Fontos, hogy jó szakember végezze az ultrahangvizsgálatot

A magzati ultrahang néha határos a művészettel, a magzat ugyanis majdnem minden pozíciót felvehet a térben, a pontos szűrővizsgálati eredményhez viszont pontos vizsgálat szükséges. Ezért nem mindegy, mennyire felkészült és tapasztalt szakember kezeli az ultrahangkészüléket.

A fenti megállapítás többszörösen igaz a koraterhességi vizsgálatokra. A vizsgálónak jól kell ismernie a síkokat, ha ellenőrizhető mérési adatokhoz akar jutni. Jól mérni pedig csak objektivizált és protokollokkal szabályozott módszer szerint lehet. Ezért a londoni székhelyű Fetal Medicine Foundation (FMF – Fetal Medicine Alapítvány, www.fetalmedicine.org), a világ egyik legismertebb szülészeti ultrahang diagnosztikai intézménye, a magzati medicina meghatározója kidolgozta a tarkóredő (NT) mérésén alapuló szűrés klinikai bevezetését és az eljárás minőségellenőrzését. Az FMF számos neves külföldi egyetemmel közösen létrehozta az első trimeszteri kombinált szűrőmódszert a 3 leggyakoribb kromoszóma-rendellenesség szűrésére: ez egy ultrahangvizsgálatból áll a 11. és a 13. terhességi hét között, kiegészítve egy anyai vérvizsgálattal. A munkacsoport több mint százezres esetszámú referencia betegcsoporttal rendelkezik és kidolgozták az ultrahangot végző orvosok kiképzését és folyamatos minőség-kontrollját világszerte. Mert az ultrahangon nagyon sok múlik: hiába működik jól a laborautomata, ha a számításba az ultrahangmérési adatok miatt hiba csúszik.

Fontos, hogy amennyiben lehetőség van rá, a megbízható és reprodukálható szűrési eredmények érdekében a szűrés ultrahangos részét a Fetal Medicine Foundation által akkreditált szakember végezze, illetve a szűrőcentrum rendelkezzen az FMF standardok szerint működő laboratóriumi háttérrel és kiértékelő programmal. Utóbbi segítségével 2-3% téves pozitív eredmény mellett 93-95%-os találati arány érhető el (számos helyen a „kombinált” elnevezés csak a módszer jellegére – ultrahang+vérvizsgálat – utal, nem a minőségére, ilyenkor a találati arány 80-85%, 5% fals pozitivitás mellett).

Forrás: www.fetalmedicine.org, www.magzatimedicina.hu