A Női Ligánkról írt az Életmódi Magazin

Női Liga – Példátlan Összefogás a női egészségért 

Cselekedj! Magadért! Add tovább! 

 

A női egészségmegőrzés területén dolgozó 5 civil szervezet 2018. március 8-án a Parlamentben megrendezett Hölgy-Válasz Nőnapi Konferencián jelentette be összefogását. A Női Liga azért jött létre, hogy egyesítve erőiket, tudásukat, és saját tapasztalataikat, minél több nőhöz szóljanak. Hisznek benne, hogy együtt többet tudnak elérni; jobban tudják az érintettek érdekeit képviselni és hatásosabban tudnak fellépni a női egészséggel kapcsolatos edukáció és az egészségmegőrzés, megelőzés érdekében.  

Ennek a példaértékű kezdeményezésnek aktív résztvevője a Babagenetika Egyesület is, amely – csakúgy, mint a Liga többi szervezete – személyes történetből nőtte ki magát. Annáék 5. babájukat várták, amikor a boldog várakozást keserű tragédia váltotta fel. Megtörtént az, ami minden édesanya rémálma. Kiderült, hogy valami nincs rendben a kisbabájukkal és meg kellett hozniuk életük legdrámaibb döntését: elengedték a súlyosan beteg angyalkájukat.  

Anna hihetetlen energiájával képes volt talpra állni a gyászból, erőt kovácsolt fájdalmából és megteremtette a Babagenetika Egyesületet. 

A testi kromoszómák számbeli eltérése a legtöbb magzatnál méhen belüli elhalást okoz, három kromoszóma-rendellenességet kivéve. Ezek a Down-szindróma, az Edwards-szindróma és a Patau-szindróma. Az utóbbi kettő számít élettel összeegyeztethetetlen rendellenességnek. A mozgalom felhívja a figyelmet a genetikai vizsgálatok fontosságára és szívügye a kismamák teljes körű tájékoztatása. Célkitűzésük, hogy állami szinten is megvalósuljon a megfelelő kommunikáció a genetikai vizsgálatokkal kapcsolatban. Kiemelt céljuk, hogy a Down-, Edwards- és Patau-szindrómák szűrővizsgálatai állami támogatást élvezzenek: alanyi jogon, ingyenesen legyen lehetőség igénybe venni azokat. 

A Babagenetika segítő kezet nyújt az érintett szülőknek a nehéz helyzetben. Ítélkezés nélkül elfogadja döntésüket, és minden lehetséges módon támogatja azon az úton, amelyen elindultak. Céljuk, hogy minél pontosabb képet adjanak az életkornak megfelelő ideális vizsgálati módszerekről, a vizsgálatok menetéről, a szűrések esetleges kockázatairól és hatékonyságukról. Megosztják olyan anyukák történeteit, akiknek kisbabáik genetikai betegsége beárnyékolta várandósságukat, vagy megváltoztatta egész életüket. 

 

A menstruációs fájdalmak és a zavarok nem természetes jelenségek.  

A háttérben egy súlyos betegség, az endometriózis állhat.  

Az endometriózis világszerte 70 millió, Magyarországon több mint 200.000 nőt érint és a meddőség vezető oka. Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti. Hangsúlyozzuk, hogy döntően, hiszen a betegséget már egészen fiatal lányoknál (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták. A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százalékát érinti ma Magyarországon. Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány csapata azért dolgozik, hogy elviselhetőbbé tegye nők százezreinek fájdalmas hétköznapjait, hogy lerövidüljön az első tünetek és a diagnózis felállítása között eltelt idő, és hogy segítsék ezen súlyos betegség gyógyításáért erőfeszítéseket tevő orvosok és kutatók munkáját. 

 

Törődj magaddal, hogy NE te legyél a következő! 

Figyelj a tested jelzéseire. Végezd el havonta az önvizsgálatot, és járj el a rendszeres szűrővizsgálatokra. Ha bármi szokatlant észlelsz a melleden, NE várj, fordulj orvoshoz! 

A Mellrákinfó Egyesület és Az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen küldetése, hogy felhívják a figyelmet a betegségre és a tudatosabb életre, az önvizsgálat fontosságára és a korai diagnózis jelentőségére. Mert bármikor, bárki lehet a következő; a lányod, az édesanyád, a barátnőd, a szomszédasszonyod. Magyarországon a nap, minden órájában diagnosztizálnak egy NŐT mellrákkal. Minden 8-10-ik nő érintett lesz élete során. És ami még ennél is aggasztóbb, hogy ebből a 7-8000 nőből, 2000 nőt, édesanyát, testvért veszítünk el pusztán a késői felismerés miatt. Víziójuk, hogy ez a szám minimálisra csökkenjen, illetve, hogy a nők eljárjanak az ingyenes szűrővizsgálatokra, melyen most mindössze 40%-os a megjelenési arány. 

 

A méhnyakrák ijesztően sok nőt érint 

A mályvavirágot az érett nő virágaként választotta az alapítvány  szimbólumának, mely szívós, kitartó és nagyon szép virág, olyan, mint a női lélek. 

Mályvavirág Alapítvány egy olyan szervezet Magyarországon, amely kifejezetten méhnyakrák-megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozik. A méhnyakrák olyan rosszindulatú daganatos betegség, ami időben felfedezve jó eséllyel gyógyítható. Ma már ez a betegség védőoltással és szűréssel nagy biztonsággal megelőzhető. A méhnyakrák nem öröklődik, kialakulásáért a Human Papillomavirus (HPV) fertőzés tartós fennállása felelős.

A HPV-fertőzés tartós fennállása esetén általában rákmegelőző állapot alakul ki. Ezt a szűrés leggyakrabban már képes kimutatni. A rákmegelőző állapotból évek alatt alakulhat ki a méhnyakrák. A méhnyakrák az emlőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat a 45 éven aluli nők körében Európában és Magyarországon is. Ez a betegség leggyakrabban 30-40 éves korban alakul ki, de előfordulhat a menopausa után is. Az utóbbi években a 20-30 évesekben is megfigyelhető.  Magyarországon évente mintegy 1500 nőt szembesít azzal az orvosa, hogy méhnyakrákja van. Évente még ma is több mint 400 nőt veszítünk el hazánkban a betegség miatt. 

 „Magyarország társadalmi és gazdasági felzárkózása elképzelhetetlen rossz egészségi állapotú, beteg emberekkel. A lakosság jó egészségi állapota tehát alapvetően határozza meg a nemzet sorsát és jövőre vonatkozó kilátásait.” 

 

A magazin októberi számában megjelent eredeti cikk ide kattintva érhető el. 

 

Tablieh Diána
Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

Mérhetetlenül hálásak vagyunk Nektek, hiszen a támogatásotoknak köszönhetően a BurokBrigád projektünkkel a Richter Anna Díj Közönségdíját tegnap este átvehettük.

Köszönjük!