A baba nemét is kimutatják az újgenerációs szűrővizsgálatok

Vizsy Nóra biológus kolléganőnk és Sevcsik M. Anna a Babagenetika Egyesület vezetője a Babavilág műsorának vendége volt és a szűrővizsgálatokról és azok fontosságáról beszélgettek.

Jelenleg a legmodernebb és legmegbízhatóbb szűrővizsgálatok ma az úgynevezett NIP tesztek. Óriási előnyük, hogy nincs vetélési kockázat, ugyanis anyai vérvételből történik. Az újgenerációs NIP tesztek két típusa: a Down-, Edwards-, és Patau-szindrómák kimutatására alkalmas Trysomy teszt és a Nifty teszt. Utóbbi a magzat örökítőanyagának elemzésén alapul és 73 fejlődési rendellenességet képes nagy pontossággal kimutatni. A nagy népszerűségnek örvendő  Trysomy teszt a baba nemét is meghatározza. Módot adnak arra, hogy optimális esetben a terhesség 10. hetétől megtörténhet a vérvétel, ami kardinális kérdés, hogy időben kiderüljenek a rendellenességek.

Annáéknak volt egy Edwards-os kislányuk, náluk a kombinált teszt mutatta ki, hogy a kislányuk lehet, hogy beteg. „Nagyon kiemelném, amivel sokan nincsenek tisztában, hogy 35. év alatt van a legtöbb nem kiszűrt terhesség. Ezért is javasoljuk mindenkinek, hogy ha szeretné tudni, akkor menjen el szűrővizsgálatra. Lényeges, hogy gondoskodjunk felelősen a gyermekeinkről, és az sem mindegy, hogy kivel kommunikálunk, milyen szakértőhöz fordulunk, és hogy mikor. Az időfaktornak óriási szerepe van ” – tette hozzá Anna.

A teljes videót ide kattintva nézhetitek meg.

 

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS