Az egyik első kismama, akit Magyarországon beoltottak koronavírus ellen

Évával március végén beszéltünk, akkor még éppen, hogy a második trimeszterbe lépett, most pedig már a huszonnyolcadik hétben van. A jelenleg várandóssága miatt táppénzen lévő ápoló november óta dolgozott egy Covid-osztályon, januárban pedig éppen akkor került vissza a saját osztályára, amikor lehetőség nyílt rá, hogy egészségügyi dolgozóként beoltassa magát. Természetesen örömmel fogadta a vakcinát, amely előtt a biztonság kedvéért terhességi tesztet is csinált, mert akkor még nem javasolták várandósoknak az oltást. Éppen ezért döbbenten tapasztalta, hogy az oltás után nem sokkal mégis pozitív lett a tesztje. Éva és férje akkor nagyon megijedtek, aggódtak, hogy nem okozott-e az oltás valamilyen károsodást a magzatban. Év elején még az Egyesült Államokban sem javasolták egyértelműen a várandósok oltását, később azonban kiderült, hogy az veszélytelen, sőt, a kismamák esetében a Covid komolyabb szövődményekkel járhat, és ők könnyebben is fertőződnek meg. Márciusban aztán már Magyarországon is előre vették a második trimeszterben lévő várandósokat az oltási sorban. Éva azonban még terhessége elején kapta oltását, ráadásul akkoriban az sem volt biztos, hogy tényleg semmilyen mellékhatással nem kell számolnia. A terhesség megállapítását követő hetek aggodalmairól márciusi cikkünkben írtunk, most pedig újra megkérdeztük Évát, mesélje el mi történt velük azóta.

„Eleinte a legnyomasztóbb érzés az volt, hogy senkit sem ismertem, aki hozzám hasonlóan, várandósan kapta volna meg az oltást, így nagyon egyedül éreztem magam. Az egyik orvos megnyugtatott, a másik nem mert semmi biztosat mondani. Nehéz időszak volt, így végül úgy döntöttünk, megcsináltatjuk a Nifty tesztet. A legutóbbi beszélgetésünkkor még annak az eredményére vártunk. Szerencsére az semmilyen rendellenességet nem mutatott, így nagyon megnyugodtunk. Később pedig már országosan is oltani kezdték a várandósokat, így egyre kevesebbet aggódtam.” – meséli Éva. 

A második dózisban ennek ellenére sokáig bizonytalan volt. Elsősorban a mellékhatásoktól, különösen a láztól tartott, de végül az orvosa meggyőzte, és május végén megkapta a második adagot is. „Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam, nagyon örültem. Azt hiszem, a félelmemhez nagyban hozzájárult az első oltásomkor tapasztalt aggodalom.” Bár nagyon vigyázott magára, még a tömegközlekedést is elhagyta, és csak indokolt esetben mozdult ki otthonról, sokáig tartott, míg elfogadta, hogy kevésbé rizikós a második dózis, mint egy esetleges fertőzés veszélye. 

Szerencsére egy nagyon jó orvost is talált Debrecenben, amivel az a dilemma is megoldódott, hogy melyik az az orvos, akiben valóan megbízhat „Mivel Miskolcon élek, kicsit nehézkes lesz megoldani, hogyan szüljek Debrecenben, de úgy tervezzük, hogy a kiírt időpontom előtt két héttel odaköltözünk a férjemmel ideiglenesen, így nem kell izgulnom, hogyan autózunk másfél órát, ha megindul a szülés.”

Az eddigi genetikai vizsgálatokon mindig minden a legnagyobb rendben volt a babával, így az oltás esetleges mellékhatásai miatt már semmilyen aggodalma nincs Éváéknak. 

„Sokat segített az is, hogy egyre több hozzám hasonló kismamával találkoztam, egyikkel például a Babagenetikai oldalon ismerkedtem meg. Senkit sem tudok, akinek bármilyen komplikációt okozott volna az oltás. A kollégáim az intenzíven dolgoztak, és látták a lélegeztetőn lévő kismamákat. Ez nagyon megterhelő lehetett nekik, örültem, hogy nem kellett ezt végig néznem. Ugyanakkor az ő történeteik meggyőztek arról, hogy mekkora rizikó egy kismamának elkapni a Covidot” – mondja Éva.

Mostanra már semmi sem indokolja, hogy bármilyen pluszvizsgálatot végezzenek, a terhesség halad a maga útján. Nemrég az is kiderült, hogy kislány lesz, már csak a nagy hőségnek kellene kicsit alábbhagynia, amit Éva egyelőre nehezen visel. 

„Végül írtunk a Pfizernek, és jeleztük, hogy a várandósságom elején kaptam meg az első oltást. Adtak egy nyomtatványt, amit kitöltve elküldtem nekik, és ha bármilyen komplikáció adódna esetleg, akkor azt is megírom majd”. 

Mi biztosak vagyunk benne, hogy nem fog, és további boldog babavárást kívánunk Éváéknak, akikhez még visszatérünk a baba születése után.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS