a betegségre. A magas rizikójú nőknek lehetőségük van genetikai teszt készíttetésére és gyakrabban kell járniuk szűrésre, amit szükség esetén egyéb képalkotó módszerekkel is ki lehet egészíteni.
 • A terhesség, a szoptatás nem zárja ki az emlőrák betegség kialakulását. Ilyenkor is kell önvizsgálatot végezni, és gyanú esetén ultrahangos vagy mammográfiás vizsgálatot, nem egyértelmű esetben pedig biopsziát kell végeztetni

További életmentő információk: Mellrákinfo Egyesület, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen

🚩Melanóma

A bőrrák a leggyakoribb és a legkönnyebben észrevehető daganattípus, mely bőrgyógyászati vizsgálattal időben diagnosztizálva sebészi kimetszéssel kezelhető. 

Csakhogy a figyelemfelhívó kampányok ellenére még mindig nem vesszük elég komolyan a megelőzést és a szűréseket: a bőrgyógyászok és onkológusok tapasztalatai szerint nagyon sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már kész a baj. Mert nem gondolják, hogy egy apró kis bőrelváltozás is veszélyes lehet. Rosszabb esetben észre sem vesszük magunkon az apróbb elváltozásokat és mire orvoshoz kerülünk már késő.

Ha valami tehát növekszik, szabálytalanná válik a bőrünkön nem érdemes hetekig figyelni a változását, jobb inkább orvoshoz fordulni és hozzáértő segítséget kérni. A Stop Melanoma Alapítvány fő célkitűzése a figyelem felkeltése, az emberek tájékoztatása tekintettel arra, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a veszélyforrásokkal és a következményekkel. Magyarországon évente közel 3000 melanómás beteget diagnosztizálnak és naponta meghal egy ember melanómában. A melanoma malignum a melanocytákból (festéksejtek) kiinduló invazív, kifejezett áttétképző sajátsággal rendelkező daganat. (áttétek leggyakoribb esetben: nyirokrégiók, tüdő, agy, máj). A 20-40 éves korosztályban a fehér bőrű népesség gyakori rosszindulatú daganata, egyúttal a fiatal férfiak egyik leggyakoribb potenciálisan halálhoz vezető daganatos betegsége.

🚩Prosztatarák

Hazánkban a férfiak daganat miatti elhalálozásának egyik leggyakoribb oka a prosztatarák, pedig idejében felismerve gyógyítható vagy legalábbis visszaszorítható. A prosztatarák más daganatokhoz hasonlóan nem egyik napról a másikra keletkezik. Évek telhetnek el addig, amíg odáig fejlődik, hogy panaszokat, tüneteket okoz. A komplex onkológiai terápiával – műtét, sugár-és gyógyszeres kezelés- a betegség meggyógyítható vagy hosszan, akár 15 éven túl kezelhető. A gyógyszeres terápia gerincét a hormongátló vagy androgén megvonás (androgén depriváció/szuppresszió) képezi. A kezelés célja, hogy csökkentsék a férfi hormonok, az úgynevezett androgének – tesztoszteron és dihidrotesztoszteron – szintjét a szervezetben, így megakadályozzák, hogy a prosztatarák sejtjeinek szaporodását serkentsék. A prosztatarák korai, idejében történő felismerése érdekében ajánlatos minden 45 évesnél idősebb férfi prosztatavizsgálata az alábbi két módon:

PSA-vizsgálat – vérvétel, amellyel a prosztata-specifikus antigén szintjét meghatározzák,

Rektális digitális vizsgálat – a prosztata végbélen át történő megtapintása, amely egyszerű, rövid és bár kellemetlen, de fájdalommentes vizsgálat. A MentsManust mozgalom munkájára égető szükség van, hiszen Magyarországon ma 5 férfiból 3 éri el a 65. születési évét és minden ötödik megszűrt személy magas PSA- értékkel rendelkezett. Ez is bizonyítja, hogy a megfelelő tájékoztatás, az egészséges életvitel és a szűrővizsgálatok fontosságának hirdetésére kiemelt szükség van.

🚩Tüdőrák

Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányzó emberek, férfiak és nők egyaránt. A tüdőrák halálozási aránya több mint 50%, mivel sok embert késői stádiumban diagnosztizálnak, amikor a túlélésre más kisebb az esély. Az emberek gyakran azért nem vizsgáltatják ki magukat, mert nem tudják, hogy veszélyeztetettek. A tüdőrák kialakulásához nem kell dohányozni vagy passzív dohányzásnak kitéve lenni – bárki, akinek tüdeje van, tüdőrákos lehet. A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő műtét. Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrák szűrő ingyenes program (HUNCHEST2), melynek egyik centruma az Országos Onkológiai Intézet. A tüdőrák korai kiszűrésére kevésbé alkalmas hagyományos tüdőszűréssel szemben, a program keretében végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal lehetőség van a más módszerrel rejtve maradó elváltozásokat is kimutatni. A vizsgálat feltételeiről az Országos tüdőrákszűrő program oldalán, ITT lehet olvasni. A szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése. 

A Lélek-zet az első és egyetlen kifejezetten a tüdődaganatos megbetegedéssel küzdő betegek és hozzátartozóik támogatására létrejött egyesület. Ajánljuk őket is! Ne várj, vizsgáltasd ki magad! 

🚩Végbélrák

A vastag- és végbélrákot általánosságban az egyik leginkább megelőzhető rákbetegségnek tekintik, tehát érdemes elmenni a szűrésre és megelőzni. 

A végbélrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés férfiak és nők körében egyaránt. A legveszélyeztetettebbek az 50 év felettiek, de sajnos a 30-40 éves korosztályban is előfordul a végbél rosszindulatú daganatos megbetegedése. Panaszmentes esetekben is javasolt a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel annak érdekében, hogy a betegségeket kezdeti stádiumban felismerhessük és megfelelően kezelhessük és eredményesen meggyógyuljunk!

Érdemes proktológushoz  fordulni,  ha  vérzést, váladékozást, viszketést, kiboltosulást, vagy fájdalmat tapasztalunk a végbél tájékán. A helytelen öndiagnózis, a vizsgálattól való félelem, és szemérmesség sajnos sokszor ronthat állapotunkon, és akár végzetes betegségekhez, visszafordíthatatlan állapotokhoz vezethet.

🚩Vastagbéldaganat

Az idejében felfedezett vastagbéldaganat csaknem mindig meggyógyítható! Ráadásul a daganat korai, még jóindulatú formája, a bél polip eltávolítása általában még műtétet sem igényelne. Magyarországon mégis évente 9000 új bélrák megbetegedést diagnosztizálnak és 5000-en halnak meg ebben a betegségben. A béldaganat korai stádiumban nem okoz tünetet. Ez a tünetmentes állapot általában több éven keresztül áll fenn, tehát sok idő lenne arra, hogy felfedezzék. Hogyan lehet a tünetmentes béldaganatokat kimutatni?

 • ⚫vastagbéltükrözés – kellemetlen, de pontos eredményt adó vizsgálat
 • székletből történő vér kimutatás – fájdalommentes, de pontatlan vizsgálat
 • ⚫enzimes béldaganat szűrés (ScheBo Tumor M2-PK székletteszt, ld. alább) 2003 óta alkalmazott új eljárás, amely nem fájdalmas, ugyanakkor a daganatjelző pontossága nagyon jó. A vizsgálat során a székletből nem vért, hanem egy speciális, a daganat által termelt enzimet mutatunk ki. Pozitív teszt esetén nagy valószínűsége van annak, hogy többnyire jó, vagy ritkábban már rosszindulatú béldaganat van jelen a vizsgált személyben.

Szakmai összeállításunkat Popper Péter szavaival zárjuk: 

“Nem kell olyan hülyének lenni, hogy egy halálos ítélet kelljen ahhoz, hogy valaki merjen a szíve szerint élni… nem szabad gyáván élni. Önmagaddal nem lehet spórolni!” Nem az a bátorság, ha nem megyünk szűrővizsgálatokra. 

Csillagösvényen 

Gondolataimat próbálom összeszedni, mit is mondhatnék Planetology.hu szerkesztőtársam,Ivanics-Rieger Klaudia emlékére? Klaudiáról, aki csupán 33 éves volt, és mégis végtelen türelemmel viselte súlyos betegségét? Amit vasakarattal egyszer legyőzött, de ezt a kemény háborút mégsem tudta megnyerni?

Késő, igen hideg januári este van. Ritka tiszta az égbolt. Annyira, hogy még a budapesti égen is láthatom a Hold – Jupiter párost az ablakomból. Az univerzumban kalandoznak az emlékfoszlányok is.

Egy csillag-szikrázás, egy emlék – róla…!

Felvillanás, mint ahogy egy meteorit érkezik… Az interaktív bemutatásukat épp Klaudia tette még érdekesebbé. Lelkesen, rá jellemző jósággal és humorral mutatta be a mennyköveket az érdeklődőknek. Többek között az én iskolám diákseregének is…

Most csak bámulhatom a Holdat, de ő kezünkbe adta a Bakonyi Csillagászati Egyesület Tapintható univerzum kiállításával az egész világegyetemet. Magának is terápiás segítség volt megfestenie az égitesteket, üstökösöket, és térképeket: épp gyógyulóban volt betegségének (mostmár tudjuk, hogy sajnos) az első harcából. Szó-szerint kézbe adás történt, így az országban először a látássérült emberek is megtapasztalhatják, hogyan is néz ki a égi és földi világunk.

Elmélkedésemben segítség lehet a Csillagösvény podcastja, amivel segít értelmezni ezt a sok kis fényes pöttyöt az égen. Hozhatná Newton-távcsövét, és magyarázhatna azzal az annyira ismert gyors és millió információval teli magyarázatával, hogy mi micsoda.

Ha csillagok, akkor elmerenghetünk nemcsak a planetológiában, aminek a hazai

bolygótudományi oldalának egyik tartalomszerkesztője volt. Átbillenhetünk a fantázia

birodalmába, és a sci-fiket átbeszélhetnénk vele akár most is. Ha Star Trek a téma, akkor az Impulzus műsoraiban, ha saját, szubjektív válogatás, akkor a saját maga által megálmodott SzubZsáner podcastjában. És ha könyv formájában szeretnénk találkozni Klaudia gondolataival, akkor az Insiders – Uroborosz című regényét tudjuk nemcsak fellapozni, hanem hangos könyv és e-book formában is elérni.

És ahol a kettő összeért “Ismerős idegenek – avagy Naprendszerünk a Science Fiction univerzumában”; – címmel, a Naprendszert egy új oldaláról ismertette meg. Végigkövethetjük, miként jelennek meg égitestjeink sci-fikben, a könyvek lapjain csak úgy, mint a mozivásznon.

Az eget bámulva évmilliókig érhet vissza a képzeletünk. Addig az időkig, amikről a 2021-ben az Élet és Tudomány 41-42. számában paleontológiával kapcsolatos cikke szólt. Dínók…? A múlt nyári BCSE tábor alatt még maga kereste az Úrkút környéki kövületeket. A fosszíliák most már más érdeklődök polcára fognak kerülni…

Geológia, planetológia és paleontológia, csillagmítoszok és ásványok. Földrajz és hittan szakos pedagógus – a tökéletes szintézist megtalálva ezen területek között. A hazai csillagász szféra egyik oszlopos tagjának életművét így tudnám bemutatni.

És meglebben a függöny, mintha valami villámgyorsan átsuhanna a szobán. Nem egy laza, könnyed fuvallat, hanem egy forró impulzus. Olyan, mint ő maga volt: egy forgatag, egy tornádó, egy hurrikán, ami számtalan programot, adatot, élményt hozott magával, és juttatott el a szélrózsa minden irányába. Hogy volt mindenre ereje, energiája? Ki tudja, talán sejtette, hogy neki ezen a mi bolygónkon igen rövidke lesz az ittlét?

Egy utolsó intenzív szívmelengető légáramlat.

Egy utolsó gyógyír az ittmaradottaknak. Gyógyír a szívünkben lévő értetlenségre, haragra, bánatra, mélységes fájdalmunkra.

Utolsó földi útjára 2023. január 28-án, szombaton a 14:00 órakor tartandó gyászmise után, 15:00 órától kísérhetjük az úrkúti temetőben.

Ezzel Klaudia (sajnos) végleg elköszönt, hazatérve oly szeretett égi barátaihoz…

Kocsis ERzsó

(Planetology.hu; Coolstarz)

Klaudia emléke előtt tiszteleg: 

A kövek mesélnek
A Kőzetek Naplója
Coolstarz

Dr. Juhász Árpád
Gábor Balázs Astro-Photography
EKKE Földrajz és Környezettudományi Intézet
Galileo Webcast
GÖNCÖLSZEKÉR Csillagász Szakkör Gyöngyöstarján
Impulzus Podcast
KG.art
Lelkes ÁsványBörze

Lionel Majzik Photography
Magyar Asztronautikai Társaság
Magyar Meteoritikai Társaság

Mira Csillagászati Egyesület

Móricz Zsigmond Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda, Mátészalka (Coolstarz)

Németvölgyi Általános Iskola, Budapest (Coolstarz)
Paleotóp – az őslényblog
Parallaxis

Planetology.hu
Rezsabek Nándor ScienceBlog
Sokolébresztő
Spacejunkie
Tudományos Újságírók Klubja
Űrkutatás magyarul
VCSE-LUNA Nagymágocsi Területi Klub
Vulpecula Csillagda

WJLF Környezetbiztonsági Tanszék
Zsuzsi Wolf – Space Art

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben