Intim témákról, felszabadultan

A testmozgás életünk elengedhetetlen részévé vált a XXI. század elejére. Futunk, biciklire pattanunk, kirándulunk vagy otthon tornázunk – szinte nincs az az anyuka, aki valamilyen mozgásformát be ne illesztene az életébe, rendszerint azért, hogy megőrizze (vagy visszanyerje) alakját, de előfordul, hogy valamilyen sérülés, baleset miatt, rehabilitációs céllal edz. Létezik azonban egy olyan torna is, amit bár nagyon sokan ismernek névről, mégis kevesen tudják, mennyi mindenre jó, és hányféle gond orvosolható vele. Ez a Kriston Intim Torna, amiről Bundy-Gerőházi Panni Kriston-tréner, a Babagenetika új szakértője mesélt nekünk.

– A Kriston Intim Torna olyan egészségnevelési módszer, amely az alhasi szervek funkciójavítására szolgál. Célja, hogy megelőzze, csökkentse és megszüntesse a gátizom gyengeségéből, a rossz tápanyagellátásából és a helytelen életmódbeli szokásokból adódó intim tüneteket. Nemcsak örömtelibb szexuális életet eredményez, hanem segít a szülésre való készülésben és a szülés utáni regenerációban, és azoknak is megoldást jelent, akik inkontinenciával, aranyérrel, méh-, hólyag-, végbélsüllyedéssel küzdenek. Ezért fiataltól az időskorig mindenkinek ajánljuk – jegyezte meg Panni, aki édesanyja révén ismerkedett meg a módszerrel.

– Anyukám, mikor várandós volt velem, Kriston Andrea és Ruzsonyi Péter könyvéből, a Kriston Intim Torna című könyvből készült fel a szülésre, és mind a négy kistestvérem világrajövetele előtt volt Kriston tanfolyamon. Gyakorolta a Kriston Intim tornát szülései előtt és után is. Mikor várandós lettem, azt mondta kötelező részt vennem egy Kriston tréningen a szülésem előtt. Így is tettem, félidős kismamaként 2016-ban elvégeztem az alaptanfolyamot. Akkor éreztem először megmozdulni a kisbabámat a hasamban – ez égi jel volt, hogy ezzel a Módszerrel nekem van valami tennivalóm. Másfél éves volt a fiam, mikor elkezdtem a trénerképzést, ami 18 hónapig tartott. 2018 decemberében vizsgáztam le, azóta Kriston trénerként dolgozom. Ezzel párhuzamosan elvégeztem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának szülésznő szakát. 2020-ban szereztem diplomát. Amióta az eszemet tudom, orvos szerettem volna lenni, de a gyermekem mellett az orvosi egyetemet nem vállaltam be, inkább a szülésznőképzést választottam. Egyrészt ott volt levelező oktatás is, másrészt a kisfiam születése és Kriston Andrea tanításai erősen motiváltak. Ezáltal úgy érzem, tökéletesen megtaláltam a hivatásomat. Jelenleg nem dolgozom szülésznőként, hiszen megint várandós vagyok. Lehet, hogy a későbbiekben sem az intézményen belüli szüléskísérés lesz az én utam, úgy tűnik a Kriston Módszer oktatása mellett a bábaság felé terel az élet. Célom a perinatális szaktanácsadó képzés elvégzése az ELTE-n, illetve anya-magzat kapcsolatanalízist, szoptatási tanácsadást szeretnék még tanulni a következő években. A szülés- születés lélektani megközelítése különösen fontos és érdekes számomra  – tette hozzá Panni.

A Kriston Intim Tornánál sincs ez másképp: ott is fontosok a lelkiek, és a módszer 60-70 százaléka pszichés áthangolásból áll, és a pszichoszomatikus tünetekre fókuszál – tehát nem csak a medencefenéki izmok megmozgatásáról szól.

– Havonta több alkalommal tartok tanfolyamot. A tornát mindig ráhangolódási szakasz előzi meg a tréning során, hiszen mindenki más-más előtörténettel, tapasztalattal érkezik a nőiesség területén. Ez a terület egyébként még mindig tabu a nők körében, az előző generációktól nem sokat kaptunk intimitás területén támogató módon. Sokaknak szégyen, titok, bűntudat kötődik a nőiességükhöz. Az is feladatunk nekünk, Kriston trénereknek, hogy ezektől a nehéz kötelékektől megszabadítsuk a nőket. Ha a ráhangolás nélkül kezdenénk el a tornázást, előfordulhat, hogy idegesség, fejfájás, hasfájás jelentkezne a hallgatóknál. El kell érnünk, hogy a hallgatók megérkezzenek abba a fázisba, amikor szégyen nélkül állnak hozzá a témához – hangsúlyozta Panni.

Tapasztalata, hogy a nők és a férfiak – hiszen nekik is szerveznek tanfolyamokat– körében is rengeteg tévhit van a köztudatban. Előfordul, hogy a gyermekek természetes, saját testükre irányuló kíváncsiságát a szülők, pedagógusok kiskorban korlátozzák, és ezt később, kamaszkorban sem oldják fel. Az iskolai szexuális felvilágosítás sokszor inkább elrettentő, mint támogató, hiszen főleg a negatívumokat helyezik előtérbe, például a nem várt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek. Ezután a fiatalok inkább a félelem útján indulnak el, mint a felelősségteljes és örömteli szexuális élet felé. Panni, aki ezeket a kérdéseket is helyreteszi.

– Gyorsan el tudom érni, hogy oldott legyen a légkör. Beszélek mindarról, amit jó lett volna hallania minden fiatalnak. Az alapoktól eljutunk egészen a hüvelyi orgazmus témájáig. Ahogy haladunk előre, a szégyent felváltja a nyitottság és az önszeretet. Gyakran előfordul, hogy a női hallgatóim hazamennek a tréning után, és miután a párjukkal nyitottabban kezdenek beszélgetni a hallottakról, a pár férfi tagja is elmegy egy tanfolyamra. A sikeres szexuális életet egy pár bármilyen életkorban elkezdheti felépíteni – hangsúlyozta Panni, aki csupán huszonöt éves, de mégsem tartja furcsának, hogy hallgatói jórészt idősebbek nála, mivel – jegyzi meg – mindig volt benne tanítói vonás.

Megjegyezte azt is: a férfi tréningen a férfiak a saját, illetve a nők szexuális működéséről is sokat tanulnak. Megesik, hogy korábban az információik nagy részét a pornóból szerezték, ezért irreális elvárásaik vannak magukkal és a nőkkel szemben. Ez már a többedik generáció, amelyik a pornón nő fel, és ennek nagyon súlyos hatásai vannak. A férfiak leértékelik magukat, ha nem tudnak úgy teljesíteni, mint a filmek szereplői és ebből eredhetnek olyan problémák, mint a merevedési és magömlési zavarok, pornófüggőség, stb. Ez azért is fontos, mert a jó szexuális életnek jelentős egészségvédő hatása van. 

A Kriston Módszernek egyébként van óvodai és iskolai programja is, ezek segítségével időben elkezdhető a felvilágosítás és az egészséges szexuális életre való nevelés.

 A Kriston Intim Torna a szülés, illetve a klimax következtében kialakuló, fentebb részletezett testi tüneteken is segít, emellett javítja az önértékelést. Felméréseink szerint a férfi résztvevők 100, a nők 98 százalékánál. Előfordul, hogy azok a nők, akik elveszítik a babájukat a várandósság korai vagy későbbi szakaszában, akár spontán, akár indukált módon, leértékelik magukat és ez negatív élmény szorosan kötődik a nőiességükhöz. E negatív érzések átdolgozására, akár kisöprésére is alkalmas lehet a tanfolyam. Támogatni tudom tehát a szülésre készülőket, a nehéz élethelyzetben lévőket, valamint a szülés utáni testi problémákkal küzdőket is – mondta Panni.

A Babagenetikával együttműködve nemcsak az édesanyákon, hanem a gyerekeken is tud segíteni: sok gyermek küzd inkontinenciával, megesik, hogy egy gyereknél később alakul ki a szobatisztaság. Illetve gyakori a hasmenés, székrekedés is, az esetek egy részében pszichoszomatikus okok miatt. Ilyenkor a tréner először a szülőkkel beszélget, majd megtanítja a gyermeknek a Módszert.

– Egy trénertársam esetét szeretném elmesélni. Egy kislány hasfalon kívüli húgyhólyaggal született. Újszülöttként megműtötték, zárták a hasfalat, de kétséges volt, hogy valaha szobatiszta lesz-e. Hatéves volt a kislány, amikor az egyik orvos azt mondta az anyukájának: ha van egyetlen kis gátizom szövete, abból már a kontinencia kifejleszthető. Miután felkeresték a trénertársamat, néhány hónap alatt teljesen szobatisztává vált. 

Mondok egy másik példát, igaz, ez nem gyermekekre vonatkozik: édesanyám öt gyereket szült. A legkisebb testvérem nagyobb baba volt, mint a nővérei. A születésének kitolási szakában Kristeller-manővert alkalmaztak, ami a szülő nő hasának kívülről való nyomását jelenti. Ezzel az egészségügyi személyzet segít a babának a szülőcsatornán való gyorsabb áthaladásban. Miközben a baba megszületését ilyen módon gyorsítják, sajnos az anyuka szöveteire is erőteljes nyomás gyakorolnak. Ez az anyukám méhtartó szalagjait érintette és tíz-tizenöt centis méhsüllyedést okozott. Az orvosa méheltávolító műtétet javasolt, de anyukám nem vállalta ezt a nagyhasi műtétet. A Kriston Intim Tornával két hónap alatt újra megerősítette a méhet alulról tartó izmait, ezáltal a méhe újra a normális anatómiai helyére került. Ez már 10 éve történt, azóta is teljesen egészséges. 

Fontos tudni, hogy a méhet felülről a tartószalag tartja, alulról pedig a gátizom támasztja. Ha a szalag megnyúlik, az süllyedést okoz. A szalagot megrövidíteni nem tudjuk, azonban a Kriston-módszerrel hatékonyan meg tudjuk edzeni az alulról támasztó izmokat. Ez nagyon jó alátámasztást tud biztosítani a hólyagnak, a petefészeknek, a méhnek, a végbélnek – mint egy korinthoszi oszlop, úgy támasztja a hüvely a fölötte lévő szerveket. Persze, az elért jó állapotot fenn is kell tartani. A Kriston Módszer egy életen át alkalmazható az egészségünk védelme érdekében.

Semmilyen különleges képesség nem szükséges ahhoz, hogy a Kriston Módszert valaki elsajátítsa. Bárki számára megtanulható, akinek van izom-ideg kapcsolata (tehát nincs lebénulva) kortól, nemtől függetlenül. Az alaptanfolyamra 17 éves kortól lehet jelentkezni, és egészen idős hallgatóink is vannak, számukra ugyanolyan hatékony a Módszer.

Szeretnék eloszlatni egy tévhitet: miszerint a testi tünetek, mint például inkontinencia, aranyér, szervsüllyedés csak az idősebbeknél jelentkeznek. Ezek bizony bármilyen életkorban előjöhetnek. Ahogy az sem igaz, hogy a gátizmok gyengeségéből eredő problémák csak hüvelyi szülés után jelennek meg. A magasabb életkor és a több hüvelyi szülés rizikótényezők, de nem feltételek a tünetek kialakulásához. Sok fiatal végez olyan mozgásokat, terheléseket, amik nem kímélik sem az alhasi szerveket, sem a gát izmait, ezért őket is érinti a téma. A torna megtanulása mellett, nem csak az érzelmeket, hanem a mindennapi szokásokat is áthangoljuk – magyarázta Panni, aki a Babagenetikával egy nehéz helyzetben lévő ismerősén keresztül ismerkedett meg, és nagyon megragadta őt, hogy milyen minőségben támogatták a családot.

– Szülésznői tudásommal, tréneri és anyai tapasztalatommal szeretnék segíteni, hogy az édesanyák pontos és szakszerű egészségügyi ellátásban részesüljenek, megkapva minden információt a tájékozott döntéshozatalhoz, mindezt tiszteletteli és érzelmileg támogató környezetben. Igyekszem támogatni a veszteséget megélt nőket, hogy a következő baba vállalása előtt megerősödjenek testben-lélekben egyaránt. A nők szolgálata a hivatásom- fejezi be Panni.

Ádám Katalin

https://intimtorna.hu/hu/trenerek/bundy-gerohazi-panni

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS