Elindult az inkubátoros babákat és családjukat online összekötő BABALES program

Nagyszerű kezdeményezés indult útjára ésnagy örömünkre szolgál, hogy megvalósult. A Babagenetika is részt vett a BABALES program sajtótájékoztatóján.

Az országban elsőként indítja útjára az inkubátorban cseperedő koraszülött gyermekeket és családjukat online összekötő BABALES programot a budai Szent János Kórház Gyermekosztályának Koraszülött Részlege. Az egy éves sikeres tesztüzem után elindított BABALES program lényege, hogy az inkubátorok tetején elhelyezett speciális kamerák segítségével egy zárt webes felületen élőben követhetik figyelemmel a babát a családtagok. A tesztüzem alatt eddig félszáz család életének egyik legnehezebb időszakában segített a program. A rendszer a steril körülmények biztosítása miatt annyira speciális, hogy a kamerák és az inkubátorok csatlakozóit 3D-s nyomtatóval hozták létre. A budai térségben elsőként a kórház előtt elhelyeztek egy anonim babamentő inkubátort is, amely kamerás és hangjelzéses riasztással jelez a dolgozóknak. Hazánkban minden 10. újszülött koraszülött, azaz a terhesség 37. hete előtt jön világra.

Az Aprónép Alapítvány a Gyermekek Megsegítésére és a Segíts Gyorsan Alapítvány közreműködésével a budai Szent János Kórház Gyermekosztályának Koraszülött Részlege egy, hazánkban első és jelenleg egyedülálló technológia került bevezetésre. A BABALES program keretében távolról követhetik a családtagok az inkubátorban növekvő koraszülöttet.

 

„Magyarországon minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt, koraszülöttként jön a világra. A koraszülés illetve patológiás szülés esetén az koraszülöttek ellátása során van, hogy hosszú időt kórházban töltenek, ami nagyon nehéz időszak az egész családnak. Bár az édesanyák és édesapák az ápolásban, gondozásban aktívan részt vesznek, a többi családtag, a testvérek a nagyszülők és egyéb hozzátartozók napokig, hetekig, akár hónapokig nem is láthatják a babát. Ennek a speciális és nehéz érzelmi helyzetnek az enyhítésére jött létre az alapítványok együttműködésének eredményeként a BABALES program” – mondta Dr. Madarasi Anna, a Szent János Kórház Gyermekosztály osztályvezető főorvosa, az Aprónép Alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette: az alapítványuk mindig keresi az újabb és újabb lehetőséget, hogy hogyan tudnak segíteni a családoknak abban, hogy minél szorosabb kapcsolatot tudjanak tartani az újszülött babájukkal.

A Magyarországon elsőként és egyedülállóan bevezetésre került BABALES program lényege, hogy az inkubátorra kamerát helyeznek el, így a család betekintést kaphat az inkubátorban cseperedő kisbaba mindennapjairól. A rendszer egy zárt webes felületen működik és az orvosokkal, ápoló személyzettel, valamint a szülőkkel egyeztetett időben van a kamera aktiválva. A BABALES programot kivitelező kreatív ügynökség, a MITO szerint az igazi kihívások a technológiai oldalról jelentkeztek: meg kellett találniuk azt a kamerát, amit sterilizálni lehet, és azt, hogy hogyan rögzítsék úgy az inkubátorba, hogy az tökéletesen biztonságos legyen, a csatlakozókat is 3D-s nyomtatóval hozták létre. A budai Szent János Kórház Gyermekosztályának Koraszülött Részlegén jelenleg 13 inkubátor működik, a speciális kamerák egyszerre 4 inkubátor megfigyelését teszik lehetővé, de a rendszer mobil, így a teljes osztályt képes ellátni, sőt kiságyra is rögzithető nagyobb baba esetén.

Dr. Tory Vera, a Szent János Kórház Gyermekosztály Koraszülött Részlegének vezető főorvosa, a Segíts Gyorsan Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: „A koraszülött ellátás szemlélete megváltozott, hagyományos orvosi és ápolási feladatok mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a család lelki, mentális egészségének megőrzésére is, hiszen így a babának érzelmileg nagyobb támogatást tudnak nyújtani a hozzátartozók. Mióta felajánlottuk ezt a lehetőséget, mindenki pozitívan fogadja, és nagyon szereti. Úgy érzik, hogy ezzel is közelebb kerülnek ahhoz, hogy egyszer újra otthon lesznek együtt. Eddig majd ötven családnak segített a BABALES program. Célunk, hogy minden gyermek, aki a vártnál korábban érkezett vagy hosszas ápolást igénylő betegséggel küzd, megkapja a lehető legmagasabb szintű segítséget és támogatást a családjával együtt” – emelte az alapítvány elnöke.

Anonim babamentő inkubátor

A Szent János Kórház Gyermekosztályának Koraszülött Részlege régóta szívügyének tekintette egy anonim babamentő inkubátor létrehozását, mert ebben a térségben ez nem állt rendelkezésre. Az inkubátor elhelyezésének alapvető feltétele hogy az Osztály dolgozói az inkubátorba behelyezés esetén azonnal kamerás és hangjelzéses riasztást kapnak. A BABALES program által megvalósított technikai fejlesztések lehetővé tették egy jelzőberendezés elhelyezését. Így az újszülött azonnali ellátására van lehetőség az Osztályon.

Az országban az első babamentő inkubátort a fővárosi Schöpf-Merei Kórház bejáratánál helyezték el 1996-ban. Azóta 26 további inkubátor került ki különböző kórházakhoz, ebből 3 a fővárosban, a többi országszerte található. Évente 3 és 8 közötti azoknak a babáknak a száma, akikről szülőjük ilyen formában lemond. Az anonim inkubátor célja, hogy aki nem tud, vagy nem akar személyesen lemondani a gyermekéről, így büntetlenül megteheti (a 60/2003. X.20. ESzCsM rendelet alapján). Ilyen esetekben a szülő nehéz élethelyzetében úgy mond le gyermekéről, hogy a baba gyorsan örökbefogadó családhoz kerül, ha a vér szerinti szülő 6 héten belül nem jelentkezik érte.

A BABALES programot ismertető kisfilm ide kattintva indul el.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS