A társadalombiztosító fogja fizetni a Down-szindróma szűrést Belgiumban

A Down-szindróma és egyéb kromoszóma-rendellenességek kimutatására szolgáló nem invazív prenatális, vagyis szülés előtti vizsgálatok (NIPT) költségét július 1-jétől teljes egészében vagy majdnem teljesen a társadalombiztosító fogja állni Belgiumban. A kiemelt társadalombiztosítási státusszal rendelkezőknek semmit sem kell majd fizetniük, míg másoknak legfeljebb 8,68 euróba (kb. 2600 forintba) fog kerülni a vizsgálat, amelynek ára egyébként 500 euró (kb. 153.000 forint) lenne. A Mediahuis laphálózat értesülése szerint Belgium az első olyan ország Európában, amely szinte teljesen ingyenessé teszi a vizsgálatot.
Maggie De Block belga egészségügyi miniszter 15 millió eurót különített el erre a célra, ez az összeg pedig éves szinten 100 ezer NIPT teszt finanszírozására elegendő. Az NIPT olyan, nem invazív Down-szindróma szűrési módszer, amely a terhes nőtől levett, a magzat DNS-ét is tartalmazó vérminta vizsgálatán alapul. A teszt 99,8%-os megbízhatósággal mutatja ki, hogy a magzatban jelen van-e valamely triszómia, amelyek közül egyébként a leggyakoribb a Down-szindróma.
A belga egészségbiztosítók egy része már eddig is részben – illetve a veszélyeztetett terhességek esetében pedig teljes egészében – finanszírozta a tesztet, júliustól viszont már minden orvos és nőgyógyász felírhatja az NIPT tesztet a terhes pácienseinek.
„A finanszírozás egyetlen feltétele, hogy a terhes nőt megfelelően tájékoztatni kell az összes lehetséges kimenetelről” – mondta De Block.

Forrás: http://www.xpats.com/down-syndrome-test-be-covered-health-care

Köszönjük szépen a fordítást Kovács Péternek!

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

Mérhetetlenül hálásak vagyunk Nektek, hiszen a támogatásotoknak köszönhetően a BurokBrigád projektünkkel a Richter Anna Díj Közönségdíját tegnap este átvehettük.

Köszönjük!