Aki akar, az tud szoptatni?

 

Mindenki tud szoptatni?

„A számok azt mutatják, hogy 98 %-a nőknek képes a szoptatásra. A 2 % az, amikor hiányzó mirigyállomány vagy nem megfelelő hormonális háttér van. Hormonális zavar legtöbbször ez olyan mamáknál szokott előfordulni, akik lombik-kezelés által lettek várandósak. A hormonrendszerünk nagyon összetett, és valahol megakad a rendszer, akkor az egészet könnyen felboríthatja, ami kihatással van a szoptatásra. „ – mondta el Vargyai Diána , IBCLC laktációs szaktanácsadó, védőnő.

Nem kezelt pajzsmirigy betegség gátolhatja a szoptatást, de jó hír, hogy gyógyszeres kezelés mellett ez esetben sem kell lemondani a szoptatásról. Azoknak az anyáknak, akiknek az optimálisnál rosszabb a glükóz-anyagcseréjük, hosszabb ideig tarthat a tejtermelés beindulása. Az inzulin-receptorok drámai hatással vannak arra a mechanizmusra, amely során az újszülött táplálására alkalmas táplálék termelődik, így az inzulinrezisztenseknek nagy esélyük van a tejtermelési és szoptatási zavarokra.

A szoptatási tanácsadó kifejtette: „Ezeken kívül, ha az anya nem tud szoptatni, ott valamilyen gyakorlati dolgon csúszhatott el a történet. Akadály lehet, ha a babának lenőtt a nyelvecskéje, rossz a szájtapadása, nem jó a nyelvmozgása, vagy ha pótlást kapott, cumizavara lett. Ezek a problémák mindig orvosolhatók. Nyilván mirigyállományt nem tudunk pótolni, de minden egyéb hiba korrigálható. Ehhez a mamáknak korrekt információkra van szüksége, egy olyan szakemberre, mint a szoptatási tanácsadó, aki tud segíteni a szoptató anyának.”

Vargyai Diána IBCLC laktációs (szoptatási) szaktanácsadó, védőnő

Az aranyóra jelentősége

„Ha rögtön szülés után a kisbaba anya mellkasára kerülhet és körülbelül a 45-50. perc környékén hagyják, hogy mellre tapadjon, akkor megtörténik a mell első kiürülése, ami jelet küld a mama agyának, hogy még több tejet termeljen. A tej mennyiségének és a belövellés időpontjának szempontjából ez meghatározó. Minél korábban történik meg az első kiürülés, annál hamarabb fog jönni a tej és annál nagyobb mennyiségű tej lesz.” – mondta el Diána.

Nem csak a szoptatásban van komoly jelentősége az aranyórának. Az újszülött testhőmérséklete, légzése, szívverése, vérnyomása stabilizálódik az anyukája testén. Nem fog sírni a baba, nem fog leesni a vércukra. Szintén nagyon fontos, hogy a csecsemő az anya baktériumkolóniájával találkozzon, nem pedig a kórház agresszív baktériumtörzseivel. Nagy jelentősége van a baba bőrének védelme érdekében annak, hogy születés után még órákig ne történjen meg a fürdetés, és a magzatmáz felszívódhasson a csecsemő a bőrébe.

Cukros víz és tápszer

Az újszülött gyomra cseresznye méretű, kapacitása az első napokban alig haladja meg az 5-7 millilitert. A termelődő előtej tökéletesen elegendő táplálék számára ebben az időszakban, nem mellesleg a kolosztrum koncentráltan tartalmazza az újszülött számára nélkülözhetetlen tápanyagokat, védőfaktorokat, a baba immunrendszerét erősítő anyagokat. A WHO éppen ezért „első védőoltásnak” is hívja. Ha a baba piciny gyomrát cukros vízzel, tápszerrel eltelítik, nyilvánvalóan nem fog szopizni. Ez egy ördögi kört indít útjára: késik a tej belövellés, kevesebb tej termelődik. A tápszer megváltoztatja a baba bélflóráját, aminek pocakfájás lehet a következménye, illetve teljesen másképp kell szívni a cumisüveget, és másképp a mellet. Technikailag elkezd a baba másképp dolgozni, ami után, ha mellre kerül, akkor elutasíthatja a mellet. Az édesnya ilyenkor azt gondolhatja, hogy nincs elég teje, vagy hogy alkalmatlan és emiatt aztán feladhatja a próbálkozást.

Honnan tudhatom, hogy van tejem?

„Maga a tej belövellése a 2-6. nap között szokott megtörténni. Ekkor érzik a mamák, hogy megindul a tej, hogy feszül a mell, nehezebb és súlyosabb lesz. Ha ez mondjuk ez csak a 4. napon következik be, az nem azt jelenti, hogy totál üres volt az első három napban és semmi nem jött belőle. A női szervezet már a várandósság alatt készül a szoptatásra, vagyis mindkét oldalon ici-pici tej már ott van. Ezért annyira fontos az aranyóra, hogy ez a pár milliliter tej kiürüljön. Legközelebbre már picivel több tej fog termelődni, de ebből az anya még mindig semmit nem érez. Kevés mennyiség, de ott van a mellében a tej, de ez még nem okoz feszülést.” – mondta el Vargyai Diána.

Együtt aludjunk a babával, vagy külön?

Az aranyórák elteltével is- amennyiben a baba és az anya is jól vannak – semmi nem indokolja a babák elvitelét megfigyelésre. A legtöbb anya arról számol be, hogy ha nem volt mellette a babája, nem is igazán tudott pihenni, mert nyugtalanította, hogy nem tudja, mi történik a gyermekével. Ellenben ha az anya mellett ott van a babája, a mama is nyugodt, így sokkal több és minőségi pihenéshez jut. A babáknak is szükségük van arra, hogy kipihenjék a szülés fáradalmait, nem ritka, hogy a csecsemők az első 24 órát szinte átalusszák.

„Az oxitocintól elkezdve, rengeteg hormon vegyi anyag termelődik a szoptatás során, amit rögtön átmegy az anyatejbe és megkapja a baba is. Egyébként az anyatejből vegyileg kimutatható az altató, nyugtató, sőt a fájdalomcsillapító is. Ezért érzik a mamák a szoptatás alatt, hogy ők is elálmosodnak, és ha ez mondjuk éjszaka, fekve történik akkor tényleg sokkal több, minőségibb alváshoz jutnak a mamák. Ez az anyag mivel átmegy az anyatejbe, ezért van az, hogy a babák mellen is elaludnak mikor jóllaktak és elégedettek. Ez a normális. Vannak könyvek, amelyek azt írják, hogy ne hagyd elaludni mellen a babát, de ez totálisan ellentmondd a természetnek. Azok, akik ezeket a tanácsokat írják, legtöbbször laikus mamák, akik a saját tapasztalataikra hagyatkoznak, de ezek nem mindig tudományosan megalapozottak.” – fejtette ki Diána.

Az egy légtérben alvás előnye, hogy hamar észleli az anya, ha éhes a baba, nem várja meg, míg már ordít az éhségtől. Az úgynevezett elsődleges éhségjelek, amikor cuppog, öklöcskéjét a szájába viszi, hangot hallat, fejét emelgeti, forgatja. Ezekre a tipikusan kereső mozdulatokra, ha az anya reagál, akkor a babának ez beépül a kis tudatába: tudni fogja, hogy ilyenkor anya jön és megszoptatja.

„Ha egy ágyban alszotok, csak magad felé fordítod és segítesz neki, és már aludhatsz is tovább, amíg ő szopizik. Ezáltal te sokkal több, minőségibb alváshoz jutsz, a baba pedig sokkal kevesebbet fog sírni, sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, a későbbiekben is. Az egy ágyban, egy légtérben való alvás a legtöbb szakember szerint nem hogy ellenzett, hanem kimondottan ajánlott is.”

Mi a teendő, ha fájdalmas a szoptatás?

A sebesedésnek mindig technikai oka van: lenőtt nyelv, rossz nyelvmozgás, rossz tapadás, vagy ha rossz pozícióban segíti rá az anyuka a babát a mellre. Egy idő után magától is megoldódhat a probléma, ha a szoptató anya rájön a technikára, megtalálja a jó pozíciót. Mivel ezek mind korrigálható problémák, érdemesebb a fájdalmas szoptatás helyett laktációs szakértőhöz fordulni.

„Nem egy mama van a praxisomban, akik több hét, sőt több hónap után még mindig sebes mellel szoptattak. Ők egytől egyig azt kívánták, hogy bárcsak előbb fordultak volna hozzám, mert akkor rögtön megoldódott volna a nehézség és nem kellett volna ennyi ideig szenvedniük.” – tudtuk meg a szoptatási tanácsadótól.

Készüljünk a szoptatásra!

„A legtöbb nő a várandósság során a szülésre készül, a szoptatásról azt gondolják, hogy ez természetes folyamat és majd úgyis jön, és aztán magától működik. Ami nagyjából így is van, de nagyon fontos, hogy a nő megkapjon minden olyan információt, ami őt segítik a gyakorlatban. Ismerje a szoptatási pozíciókat, tudja, hogy mi fog történni a kórházban, hogy miért fontos az aranyóra, és hogy az első napokban mire kell figyelni. Nagyon sok felkészítőt tartok kismamáknak, ahol ezekről a dolgokról beszélünk, így nem csak a szülésre készülünk, hanem a szülés utáni időszakra is. Ezeknek a mamáknak, szinte azt mondom, hogy tökéletesen indul a szoptatás és fognak is tudni szoptatni. A megfelelő információkon és a felkészülésen múlik, hogy kinek hogyan sikerül. Ha az első hetekben a mama kap segítséget, vagy ha ott sem, akkor utólag is indítható, visszahozható a tej. A szoptatási tanácsadókat erre képzik ki, hogy melyik helyzetben, hogy tud segíteni a mamáknak. Erre egyébként sem a védőnők, sem a gyerekorvosok nincsenek felkészítve, mert ők nem részesülnek ilyen jellegű képzésben. „– mondta el Vargyai Diána.

Szoptatás támogatás

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy az anyatej erősíti a kisbabák immunrendszerét, hazánkban éves szinten mégis több millió doboz tápszer fogy. A megfejelő tájékoztatásban a védőnőknek óriási szerepe van, azonban gyakran éppen a védőnők azok, akik nem szoptatás-pártiak. Nem véletlenül indult 8 évvel ezelőtt a Semmelweis Egyetemen a Szoptatási tanácsadó képzés ahol Vargyai Diána is oktat. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a szakról kikerülők specifikus tudással rendelkezzenek. A szakon több száz óra elmélet és ezer óra gyakorlat a kötelező a nemzetközi vizsgáig. Ez túlmutat a védőnők képzésén. A védőnőket a tápszergyártó cégek ügynökei látogatják, ezért évek, sőt évtizedeken át, ezeken a tőlük kapott az információkon szocializálódtak. Előrelépés, hogy az idén szeptemberben induló védőnői képzésébe végre sikerült belepréselni 24 órányi laktáció specifikus tananyagot. Ez az ismeret arra lesz elegendő, hogy a védőnő felismerje a szoptatásnál a problémát, és a megfelelő szakemberhez irányítsa az anyukát.

 

Tablieh Diána
Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS