Gyerekkönyvek a halálról

Gyerekkönyvek a halálról

Nehéz és kényes téma a gyerekekkel megbeszélni egy közeli hozzátartozó halálát, segíteni kell a veszteség feldolgozásban, a gyász megélésében és el kell érni, hogy természetesnek fogadja el az egészet. Több kötet is található a könyvpiacon, mindegyik kicsit más, hiszen a helyzetek és a gyerekek is különbözőek. Van, aki még nem érzi át a hiányt, de biztosan van olyan gyerek, aki mélyen átérzi a fájdalmat, kortól és nemtől is függhet a folyamat. A sok lehetőség közül válogathatunk.

 

Biztosan kapható könyvek:

Kolozsi László: Apufa (Manó könyvek, 2017)

Érdekes megközelítésű mesekönyv, a gyerekek úgy érzik az apjuk – halála után – beköltözött a kerti diófába, pontosabban átalakult. Ez megnyugtatja őket, kijárnak hozzá, mesélnek neki és mikor már az édesanyjuk is hisz ebben, megnyugszik, túllendül, úgy Apu „kiköltözik” a fából. Az elengedés nehézségére mutat rá ez a mese, és erre tökéletesen megfelelő az Apufa.

Bartos Erika: Elmúlás (Móra Ifjúsági Könyvkiadó, 2018)

Ebben a könyvben a nagypapa halálát kell feldolgoznia az unokának, nehezen fogadja el, hogy örök álomra szenderült az az ember, akivel focizott, kertészkedett, vigyázott a sünire és együtt üldögéltek a hintaszékben. Az emlékek és nagypapa tárgyai sokat segítenek a feldolgozásban, az is segít, hogy az ő szokásait folytatják. A könyven szó esik a sírás, a harag időszakáról is. Végül, sok idő elteltével is, mindenhonnan visszaköszön nagypapa emléke.

 

Nagy könyváruházláncoknál nem található, de a kiadók saját honlapján rendelhető kötetek:

Florence Jenner-Metz: Neked írok, Apu! (Csimota kiadó, 2009)

A könyv egy kislány nyaralásán keresztül mutatja be az apa hiányát. Naplószerűen leírja a nyaralás történeteit, a nagyszülők jelenlétét, az anyuka érzelmi világát és hogyan talál barátot a kislány. Aztán a szerelem talán kicsit fontosabb is lesz…

Bátky András: Morci (General Press, 2011)

Apa és fia, Morci, beszélgetnek négy évszakon át ebben a kötetben. Aztán észrevesszük, hogy anya nélkül élnek, szóba kerül a változás, a halál, eltelik egy év, a végső következtetés pedig az, hogy a fájdalom ellenére a szeretet megmarad.

Pernilla Stalfelt: Halálkönyv (Vivandra könyvek, 2006)

Kissé meglepő ez a könyv, amit egy svéd írónő alkotott. Humoros módon közelíti meg a halál kérdését, bemutatja, hogy minden élőlény, bármilyen korban meghalhat, felvonultatja a különböző kifejezéseket is a halálról. Szó esik a túlvilág különböző elképzeléseiről (mennyország, csillagok, angyalok, reinkarnáció, kísértet) is, a temetésről és az azt követő torról, és a feldolgozásról is. Komoly témákat feszeget, de mégis könnyebb lehet humoros formában tálalva. Kisiskolásoknak ajánlom inkább.

Singer Magdolna: Boldogan éltek, míg meg nem haltak… és azután? (Móra Ifjúsági Könyvkiadó, 2011)

Ez a könyv más mint a többi, nem mesél, hanem kérdéseket tesz fel, beszélgetést indít, az érzéseink megfogalmazására késztet és feladatokat ad, amik segítenek a gyermeknek, de még a felnőtteknek is a gyász feldolgozásában. Sok ötlet és rajzos feladatok vannak a kötetben, aminek a végén rengeteg  üres lap áll az alkotásra.

Dezső Andrea: Mamuska (Csimota, 2010)

Egy kislány meséli el emlékeit anyukájának a már elhunyt nagymamájáról, ám a valóság és a képzelet csodálatos mesevilággá keveredik össze. A történet is így kezdődik: “Jól emlékszem az árvízre, mintha csak álmomban látnám.” A nagymamával közös kalandokról azonban kiderül, hogy nem valósak, mivel a gyermek olyan történeteket mesél – mint például hogyan talált nagymama vőlegényt –, amelyeknél még meg sem született, vagy az árvíz, amelynél a nagymama már nem lehetett jelen, mert előtte meghalt. Egy-egy mamuskás történet után az anyuka fejcsóválva inkább elküldi a kislányát játszani. Ilyenkor a kislány hívja a két legjobb képzeletbeli barátját; velük olvas, hintázik, bújócskázik.

Végül a kislány a búcsúról, a temetés emlékéről beszél édesanyjának, ami ugyanolyan meseszerű, mint az előző történetei, azonban ebben a közös emlékben az édesanya melléáll, és igazat ad neki, mert rájön, hogy nem az a fontos, hogy valójában mi történt, hanem az, hogy közben mit éreztek.

Hová tűnt a cseresznyefa, nagypapa? (Harmat Kiadó, 2014)

Ismét egy beszélgetésen keresztül esünk gondolkodóba. Nagypapa és kis unokája a kertben sétálgatva gondolkodnak életről, halálról, mennyországról. A könyv szülőknek, nagyszülőknek, pedagógusoknak kíván segíteni abban, hogy egyszerűen és világosan beszélgessenek a gyerekekkel az elmúlásról általában vagy egy családtag, ismerős haláláról.

 

Már csak könyvtárban elérhető kötet:

Agócs Írisz – Innes Shona: Az élet olyan, mint a szél (Kolibri kiadó, 2014)

Az egyik legjobb, de nehezen elérhető kötet került – pont ritkasága miatt – a végére. A szerző pszichológus, aki finom példákon keresztül mutatja be a túlvilág lehetőségeit és az élet múlandóságát. Agócs Írisz kedves, finom rajzai a legkisebbeknek szólnak, Varró Dániel fordítása pedig zseniális.

„Az élet olyan, mint a szél.

A szél sem látszik szabad szemmel,

ha ott van, mégis tudja az ember.

Hova megy a szél, mikor nem látjuk,

hogy mozog, zizeg tőle minden?

Olyankor máshová megy innen.”

 

A gyűjtést összeállította: Domány Katalin (Fantazmagória gyerekkönyvesbolt). Köszönjük szépen!

 

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS