Az összekapcsolódás varázsa – jóga fogyatékos gyerekekkel

Mayer Nikoletta gazdasági mérnökből lett jógaoktató. Már a főiskolán érezte, hogy a számok világa nem az ő útja, de hosszú és rögös út vezetett addig, míg megtalálta élete értelmét, valódi hivatását. Fogyatékos gyermekeket fejleszt a jóga segítségével, emellett ép ovisoknak és felnőtteknek is tart órákat. Mint mondja, mostanra telt meg az élete valódi örömmel és boldogsággal. Fantasztikus nap mint nap látnia, milyen csodálatos fejlődésen mennek át tanítványai, legyen szó Down-szindrómáról, autizmusról, mozgáskorlátozottságról vagy épp hiperaktivitásról.

Niki útja az irodai munkától a jógamatracig

Niki 2011-ben kezdte úgy érezni, hogy az addig biztonságot nyújtó irodai munka egy állami vállalatnál már nem teszi boldoggá és szeretné új területen kipróbálni magát. Kereste a lehetőségeket, és mivel gyermekkora óta fontos szerepet töltött be az életében a sport, úgy gondolta, ez lesz az útja. Részt vett különböző sportképzéseken és amikor 2014-ben egy fogyókúra központban kapott állást életmód tanácsadóként, felmondott munkahelyén. Mindig is arra vágyott, hogy segíthessen az embereknek, feltöltötték a csoportos órák, örült, hogy támogathatta a hozzá fordulókat, akiknek sok esetben gyökerestül megváltozott az életük.

Fél év után azonban szívét követve tovább lépett, és egy olyan alapítványhoz került, ahol fogyatékos felnőttek mindennapjait tette könnyebbé a sport segítségével. Mint mondja, a szeretet, a türelem, a kreativitás és a kölcsönös bizalom határozta meg a velük való munkát, amelynek minden percét élvezte.

Négy és fél év után azonban felébredt benne a vágy, hogy a saját lábára álljon. Az évek során komolyabban elmélyült a jógában, ezen belül is gerinc- és hatha jógát tanult és gyakorolt, a technikákat sokszor alkalmazta a fogyatékos felnőttek fejlesztése során is. Olyan módszert keresett, amely egyedülálló Magyarországon, és amelyben ki tud teljesedni. Kutatta azokat a továbbképzési lehetőségeket, melyek segítenék a fogyatékos emberek fejlesztését, azonban itthon nem talált ilyet. Végül a Yoga for the Special Child® metodika ragadta magával és lett az első hazai oktatója.

 • Ez a módszer a születéstől fogva segíti a fogyatékos gyermekek és felnőttek természetes fejlődését, fejlesztését. Sonia Sumartól tanultam, aki egy nemzetközileg elismert jógaterapeuta, író és e csodálatos módszer megalkotója. A program minden pillanatát imádtam. Sonia jelenléte, személyisége magával ragadott. Nagyon finoman, érzéssel kapcsolódik a gyermekekhez, megindító volt mindegyik bemutató jóga óra, amit nekünk tartott. Sonia minden mozdulatából, pillantásából átható szeretet sugárzott, ami végig segítette a gyakorlókat az új tapasztalás békés megélésében. Ezt a varázslatot szeretném én is átadni mindenkinek, aki velem jógázik.

A speciális módszer a jóga technikákat több lépcsőben, átfogóan ismerteti, ezáltal segíti a fogyatékos gyermekek és felnőttek természetes fejlődését.

 • Én elsősorban 0-12 éves korú gyerekekkel foglalkozom. A gyakorlás célja, az egész izom-csontrendszer erősítése és nyújtása, az idegrendszer kiegyensúlyozása, a légzés hatékonyságának növelése, a testtudatosság javítása, a kommunikációs készségek javítása és az önelfogadás képességének növelése. A metódus előnyös és biztonságos a Down-szindrómával, agyi bénulással, mikrokefáliával, autizmussal, vagy más fejlődési rendellenességgel élő babák, kisgyerekek és felnőttek számára, továbbá szintén hatásos a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban szenvedő, vagy más tanulási nehézséggel küzdő gyerekek esetében is. A gyakorlás mozgáskorlátozott gyermekeknek és felnőtteknek is javasolt. Amikor nem tudunk aktívan gyakorolni, akkor passzívan végezzük a gyakorlatokat.

Niki Magyarországon az egyetlen jógaoktató, aki a Yoga for the Special Child® módszert oktatja és Közép-Európában is mindössze 7-en tanítják ezt a metódust. Egyelőre azt tapasztalja, hogy Magyarországon nincs meg az a nyitottság az emberekben, amelyet külföldön tapasztalt.  Szeretné, hogy minél többen megismerhessék és kipróbálják itthon is ezt a kiváló lehetőséget.

 • Minden esetben átbeszéljük a szülővel, hogy miben szeretné, ha a gyermeke fejlődne. Van-e bármilyen olyan testi korlátozás – pl. csípőben, gerincben -, amely ellenjavallt lehet a jógában. A metódus 4 szakaszra van osztva, mivel már születéstől tudunk foglalkozni a gyerekekkel – az előkészítő szakasztól egészen addig, hogy már le tudja utánozni a mozdulatokat. Az előkészítő szakasz 30 perc időtartamú, míg az utánzó fázis már egy 60 perces program. A rövidebb gyakorlásoknak is része a mantra éneklés. Kisebb gyerekek esetében én énekelek, de ez ugyanolyan jó hatással van rájuk, mintha ők maguk is bekapcsolódnának. Az órákon a mantrát, a légzést, az ászanákat és a relaxációt használom, nagyobbaknál végzünk tisztítógyakorlatot és szemgyakorlatot is.

A mantra csodája


Niki foglalkozásain minden gyermek esetében az egyik kulcs, a mantra.

 • A mantra, az egy csoda. Volt olyan 1 éves kisgyerek, akinek az anyukája mondta, hogy lehet, hogy sírdogálni fog, ha átadja őt nekem.  Mikor a pici megérezte, hogy nincs ott a mamája, elpityeredett, de a mantra hatására befejezte a sírást és 30 percre le tudtam kötni. Óriási szemekkel nézett és végig tudtunk gyakorolni.  Ilyenkor repülni tudnék, órákig szárnyalok, akkora élmény egy ilyen megélés. Az eddigi tapasztalataim alapján az OM mantrára olyan jól reagálnak a gyerekek, hogy azonnal abbahagyják a sírást.

Van egy tanítványom, aki nem beszél. Április óta gyakorolunk és minden alkalommal énekelek vele mantrát. Egy hónappal ezelőtt eljutottunk oda, hogy amikor mantrázom, a szájával csücsörít.  Ilyenkor csak nézzük egymást és látom a szemében, hogy belül ő is énekel velem. Még ha nem is jön ki hang a torkán, a szájával formálja az OM-ot. Óriási boldogság volt ezt megtapasztalni.

A jógázás célja, a fejlesztés

A jógával kapcsolatban sajnos élnek tévhitek az emberek fejében, ezért Niki mindig hangsúlyozza, hogy a kizárólagos cél, a gyerekek fejlesztése.

 • Nem azért jógázom a gyerekekkel, hogy jóga filozófiát is tanítsak, vagy befolyásoljam a vallási hovatartozásukat. Tisztelem mindenkinek a saját vallását, hitrendszerét és nem is kívánok ebbe beleavatkozni. Ezért az OM-on kívül csak a ’szeretet’, a ’béke’ és a ’fény’ mantrákat használom. Mindig elmondom, hogy az a szó, amit énekelni fogunk, mit jelent.  A szülők is nagyon nyitottak rá. Nem viszek bele sem jógafilozófiát, sem vallási tételeket. A gyakorlásnak csakis a fejlesztési célját tartom szem előtt.

Mindig felajánlja a szülőknek is, hogy vegyenek részt az órákon, hiszen így a saját testükön és lelkükön is tapasztalhatják a jóga pozitív hatásait.

 • Ilyenkor ők is ugyanazt gyakorolják, mint a gyerekük. Ez a gyermeknek adhat egy biztonságérzetet, és a szülő is megérezheti a testében és lelkében a jóga hatásait, és hogy mi történik a gyerekkel. Szerencsére sokan nyitottak rá. Természetesen vannak olyan gyerekek is, akikkel hatékonyabban lehet úgy dolgozni, ha nincs ott a szülő. Mindig a gyerek igényeihez alkalmazkodom ezen a területen is.

Niki úgy érzi, most találta meg igazán a helyét, azzal foglalkozhat, amiről mindig is álmodott. Melegséggel tölti el látni a gyermekek fejlődését és hihetetlen lelkesedéssel mesél óráiról.

 • Egy 5 és fél éves kisfiúval több hónapja gyakorolunk együtt. Neki nagyon nehezen megy a légzőgyakorlat. Úgy szoktam rávezetni, hogy papírzsebkendőt tartunk az orrunk elé és el kell fújnia a zsebkendőt kilégzésre. Általában nem fújt, hanem szívott, de mostanra eljutottunk oda, hogy el tudja fújni. Megtanulta kontrollálni a belégzést és a kilégzést.

Van egy kétéves kislány, igazi izgő-mozgó. Őt csak a mantrázás idejére lehetett lekötni, amíg benne voltak a kézmozdulatok, tapsoltunk.  A légzőgyakorlatnál még egy ideig lehetett tartani a figyelmét, de ezek csak pillanatok voltak. Ekkor kipróbáltam, hogy folyamatosan énekeltem a mantrát és így kezdtünk el ászanákat gyakorolni. A mantra itt is megmutatta segítő hatását.  Annyira megszerette, hogy onnantól kezdve mindig úgy köszöntött: OM PREMA.

Értelmi fogyatékos gyermekek mellett mozgáskorlátozott gyermekekkel is gyakorolom a jógát. A szüleik nyitottak arra, hogy bizonyos gyakorlatokat megtanuljanak és otthon használják. Éppen pár hete mondta az egyik vidéki anyuka, hogy mennyire szeret otthon jógázni a lányával, úgy érzi, hogy teljesen átmozgatja. Mindig jó érzéssel tölt el egy-egy ilyen pozitív visszacsatolás.

A titok: az összekapcsolódás

Mint mondja, a módszer sikerességének a kulcsa, a kapcsolat megteremtése a gyerekekkel.

 • Ha létrejön a kapcsolódás, azzal egyben egy bizalom és szeretet is megjelenik, amelyben megvalósul a közös gyakorlás. Mindig figyelem, hogy egy-egy ászanában, hogyan reagál a gyerek és aszerint alakítom az óra menetét, hogy az a legjobb legyen a testének és a lelkének. Nem ragaszkodom előírt gyakorlatsorokhoz, hanem együtt áramlunk.

Nemrégiben egy 9 éves fiúval jógáztam, akinek gyenge volt az izomtónusa, de már élete első óráján gyönyörűen ászanázott. Amikor mantráztunk, a szeme könnyel telt meg. A szemébe nézve érzelem dús, tiszta lelkivilágot láttam. Az óra végén mindig van egy üzenet, ami így hangzik: „Béke, öröm, szeretet és fény vagyok. Szívemben gyönyörű fény ragyog születésemtől fogva, és ennek a fénynek köszönhetem, hogy nem félek senkitől és semmitől.” Ez is nagyon meghatotta.

Kérdeztem tőle, hogy van-e kedve legközelebb is jönni, mire azt felelte, hogy hozzám bármikor. Majd megkérdeztem, hogy szerinte volt-e körülöttünk bárki, míg jógáztunk – mert többen is voltak, akik nézték a gyakorlásunkat-, amire azt felelte, hogy senki, csak te és én. Csodálatos érzés volt, hiszen pont ez a lényege a jógagyakorlásnak, az összekapcsolódás.

Niki a fogyatékos gyerekek mellett ép gyerekekkel is foglalkozik, amit szintén nagyon szeret.

 •  Az óvodában, ahol foglalkozásokat tartok, szeretetteljesek és ügyesek a gyerekek. Nagyon szeretik a jóga órákat. Egy hónap után tudják, hogyan kell egyenes háttal, keresztbe tett lábbal ülni, OM-oznak, játékos formában végzik az ászanákat és rengeteg szeretetet adnak. Az óra utolsó mozzanata, – mielőtt kimegyünk a teremből -, hogy mindenkit egyesével megölelek. Mindannyian nagyon szeretjük ezeket a pillanatokat.

Ahogy meséli, mindig is tudta, hogy a számok, nem az ő világa, de hosszú út vezetett addig, ahol most tart.

 • A fogyatékos gyerekekkel való munka és a jóga az, amire mindig is vágytam. Nem tudom, hogy minden embernek megadatik-e az, hogy azzal foglalkozhat, amivel szeretne, vagy olyan munkája van-e, amiben ennyi élet és szeretet van. De azt kívánom mindenkinek: Tedd meg a lépést a szíved vágya felé és bár biztosan lesznek buktatók, azonban mindig a cél lebegjen a szemed előtt. Ha azt csinálod, amit szívből szeretsz, ha rálépsz a saját utadra, azon áldás van, amit vég nélküli erő és kitartás övez. Légy bátor és merj belevágni az újba!

Niki azt mondja, sok nehézségen ment keresztül az álmai felé vezető úton, de mára boldog ember, mert úgy érzi, hogy megérkezett. Szeretné, ha mások is megismernék ezt az utat, mely oly sok örömöt ad neki és mindazoknak, akik már maguk is átélték a jóga testi és lelki jótékony hatásait.

 • Bízom benne, hogy ledöntve a korlátokat, egyre többen fognak nyitni a jóga irányába, megismerik és megtapasztalják a gyakorlás többszintű fejlesztő hatásait és elkezdenek járni ezen az úton.

Szerző: Bretán Krisztina

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS