A Babagenetika is képviseli magát a Várandósgondozás és Szülés 2018. Konferencián

Tablieh Diána:

A Babagenetika is képviseli magát a Várandósgondozás és Szülés 2018. Konferencián

Pénteken rendezik a védőnői és szülésznői szakmai továbbképzés konferenciasorozatát, melyen a Babagenetika mozgalom is képviseli magát. Az esemény fő témaköre: a várandósgondozás és szülés, megrendezésére 2018. március 9-én kerül sor. Az egésznapos program keretein belül Sevcsik M. Annát 11:55-től hallhatják az érdeklődők. Az Europe Congress Centerben megrendezésre kerülő 16. Tauffer Vilmos Konferencia fontosságát és aktualitását a nagyszámú érdeklődő is jól példázza: a nagy sikerűnek ígérkező tudományos fórumra közel 400 résztvevő regisztrált.  A helyszín a budai hegyek lábánál található, megújult Europe Congress Center, Hárshegyi út 5-7.

A rendezvénysorozatot szülésznők, védőnők és gyermekápolók számára szervezik, melyen szakmai kiválóságok érdekes és fontos prezentációit hallhatják az érdeklődők. Nagy örömünkre szolgál, hogy ezen a jelentős szakmai eseményen Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület megálmodója és vezetője meghívott előadóként képviselheti a Babagenetika eszmeiségét.

„A védőnőknek és a szülésznőknek a tanácsadások, a családlátogatások során bizalmi szerepük alakul ki a várandós kismamák életében. Nagyon lényeges szerepük van abban , hogy milyen tájékoztatást kapnak a kismamák a várandósság során, többek között a genetikai szűrővizsgálatokról is. Ez a bizalmi kapcsolat kulcsfontosságú, bár tudom, hogy nagyon leterheltek. Kiemelten fontos az is, hogy ha esetleg odakerül az ember, hogy kiderül a babájáról hogy súlyosan beteg, akkor tudják azt is, hogy hozzánk fordulhatnak segítségért. Nagy szükség van a szülésznők és a védőnők empátiájára egy ilyen nagyon nehéz helyzetben, egy esetleges elengedés, veszteség átélésének folyamatában is. Nélkülözhetetlen az is, hogy bármilyen súlyos döntést is hoznak a szülők, ítélkezésmentesen álljanak a szakemberek a kismamák mellett. Adott esetben fogadják el azt is, ha a szülő meg akarja tartani a fejlődési rendellenességgel születendő kisbabáját.”– mondta el Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Mozgalom elindítója.

Anna elmondta, hogy hálás a lehetőségért mert az ilyen konferenciák nagyon jó terepek személyes eszmecserékre és arra, hogy kicsit közelebb kerülhessünk egymáshoz. Megtiszteltetésnek érzi azt is, hogy közvetlenül a Dr. Hajdu Krisztina, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum szülész-nőgyógyász genetikus munkatársa előtt szerepelhet, hiszen ő lektorálta a Babagenetika Egyesület Várandóság alatt kérhető szűrővizsgálatokról szóló tájékoztatófüzetét, valamint érintett Annáék személyes történetében is.

A program egyik moderátora és prezentere Prof. Dr. Rákóczi István egyetemi tanár, az MTA doktora. Az egésznapos fórum szakmai értékét emeli előadásával többek között Dr. Hajdu Krisztina szülész-nőgyógyász genetikus; Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület Szülésznői szekció elnöke; Dr. Csákány M. György PhD főorvos; Prof. Dr. Török Miklós, Győrfi Pál Országos Mentőszolgálat szóvivő.

 

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben