Chripkó Lili

Chripkó Lili vagyok, dokumentarista fotográfus. 3 éve foglalkozom a társadalmat érintő problémák bemutatásával, érzékenyítő anyagok készítésével, pozitív példák felkutatásával, képi és szöveges feldolgozásával fotóriporterként. Legtöbb anyagom a WMN.hu-n jelent meg, idén pedig ösztöndíjat nyertem a nemzetközi VII Agency szemináriumára, ahol 15 országból összesen 15 fotóst választottak ki a hosszútávú közös munkára. 


Azért választottam ezt a hivatást, hogy ne csak passzív szemlélője és harcos Facebook kommentelője legyek bizonyos ideológiák és sztereotípiák megszilárdulásának, hanem aktívan tudjak is tenni a hibás elképzelések megváltoztatásáért. 
Az ihletet részben az adta, hogy elköteleződjek egy olyan hosszú távú történet mellett, mint amilyen egy Down-szindrómával élő ember és családja bemutatása lenne, hogy nemrégiben fotóztam a 16 éves Mátét, aki a mellékelt képen is látható. Az édesapját arról kérdeztem, mennyire igazak azok a sztereotípiák, amelyeket én ismerek, ő pedig csak annyit válaszolt: „segítségre szoruló emberrel élni nem sokban különbözik attól, amilyen házasságban élni: egész embert és teljes elköteleződést kíván. Eleinte azt hisszük, persze, értjük mivel jár, de aztán pár év múlva derül ki, milyen emberek is vagyunk úgy igazából.”  Pontosan emiatt a terhességtől, a születésen át a kisgyerekkoron keresztül lehetőség szerint a felnőtt korig fotóznám az alanyom és környezete életét.


Az érett dokumentarista fotográfusoknál egyáltalán nem ritka egy ilyen, generációkon átívelő történet bemutatása. Ehhez keresek most én is egy családot, aki beengedne az életébe. Természetesen mindig a legnagyobb empátiával és nyitottsággal dolgozom, nem az én céljaim az elsődlegesek sosem, hanem az alanyom akarata és kényelme. Most már viszont eljutottam oda a karrieremben, hogy merjem vállalni azt, hogy egy ilyen együttműködésről azt gondolom, nem csak nekem lenne emberileg hasznos és fejlesztő, de a dokumentáció alanyának is.

A honlapom és elérhetőségeim megtekinthetők itt:http://chripko.com/

Nagyon köszönöm előre is mindenkinek a segítségét.Chripkó Lili

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

Mérhetetlenül hálásak vagyunk Nektek, hiszen a támogatásotoknak köszönhetően a BurokBrigád projektünkkel a Richter Anna Díj Közönségdíját tegnap este átvehettük.

Köszönjük!