Covid kismamaként

Éva november óta kirendelt ápolóként dolgozott egy Covid-osztályon, januárban pedig éppen akkor került vissza a saját osztályára, amikor lehetőség nyílt rá, hogy egészségügyi dolgozóként beoltassa magát. „A párommal akkor már néhány hónapja beszélgettünk arról, hogy gyermeket szeretnénk, ezért mérlegelnünk kellett, hogy elutasítom az oltást, vagy elfogadom, és akkor elhalasztjuk a babaprojektet még pár hónappal. Végül ez utóbbi mellett döntöttünk.” – meséli a fiatal nő. Természetesen az oltás előtt terhességi tesztet is csináltak, amely negatív lett. Ennek ellenére alig több mint egy héten belül kiderült: Éva babát vár.

„Először nagyon örültünk a hírnek, de aztán hirtelen jött az ijedtség, hogy vajon nem okoztam-e kárt a magzatomnak, azzal, hogy beoltattam magam. Sajnos a nőgyógyász, akihez elmentünk, nem nyugtatott meg, azt mondta, nem lehet tudni, milyen gondokat okozhat az oltás, hiszen nincs elegendő adat a terhesekre vonatkozóan. Az ezt követő néhány hét nagyon stresszes volt számunkra, ezt az is mutatja, hogy öt kilót fogytam.”

Éváék az orvos javaslatára felkerestek egy genetikust is, majd egy másodvéleményt is kértek egy másik városban dolgozó orvostól. Mindkettő elenyésző esélyt látott arra, hogy a vakcina bármilyen negatív hatással lenne a terhességre vagy a születendő gyermekre. A pár ekkor már jóval nyugodtabb volt, különösen, hogy a nyolcadik heti vizsgálatok szerint az embriónak erős szívhangja volt, méretei pedig megfeleltek a korának. Éva azonban még ekkor is kétségekkel küzdött, így jutott el Sevcsik M. Annához és a Babagenetikához. „A közösségi oldalakon próbáltam olyan kismamákat keresni, akiket hozzám hasonlóan a várandósság alatt beoltottak, de máig sem találtam senkit. Végül több ismerősöm is azt ajánlotta, hogy forduljak bizalommal a Babagenetika Egyesülethez. Fölhívtam Annát, ő pedig elintézte, hogy az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum fogadjon a tizenkettedik heti ultrahangra, ahol kombinált tesztet is csináltattunk”. Éva a vizsgálat előtt amiatt is nagyon izgult, hogy él-e még a babája, mert korábban azzal is ijesztgették, hogy az oltás mellékhatása a vetélés is lehet. A vizsgálaton azonban minden rendben volt, a kombinált teszt eredménye pedig az összes vizsgált genetikai eredetű megbetegedésre nagyon alacsony rizikót becsült. A pár ekkor már sokkal nyugodtabb volt, rengeteg bíztatást kaptak a környezetüktől, de nem tudták teljesen elengedni a gondolatot, hogy adódhat akár csak egy csöppnyi esély is arra, hogy a babájuk valamilyen rendellenességgel fog születni, ezért úgy döntöttek, anyai vér elemzésével is elvégeztetnek egy genetikai vizsgálatot. Ennek az eredményére még várnak.

„Azt azért fájlalom, hogy nagyon kevés orvos hangsúlyozta, hogy mennyi előnye is van annak, hogy be vagyok oltva, különösen most, hogy tombol a járvány. A második adagot egyébként a terhesség miatt már nem kaptam meg, azt sem az osztályvezető főorvos, sem a főnővér nem javasolta, de szerencsére nem is dolgozom, így vigyázok magamra”.

Világszinten még mindig nagyon kevés a Covid-vakcinák valamelyikével beoltott kismama, de az eddigi kép azt mutatja, sem vetélést, sem magzati károsodást nem okoz az, ha valaki várandósan oltatja be magát. A Nature magazin a napokban számolt be ez eddigi vizsgálati eredményekről, ahol megemlítik, hogy február 10-ig bezárólag az Egyesült Államokban már húszezer várandós kapta meg vagy a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcináját, az adatok pedig minden országban egyre szaporodnak. Az USA járványügyi hatósága a kockázatok és előnyök mérlegelésével bizonyos helyzetekben terhesség alatt is ajánlja a koronavírus elleni védőoltást. Azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ott egyelőre csak a Pfizer-BioNTech, Moderna és a Johnson&Johnson/Janssen vakcinájával oltanak. Ez utóbbi egyébként egy vektoralapú vakcina, a technológiát pedig, amelyen alapszik, már több oltás – például az Ebola elleni vakcina – kifejlesztéséhez is felhasználták, amelyek az eddigi adatok alapján minden trimeszterben biztonságosnak bizonyultak a várandósok számára. Az állatkísérletek pedig a fent említett mindhárom vakcina esetében megnyugtató eredményekkel szolgálnak. Mindezek mellett azonban széleskörű vizsgálat még nem folyt a várandós nők körében az oltás hatásosságát és mellékhatásait illetően.

„Mivel jelenleg úgy tudom, én vagyok az egyetlen Magyarországon, akit várandósan oltottak be, megkerestem az OGYÉI-t, de ők azt mondták, hogy akkor jelentkezzek majd, ha megszületett a babám, vagy bármi olyasmi derül ki a várandósság során, amely az oltás mellékhatása is lehet. Most gondolkodunk, hogy a Pfizernek is kellene írnunk”.

Egyelőre azonban az a legfontosabb, hogy ő is és a magzata is egészségesek legyenek, megtalálják azt az orvost, akiben megbíznak és a kórházat, ahol szülni szeretnének.

Források:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/recommendations/pregnancy.html

Male, V. Are COVID-19 vaccines safe in pregnancy?. Nat Rev Immunol (2021). https://doi.org/10.1038/s41577-021-00525-y

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS