A Magyarországon elérhető, magzati szabad DNS-alapú szűrővizsgálatok listája

Tudta, hogy a baba DNS-ének darabjai keringenek az anyai véráramban?

A várandósság alatt különböző szűrő- és diagnosztikai eljárásokat alkalmaznak az esetleges genetikai eltérések valószínűségének megállapítására. Néhány évvel ezelőtt Magyarországon is megjelentek az új generációs, anyai vérvizsgálaton alapuló tesztek. A nem-invazív prenatális tesztelés (NIPT) egy egyszerű vérvizsgálatot foglal magában, amely elemzi a méhlepényből származó DNS-t (úgynevezett sejtmentes DNS-t vagy cfDNA-t), hogy meghatározza a bébi kockázatot számos genetikai rendellenességre.

A kutatások azt mutatják, hogy a NIPT-k kevesebb hamis riasztást eredményeznek, mint a hagyományos első trimeszterbeli vérvizsgálatok, valamint, hogy a NIPT-k sokkal pontosabbak, és az Edwards-szindróma kockázatának előrejelzésében.

A Szülészek és Nőgyógyászok Amerikai Kongresszusa (ACOG) szerint a NIPT-t szélesebb körben elérhetővé kell tenni, minden babát váró nőt tájékoztatni kell az újgenerációs tesztekről és a lehetőségekről, függetlenül a anyuka korától és rizikófaktoroktól. Ezek a hazánkban magánúton elérhető tesztek a rendkívüli 99 %-os megbízhatóságot és kockázatmentességet ígérnek”

A TÁBLÁZAT PDF formátumban LETÖLTHETŐ!

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebook-on
Megosztás itt: twitter
Megosztom Twitter-en
Megosztás itt: linkedin
Megosztom Linkdin-en
Megosztás itt: email
Elküldöm emailben

ADOMÁNYOKAT
A MAGNETBANK 16200151-18532896 SZÁMÚ BANKSZÁMLÁRA FOGADJUK HÁLÁS SZÍVVEL.