Egy teszt nem elég. Mit ér a szűrővizsgálat szakmai háttér nélkül?

A Babagenetika Egyesület kiemelt célja, hogy a megfelelő genetikai vizsgálatok állami támogatást élvezzenek, biztosítva a szűréseket mindazok számára, akik élni szeretnének a lehetőséggel, anyagi helyzetüktől függetlenül. 

Tudomásunkra jutott egy olyan kezdeményezés, mely a Down-szindróma szűrésének ingyenessé tételén dolgozik és amely javaslat már előterjesztésre került az Emberi Erőforrások Minisztériumában.

Mivel egyesületünk több mint négy éve küzd a szűrővizsgálatok ingyenessé tételének megvalósításán, nagy öröm számunkra is, hogy az általunk kitűzött egyik cél, az állami támogatás és szerepvállalás megvalósulásának kapujában lehetünk.

Ugyanakkor a Babagenetika Egyesület szakmai támogató csoportjával- orvosokkal, biológusokkal, védőnőkkel, egészségügyi közgazdász tanácsadókkal – közösen végzett munkája azt mutatja, hogy az állami támogatás mellett kulcsfontosságú a megalapozott szakmai háttér.

Egy teszt nem elég! Szükség van egy megfelelő szűrővizsgálati rendszer kiépítésére. Olyan szakmai intézményhálózatra és képzett szakemberekre, akik pontosan tájékoztatják a leendő szülőket a vizsgálati lehetőségekről, a megfelelő állami vagy magán centrumokba irányítják őket, ahol a genetikai tesztek megfelelő technikai feltételekkel, értelmezéssel, kiértékeléssel és konzultációval párosulnak.

Ezen túl a vértesztek mellett kiemelt figyelmet kell kapjanak az ultrahangos vizsgálatok is, hiszen bizonyos fejlődési rendellenességek esetében csak a képalkotó eljárás adhat pontos diagnózist.

Szükségesnek és fontosnak tartjuk, hogy a szűrővizsgálatok ingyenessé tétele megfelelő háttértámogatással, valamint átfedő kontrollal haladjon a megvalósulás felé, melyben egyesületünk ellátásszervezőként részt kíván vállalni és teljeskörű támogatásáról biztosítja az állami vezetést , a szakmát és az állampolgárokat. 

 

Magyarország , 2019. szeptember 05.

 

Babagenetika Egyesület

www.babagenetika.hu

info@babagenetika.hu

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben