Így szülünk mi – a szülésznő szemével

A Születés Hete rendezvénysorozat apropójából Katalinnal beszélgettünk, aki budapesti kórház szülészeti osztályán dolgozik szülésznőként, jelenleg a 9 hónapos kisfiával élvezi otthon az anyaságot.  A szülésre készülő nőnek legyenek elképzelései, hogy mit szeretne, de sose ragaszkodjon görcsösen semmihez, mert az nem viszi majd előre, mindig csak hátráltatni fogja. Rados Katalinnal Tablieh Diána készített interjút.

Bababarát kórház ahol dolgozol?

Igen. A hozzátartozók jelen lehetnek a szülésnél, ‘aranyórázhatnak’ együtt. Ha császármetszésre kerül a sor, egy személy bent tartózkodhat a műtőben, az apukák a mellkasukra vehetik az újszülöttjüket (mivel az anyuka ilyenkor nem tudja) és jó sok időt eltölthetnek együtt. Az újszülöttek a gyermekágyas részlegen rooming-in vannak elhelyezve, azaz az édesanyjukkal vannak a születésüktől a hazamenetelig. Ezen a részlegen családi szobák is kialakításra kerültek.

Támogatják nálatok a háborítatlan szülést?

Egyelőre még nem mindenki, de egyre több ezen kollégáim száma.

A szülések körülbelül mekkora hányada történik császármetszéssel a te kórházadban?

A jelenlegi arányokat sajnos itthonlétem miatt nem ismerem.

Katalin és kisfia

Fogadott szülésznőként mikor találkozol először a kismamával? Mi alapján kérnek fel az anyukák Téged szüléskísérésre?

Változó volt, hogy mikor találkoztam először az adott kismamával. Volt olyan, akit a várandóssága előtt ismertem meg, volt olyan, akit csak az utolsó pár hétben. Igyekeztem a legtöbbel a várandósságuk felénél már találkozni, mivel fontosnak éreztem, hogy egy bizalmi kapocs alakuljon ki közöttünk.

Nagyon sok ismerősömnek kísérhettem a szülését, a kozmetikusomtól az egyetemi évfolyamtársamig. Volt, aki ajánlott (legyen az orvos vagy olyan szülőnő, akinek a fogadott szülésznője voltam), volt, akivel együtt szültük az első gyermekét és a következőnél már célirányosan engem kerestek.

Hogy miért pont engem választottak? Jó kérdés! Ezt a kérdést azoknak kellene feltenni, akik bizalmat vetettek belém. A válaszokra én is kíváncsi lennék!

Kapsz hálapénzt a szüléslevezetésekért a szülőktől? Van egy előre meghatározott tiszteletdíjad?

Nekem nincsen meghatározott tarifám, soha nem is volt. De van tudomásom arról, hogy van, ahol fix díjat kérnek. Annak mindig örültem, ha valamilyen személyes dologgal leptek meg szülés után, pl. egy hímzéssel készült, szülőszobai pillanatot ábrázoló kép, ami a mai napig az ágyam fölött lóg.

Másként bánnak azokkal a szülő nőkkel, akiknek nincs fogadott szülésznője?

Én igyekeztem egyformán bánni mindenkivel, de sajnos emberből vagyok, nem sikerült ez mindig. Próbáltam az ilyen esetekből tanulni. Remélem sikerült. Tudom, sajnos nem ez az átlag, vegyes véleményekkel találkozom.

A tapasztalataid alapján mik napjainkban a szülésre készülő nők vajúdással kapcsolatos igényei?

Elég változó, széles skálán mozognak. Egyre nagyobb az igény az alternatív lehetőségek iránt, pl. aromaterápia, hipnoszülés, vízben vajúdás.

Nálatok elérhető szülésfelkészítő tréning? Manapság mennyire tájékozottak és készülnek tudatosan az anyaságra, a szülésre a nők?

Nálunk havonta egyszer van szülésfelkészítő tanfolyam, minden alkalommal más témában. Alapvetően igyekeznek felkészülni, viszont sokan fórumokról, illetve közösségi portálok csoportjaiból tájékozódnak. Így sok dologról nem tiszta a tudásuk, ezeket a tanfolyamok végén egy kötetlenebb beszélgetés során szoktuk tisztázni.

Amikor én jártam szülésfelkészítő tanfolyamra, a legnagyobb érdeklődés a „fájdalomcsillapítás a szülésben” témájú előadást övezte. Nálatok van lehetőség az epidurális érzéstelenítésre és kérik is a nők?

Igyekszünk átfogóan, de a helyi lehetőségekre reflektálva bemutatni az osztályunkat. Sok minden elérhető nálunk, pl.: szoptatási tanácsadó, dietetikus, gyógytornász, és igen, lehetőség van epidurális érzéstelenítést is kérni. Ezekre igényt is tartanak a várandósok.

Vezetsz le teljes egészében önállóan szüléseket?

Ha itt az a kérdés, hogy a szülést követő ellátással együtt is csak én dolgozom, akkor sajnos összesen kétszer volt rá lehetőségem. Ez orvosfüggő is, de nagyon kevés rá a példa.

Végzel rutinszerűen gátmetszést, beöntést?

Rutinszerűen nem. Személy szerint igyekeztem gátvédelmet alkalmazni, de minden esetben elmondtam, hogy ezt majd csak akkor tudom megmondani, hogy sikerül-e vagy sem, ha már elérkezünk ahhoz a pillanathoz a szülés során. Ha nem sikerült a gátvédelem, akkor helyzettől függően csináltam gátmetszést.

Régi berögződés, hogy ha egy szülőnő beteszi a lábát a szülőszoba ajtaján, máris vesszük elő a borotvát meg a szappanos melegvízzel töltött tartályt. Semmi sem kötelező, de fel lehet ajánlani. Nem tagadom, adtam nem egy beöntést már én is, legtöbbször a későbbi komfortérzet javítás miatt.

Ki tartózkodhat bent a szülésnél a szülőszobán, hogyan viszonyultok a dúlák jelenlétéhez?

Nálunk szűkösek a szülőszobák (összesen 4 darab van), néha még mi sem férünk el benne. Így egy személy lehet bent a kismamával, legyen az bárki; férj, élettárs, szülő, dúla.

Rendelkezésre állnak nálatok alternatív szülőszobák és alternatív segédeszközök, például bordásfal, labda, kád? Használjátok is őket?

Kifejezett alternatív szülőszobánk még nincs a fent említett helyzet miatt. Használunk labdát, bordásfalat, szülő- és vajúdószéket. Szerencsére már tervben van a szülőszobák átalakítása, így remélhetőleg lesz alternatívabb változatú is.

Amikor én voltam várandós a kisfiammal és a szülőszobalátogatáson megtudtuk, hogy a kitolás csak az ágyban történhet, teljesen elkenődtem. Később a szülőszobán mégis felajánlották és bíztattak is rá, hogy feltérdeljek, amiért végtelenül hálás voltam. Lehet nálad másként szülni, mint az ágyban hanyatt fekve? Miért erőltetik sok helyen ezt a természetellenes pozíciót?

Sajnos még nem volt alkalmam elsajátítani más vajúdási pozíciójú szülés ‘levezetést’, így nem érzem sem magamat se a vajúdót biztonságban. Egyelőre. Legjobban a félig ülő pozícióban történt szüléseket alkalmaztam.

Hogy miért ezt erőltetik? Mert kényelmes a szakszemélyzetnek a ‘célterület’ megközelítése, a legtöbben ehhez vannak hozzászokva.

A születés után egyből elviszitek lemosni a babát, majd felöltöztetve és tisztán adjátok vissza az anyukának, vagy biztosított az aranyóra és azonnal az édesanya testére kerülhet az újszülött?

Nálunk aranyóra van.

Látsz fejlődést, változást a konzervatív szemléletben?

Eddigi tapasztalataim alapján van fejlődés, csak nagyon lassú és nem egyforma egy-egy szülészeten belül.

Milyen volt a te első szülésed?

Nekem remek szülésem volt, ott ahol dolgozom. Nem volt egy egyszerű folyamat, de egy igazi szülésznőnek mindent ki kell próbálnia! A fogadott szülésznőmmel csoporttársak voltunk az egyetemen, félszavakból megértjük egymást. Az orvosomat ‘kisrezidens’ kora óta ismerem, jó kis csapatot alkottunk.

Én egy dolgot nem szerettem volna, hogy császármetszéssel szülessen meg a kisfiam. Mindenki ezen dolgozott, hogy ebben a segítségemre legyen. Mérhetetlenül hálás vagyok nekik, hogy végül gátvédelem mellett a nekem kényelmes, oldalt fekvő pozícióban szülhettem.

Ha egyetlen tanácsot adhatnál egy először szülő nőnek, mi lenne az?

Amit mindig elmondok mindem kismamának, akivel találkozok: legyenek elképzelései, hogy mit szeretne, de sose ragaszkodjon görcsösen semmihez, mert az nem viszi majd előre, mindig csak hátráltatni fogja. Nem is én lennék, ha ezt a saját bőrömön ne tapasztaltam volna meg a saját szülésem során.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

Mérhetetlenül hálásak vagyunk Nektek, hiszen a támogatásotoknak köszönhetően a BurokBrigád projektünkkel a Richter Anna Díj Közönségdíját tegnap este átvehettük.

Köszönjük!