Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai protokollja a Down-szindróma szűréséről

A várandós nőket érintő – Down-szindróma szűrésére és diagnosztikájára vonatkozó- szakmai protokoll, amely innen tölthető le, a következő lényeges pontokra tér ki:

  • meghatározza a Down-szindróma, genetikai szűrés, invazív diagnosztikai vizsgálat fogalmát; az ultrahangszűrések javasolt időpontját és a vizsgálati ultrahang jeleket, illetve felsorolja az egyes genetikai teszteket, vizsgálatokat stb.

A hivatalos adatok szerint hazánkban az érintett magzatok 60-70%-át ismerik fel, amely megfelel az európai átlagnak, azonban az alkalmazott szűrővizsgálatok módszere jelentős területi különbséget mutat. A diagnosztikai centrumokban az invazív vizsgálatok indokoltságára vonatkozóan nem történik korrekt tájékoztatás, a tanácskérők pedig tájékoztatás hiányában nem tudnak megfelelő döntést hozni.

A szakmai irányelv célja:

  • nem invazív prenatalis szűrővizsgálat felajánlása minden várandósnak,
  • Down-szindróma szűrésére alkalmazható, bizonyítékokkal alátámasztott módszerek megismertetése a szűrést végző szakemberekkel,
  • invazív vizsgálat felajánlása csak a fokozott kockázatú várandósoknak,
  • területi különbségek és a rossz gyakorlat megszüntetése.

A szűrés összetett folyamat, amelynek első lépcsőjét a várandósgondozásban közreműködők végzik, de a szűrővizsgálatok alapján kiemelt esetek további ellátását jelentő – ún. második lépcsős vizsgálatokról – a tájékoztatás és az eredmény közlése is genetikai tanácsadó feladata (klinikai genetikus). A szűrés első lépcsőjét jelentő ultrahang vizsgálatot szülész-nőgyógyász szakorvos (és/vagy szonográfus; és/vagy radiológus; a hormon és fehérje meghatározást laboratóriumi szakorvos/biológus/vegyész végzi).

Az EMMI szakmai protokollja ide kattintva tölthető le.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS