Gyöngyposta Budaörsön

A XI. Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából január 26-án este Gyöngyposta-rendezvénynek ad otthont a PostART műhely Budaörsön: a Mályvavirág Alapítvány programjának lényege, hogy gyöngyből karkötőket fűznek, amelyeket eljuttattatnak a nőgyógyászati osztályon fekvő nőknek azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül, az adott település mellettük áll.
A programhoz ezúttal a Babagenetika Alapítvány is csatlakozott, Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere pedig levélben köszöntötte a megjelenteket.
A levelet örömmel adjuk közre:

Szeretettel köszöntöm a Méhnyakrák Megelőzési Hét budaörsi rendezvényének résztvevőit.
Nagyon sajnálom, hogy személyesen nem lehetek itt, már csak azért is, mert rendkívül fontosnak tartom, hogy a férfiak is demonstrálják: ez nem egy női ügy. Lányainkról, feleségeinkről, anyáinkról van szó. Vagyis a kérdés a férfiakat és nőket egyaránt érinti.
Látszólag egyszerű a helyzet. A méhnyakrák időben kiszűrhető, és, ha még korai állapotban fedezik fel, akkor száz százalékban gyógyítható, sőt oltással meg is előzhető. Vagyis, és ezt most egy nagy idézőjelbe teszem, „csupán” annyit kellene elérni, hogy a fiatal lányok igénybe vegyék a védőoltást, a felnőtt nők pedig rendszeresen járjanak el szűrővizsgálatokra. Ez azonban sajnos ma még egyáltalán nincsen így.
Hogy mindezt miért nem sikerül elérni, pontosan erről szól ez a figyelemfelkeltő hét, és a budaörsi rendezvény is.
Először nyilván az egészen riasztó adatokkal kell szembesítenünk a lehető legszélesebb körben a hazai közvéleményt.
Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, és minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.
Magyarországon még ennél is súlyosabb a helyzet: tavaly közel 400 nő halt meg ebben a betegségben. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. A szervezett szűréseken a behívott nőknek csak egészen kis százaléka vesz részt évente.
Ezek a rideg és lesújtó tények. Innen kell elrugaszkodni, és látványosan javítani ezen a helyzeten.
A kutatók számtalan okot találtak, amiért a nők annyira nehezen szánják rá magukat a szűrővizsgálatokra. Ezek között szerepel, hogy szemérmesek, néha talán álszemérmesek vagyunk a szexualitással kapcsolatban. Pedig tény, a HPV vírus, amelyik a méhnyakrákot okozza, jórészt – bár nem kizárólagosan – ezen az úton terjed.
Sokan keverik a HIV vírussal, ami még félelmetesebbé teszi ezt a betegséget.
Mások rettegnek szembesülni azzal, hogy netán ők is vírushordozók, pedig ez az állapot még egyáltalán nem jelenti, hogy rákbetegek is lennének.
Mindezek miatt nagyon szívós felvilágosító munkára van szükség. Ez ugyan kötelessége a hivatalos egészségügyi szerveknek, de az emberek számára mégis hitelesebb, ha civil szervezetektől, vagy olyan hozzájuk hasonló nőktől kapják meg ezeket az információkat, akiknek nagyobb tapasztalatuk van ezen a téren, esetleg érintettek is.
Az Európai Méhnyakrák Megelőzési hét pontosan ezeket a célokat tűzte ki, amelyhez immár négy éve nagyon sok magyar civil szervezet is csatlakozott. Köztük a budaörsi kötődésű Babagenetika Egyesület is.
A mostani rendezvényen a felvilágosító előadások és beszélgetések mellett, kis gyöngysorok is készülnek majd, amelyeket azoknak a nőknek ajándékoznak, akik éppen kórházba fekszenek ezzel a betegséggel.
A személyességgel átitatott szolidaritás nagyon szép jelképe ez. Olyan, ami erőt adhat azoknak, akik már elkapták ezt a betegséget, de megérintheti azokat is, akik tudatos magatartással még elkerülhetik.
Budaörs város önkormányzatának képviselőjeként megtiszteltetésnek tartom, hogy a megelőzési hét egyik rendezvénye a városunkban van. Magunk részéről már hosszú évek óta támogatjuk a HPV oltás finanszírozását. Nemrégiben a szociális rendeletünkbe is beépítettük, hogy a rászorulók számára, akik nem esnek bele az államilag támogatott életkorba, az önkormányzat biztosítja az oltás költségeit.
Köszönöm mindenkinek, aki ma eljött ide, mert személyesen is tenni akar azért, hogy minél többen megtudják, a méhnyakrák megelőzhető és gyógyítható.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS