Hallottál már a HELLP-szindrómáról?

Téged felvilágosított az orvosod a HELLP-szindrómáról? Feltehetően nem, pedig ez az egyik legsúlyosabb terhességi szövődmény, amely hazánkban is egyre több várandóst érint.

Sajnos nagyon keveset hallani a HELLP-szindromárol, pedig veszélyes állapot. Szerencsére a várandósok kis százalékát érinti, de mégis jó, ha tudjuk, miről is van szó, különösen azért, mert hirtelen tud nagyon súlyossá válni. Tünetei: a szervezet vizesedik (lehet, hogy kívülről még nem látszik, de rövid idő alatt nagyobb súlygyarapodást mutat a mérleg), a vérnyomás magassá válik, a vizeletben fehérje jelenik meg, továbbá tünet lehet az erős gyomortáji fájdalom, a rossz közérzet, a hányás-hányinger, illetve a májfunkció romlása, a vörösvértestek szétesése és az alacsony vérlemezke szám (ez utóbbiakat csak a laborvizsgálat mutatja ki).
Fontos, hogy hasonló tüneteket komolyan kell venni és orvoshoz kell fordulni.
A HELLP-szindrómának alapvetően két formáját lehet elkülöníteni. Létezik egy korai kialakulású típus, amikor a betegség már a terheség II. harmadában megjelenik. Ennek hátterében a magzatot tápláló lepény betegsége áll, ez a folyamat már a terhesség első három hónapjában elkezdődik a kóros lepény kialakulásával, de a tünetek csak a terhesség 20. hete után jelennek meg, mind az anyánál (a jellemző tünetek mellett lehet még magas vérnyomás, fehérjeürítés a vizeletben), mind a magzatnál (méhen belüli sorvadás, kevesebb magzatvíz). Ez a forma koraszüléssel jár, azaz a súlyos tünetek miatt a terhességet gyakran már a 30. hét előtt be kell fejezni. A másik típus később, teljesen váratlanul lép fel, súlyos szubjektív tünetekkel.
Milyen tünetekkel fordulj orvoshoz? Ha ezekből több is megjelenik: fejfájás, hányinger/hányás/emésztési fájdalom étkezés után, hasi vagy mellkasi nyomásérzékenység, fájdalom a has jobb felső oldalán (a máj felfúvódása miatt), vállfájdalom vagy mély belégzés közben fellépő fájdalom, vérzés, látászavarok, vizesedés, magas vérnyomás, fehérje a vizeletben.
A tüneteket sok más betegség tüneteivel össze lehet téveszteni, hihetik többek között bélhurutnak, influenzának, akut hepatitisnek, epehólyag-betegségnek.
A HELLP mozaikszó, a 3 legjellemzőbb laboratóriumi eltérés kezdőbetűiből áll össze: H (hemolízis, vörösvérsejtek szétesése), EL (emelkedett májenzim), LP (alacsony vérlemezkeszám).
Üdvözlettel:
Fitos Zsanett

Az alábbi linkeken további információkat olvashattok, segítséget kérhettek:

A csoport linkje: https://m.facebook.com/groups/282345625455914?ref=bookmarks
A blog linkje: http://hellpbabamszuletett.blogspot.hu/?m=1
Két anyuka története:
http://hellpbabamszuletett.blogspot.hu/2017/03/extrem-koraszulottem-eletben-maradni.html?m=1
http://hellpbabamszuletett.blogspot.hu/2017/03/zsaniek-tortenete.html?m=1

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS