“Babaruhát és babakocsit sem vettünk… hiszen volt aki azt mondta, nem is biztos, hogy élve születik.”

Az elindulás sem volt könnyű, hát még eljutni a megszületésig… kezdi Ágica várandóssága történetét. Öt év próbálkozás után lombikba fogtak párjával, ami szerencsésen, már másodjára sikerrel is járt. Egy 39 éves anya nem is lehetne boldogabb végre… A kezdeti örömteli könnyedséget az első genetikai ultrahang csak tovább fokozta, sőt a prenatest sem mutatott kromoszóma-rendellenességet. A 20. heti vizsgálat viszont mindent megváltoztatott.

“Innentől kezdve minden nap sírtam. Az orvos nem biztatott, de én hittem és imádkoztam minden este.” 

A magzat agyában valami eltérést látnak – mondták. Egy másik vélemény szerint a szív a jobb oldalon helyezkedik el. A rekesz bal oldalán pedig van egy lyuk, vagyis sérve van. Felmerült a tüdő cisztózis is. Volt olyan orvos, aki egész egyszerűen azt mondta, hogy el kell vetetni, mert nem is biztos, hogy élve születik. 

Elképzelhetetlenül megterhelő információk röpködtek a teste felett. Aztán legfőképpen azért, mert ő maga is egészségügyi diplomás dolgozó – úgy döntött mindenképpen nézze meg privát egy másik szakember is a babát. A másfél órás ultrahang során bizonyítást nyert a rekeszsérv, de nem láttak keringési rendellenességet és más – élettel össze nem egyeztethető problémát. Ágica ekkor már tudta, hogy ez egy veszélyes állapot valóban, de nagyon szoros kontroll mellett végig követhető a magzat fejlődése és kétheti ultrahanggal szépen figyelhető ez az apró kis lyuk. 

“Egy pontos genetikai ultrahangos kell! – ez az alfája és omegája mindennek a terhesség során!”

“Én döntöttem úgy, hogy megtartom a babát! – ott a genetikusnál. Tudtam, hogy ez egy műthető állapot és láttam is már videón ilyen műtétet.” Bár felajánlották a magzatvíz-mintavételt, azt visszautasította. Sok év után, ráadásul mesterséges megtermékenyítéssel jött létre ez a magzat, hát ne piszkáljuk, ne szurkáljuk, sok lenne az már neki és kockázatos, gondolta. És ettől a pillanattól kezdve anyaként egy misztikus – mondhatjuk nyugodtan – föld és ég közötti világba került. Oda, ahol csak a hit ereje tart meg és a pozitív hozzáállás. Ekkor találkozott egy kolléganőjének ajánlására a Babagenetikával és Sevcsik M. Annával. “Amikor Annát felhívtam, ilyen kedvességgel még addig nem találkoztam. Rettenetesen jól esett minden szava, mert lelkileg már nagyon mélyen voltam. Felajánlott minden segítséget.” 

Ágica várandósságát folyamatosan monitorozta egy genetikai ultrahangos – hála az ismeretségnek és vitte a szívén a történetüket. Ő maga pedig a lelki vívódásokkal nézett nap mint szembe. Végigjátszotta fejben a legrosszabb forgatókönyvet, ami csak történhet. 

“Kértem a férjemet, hogy ha véletlenül meghal a baba és kiveszik, ne mutassák meg! Szegény, akkor kiborult nagyon, pedig egy végtelenül higgadt és nyugodt ember velem ellentétben. Mondjuk ő szerintem inkább belül örlődött folyamatosan.” Az orvos és a száraz tények szerint 75%-os esélye volt a magzatnak a túlélésre, de ebbe beletartozik a súlyos egészségkárosodás is.  

“Én döntöttem úgy, hogy belemegyek egy ilyen veszélyes helyzetbe és rábíztam a babámra, döntse el ő, hogy mit szeretne. Ez egy különleges kapcsolat, de végtelenül nehéz helyzet. Szó szerint a Bibliából imádkoztam érte minden nap. Babaruhát, babakocsit, semmit nem vettem. Tisztában voltam a helyzettel, hogy mi történhet.”

2022. május 9-én született meg Hanna. Azon a napon, amikor Ágica nagymamájának is születésnapja van. Nem lett Facebook-hír a születéséből, azonnal műtötték és egy hónapig az intenzíven ápolták. Ágicának még egy fotója sem volt a babájáról, úgy vitték el sürgősen mellőle.

“Hanna csodálatosan fejlődik! Csak az én lelkemet kell még meggyógyítani. Pszichológushoz járok azóta, mert fel kell dolgoznom ezt a történetet. Összességében nagyon rossz élmény volt, de átbeszélve a párommal minden egyes mozzanatát, valójában nagyon hálásak vagyunk. Hanni hihetetlen csajszi, 8 hónaposan már fel akar állni és huncutul vigyorog a világra. Kár lett volna úgy döntenem, hogy ne szülessen meg. Bízom benne, hogy a legnagyobb nehézségeken már bőven túl vagyunk.”

Minden jó, ha jó a vége. (Ha még nem jó, akkor még nincs vége.) És a lényeg? Ágica azt tanácsolja mindenkinek, hogy járjon utána mindennek, ne ijedjen meg, kérjen több szakvéleményt, kutassa fel a lehetőségeket és ne adja fel a reményt. Akinek nincs összeköttetése, nem tud jó szakember után nyomozni, az pedig forduljon a Babagenetikához minél hamarabb! 

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS