A Hypospadiasisról

Hozzávetőleg a fiúk 1 %-át érinti a hypospadiasis nevű születési rendellenesség, melynek lényege, hogy az újszülött húgycsőnyílása nem a makk csúcsán található, hanem valahol a szerv tövéhez közelebb. Az érintett szülőknek azonban nem kell megijedniük, mert ez a betegség ma már szinte minden esetben korrigálható. Viszont nem mindegy, ki végzi a műtétet, és az sem, hogy a gyermek mennyi idős korában oldják meg a problémát. Az Istenhegyi Géndiagnosztika Klinikán Prof. dr. Ahmed T. Hadidi, a rendellenesség világhírű specialistája végzi a műtéteket.

A jó specialista által műtött, hypospadiasis-val született gyermekek több, mint 95 %-a tökéletesen teljes életet élhet a beavatkozást követően. A legfontosabb kérdés, hogy az adott sebész hány ilyen műtétet végez egy évben, és kérdezzen rá, vagy nézzen utána a szülő annak is, vajon milyen eredményekkel hajtja végre a beavatkozásokat. Megfelelő szakértelemmel végrehajtott operációval elenyészően ritkán adódik bármilyen probléma. Érdemes megkérdezni továbbá, hogy milyen technikát alkalmaz a kiszemelt operatőr, valamint, hogy ágyban kell-e maradnia a gyermeknek a műtét után, vagy sem. Az általam alkalmazott műtéti eljárás nem köti ágyhoz a páciens.

Számos különböző osztályozását ismerjük a hypospadiasis-nek, melyek közül a leghasznosabb az, amelyik az alapján dönti el a rendellenesség besorolását, hogy hol található a vizelő nyílás. Négy típust különböztetünk meg:

  • Ha a nyílás a makkban van, akkor a probléma enyhe vagy 1. fokú.
  • Ha a nyílás a makk alatt (annak felén) van, akkor a 2. fokról beszélünk
  • Ha a nyílás a pénisz tövénél van, akkor a probléma súlyos, 3. fokú
  • A legsúlyosabb forma pedig a 4., amikor a nyílás egészen a herezacskónál található

A besoroláskor figyelembe kell venni továbbá, hogy milyen állapotban van maga a hímvessző: görbült vagy egyenes, valamint, hogy a herezacskók elhelyezkedése normális-e, vagy a szokottól eltérő.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS