A szűrővizsgálatokról általában

A szűrővizsgálatokról született egy rövid és nagyon hasznos írás két nagyszerű támogatónk tollából.

Pecsérke Marianna és Kelemen Nelli írását olvashatjátok alább. Köszönjük nekik!

Kérdéseiteket pedig a témával kapcsolatban várjuk szeretettel!

 

Kombinált teszt

A szűrővizsgálat célja, hogy az adott várandósnál, a lehető legpontosabban becsüljék meg a Down-, Patau- és Edwards-kór előfordulásának kockázatát. A kombinált teszt a terhesség 11-13. hetében végezendő el, ultrahangvizsgálat és vérvizsgálat kombinációjával.

Az első trimeszteri genetikai ultrahang vizsgálat során a magzati méretek meghatározása mellett (CRL, BPD) megmérik a tarkóredő vastagságát (NT) illetve megvizsgálják az orrcsont jelenlétét. A vérvizsgálat során pedig az anyai szérumból két hormon (szabad β-hCG, PAPP-A) koncentrációját mérik. Az ultrahang és a vérvizsgálat kombinációjából történik a kockázatbecslés.

A kombinált teszt szűrési hatékonysága: 85-93%

Integrált teszt

A vizsgálat célja, hogy az adott várandósnál, a lehető legpontosabban becsüljék meg a Down-kór és az idegcsőzáródási rendellenesség előfordulásának kockázatát.

A teszt két vizsgálati fázisból áll.

Az első fázisban, a várandósság első trimeszterében, (optimálisan a 12. héten) az anyai szérumból mért hormon (PAPP-A) és ultrahang során megmért magzati tarkóredő (NT) kerülnek számbavételre. A második fázisban, a második trimeszterben, (optimálisan a 16. héten), az anyai vérben további 4 hormont megvizsgálva, a két fázis összevont értékelése történik. Az Integrált-teszt keretében az első és második trimeszterben mért adatok integrálásával adja meg a rendellenesség előfordulásának kockázatát.

Az Integrált-teszt szűrési hatékonysága 94% körül van.

Az integrált teszthez nagyon hasonló, ám szintén említésre méltó szűrőteszt, a szérum integrált teszt. A teszt szintén két vizsgálati fázisból áll, ám itt magzati tarkóredő (NT) mérés nem történik. Szűrési hatékonysága 85-88%.

Négyes teszt

A négyes teszt egy, a többi tesztnél kisebb megbízhatóságú szűrőteszt, mely a Down-kór és az idegcső-záródási rendellenesség előfordulásának kockázatát becsüli meg. A teszt, a második trimeszterben (15.-18. hét) az anyai vérben négy hormont vizsgálva határozza meg a rendellenség előfordulásának kockázatát. A négyes teszt szűrési hatékonysága 76-80% körül van.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS