„Kifejezetten kontraproduktív is tud lenni, ha túl hamar, túl masszív elvárásoknak vetik alá magukat és túlkoncentrált lesz a „babaprojekt” – Dr. Pethő Boglárka a családtervezésről

Dr. Pethő Boglárka neve ismerősen cseng a Babagenetika mozgalomban. Ő az a nőgyógyász, aki szívvel-lélekkel segít a hozzá fordulóknak. Most arról kérdeztük a doktornőt, milyen lépései vannak a családtervezésnek és egy esetleges veszteség után hogyan tud elindulni, eligazodni a vizsgálatok sűrűjében a pár.

Egy egészséges párnak kell-e bármilyen vizsgálatra elmenni, ha gyereket szeretnének?

A teherbeesési szándék kapcsán fontosnak tartom, hogy legalább egy alap nőgyógyászati vizsgálat megtörténjen, lássuk, hogy a kismedencei szervek egészégesek, legyen birtokunkban egy aktuális méhnyakrákszűrés-eredmény. Ezek tulajdonképpen azok a standard vizsgálatok, amik jó esetben évente ismétlődnek. Családtervezés kapcsán fontos, hogy emlőszűrés is történjen. Ha valakinek pedig van olyan ismert betegsége, amivel akár panaszmentesen is, de együtt él, például inzulinrezisztencia vagy pajzsmirigy alulműködés, érdemes ezeket optimális szintre beállítani a teherbeesés előtt. Fontos, hogy optimális anyagcsereállapot mellett történjen a teherbeesés. Vannak azonban olyan állapotok, amelyek a fentebb említett gyakori problémáknál nehezebben kezelhetők, például autoimmun betegségek vagy más, az egész szervrezetet érintő komplex betegségek, melyek hosszabb felkészülést, gyógyszerátállítást és többféle szakorvos bevonását is igényelhetik.  Azért is érdemes nőgyógyászhoz fordulni tervezett teherbeesés előtt, hogy az anamnézis felvétele során feltárásra kerüljenek olyan problémák, melyeket a páciens nem is gondol jelentősnek. Ez lehet akár egy rendszertelen ciklus is, amit nem is gondolunk problémának, de az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálattal akár hosszabb várakozással teli időt is meg tudunk megspórolni magunknak, ha már a teherbeesési próbálkozás előtt elkezdünk foglalkozni vele. A családi kórelőzmény áttekintése során is fény derülhet olyan betegségre vagy betegségre való hajlamra, amely nem is feltétlenül a teherbeesés környékén, hanem a terhesség alatt okozhatnak nehézségeket, szövődményeket. Erre nagyon jó példa a cukorbetegség. Ha a várandós felmenői diabéteszesek, ahogy később időskori cukorbetegség, úgy terhességi cukorbetegség kialakulására is sokkal nagyobb az esély. Ebben az esetben a terhesgondozás alatt szokásos időben végzett cukorterhelés vizsgálatot előre lehet hozni, hogy mielőbb információt kapjunk az esetlegesen romló szénhidrát anyagcseréről és így számos szövődményt megelőzzünk. A családi kórelőzményben szereplő thromboembóliás kórképek ismerete felhívhatja a figyelmet öröklődő véralvadási zavarokra, melyek kivizsgálása majd kezelése szintén a sikeres terhesség záloga lehet. Fontos tehát megérteni, hogya családtervezési vizsgálatok sora nem csupán a teherbeesés gördülékenységére irányul, hanem sokkal inkább arra, hogy a létrejött várandósság alatt minél személyreszabottabb, teljeskörűbb ellátásban részesülhessen a páciens és általa a fejlődő magzat.

Mikor beszélhetünk meddőségről?

Meddőségről akkor beszélünk, ha 1 éves rendszeres házasélet mellett sem jön létre a kívánt terhesség. Ez egy általános definíció, vannak olyan esetek, amikor nem érdemes megvárni az egy éves intervallumot a kivizsgálásokkal. A 35., de különösen a 40. életév után már fél év sikertelen próbálkozást követően érdemes orvoshoz fordulni. Gyakran tapasztalom azonban, hogy a környezetükben hallott teherbeesési nehézségek miatt már pár hónap próbálkozás után nagyon nagy az aggodalom, iszonyatos frusztrációval fordulnak hozzám az egyébként teljesen egészséges, fiatal páciensek. Azt hiszem, orvosként abban is fontos szerepünk van ilyenkor, hogy kicsit megnyugtassuk őket, mert kifejezetten kontraproduktív is tud lenni, ha túl hamar, túl masszív elvárásoknak vetik alá magukat és túlkoncentrált lesz a „babaprojekt”. Ennek épp az ellenkezője, amikor a pár tagjai 10 éve nem védekeznek, az utolsó néhány évben akár már célzottan is próbálkoznak és csak nagyon hosszú idő elteltével szánják rá magukat a vizsgálatokra. A 35. életév után azért is fontos gyorsabban lépni, mert ha az életkori paramétereken kívül van esetleg más körülmény is amely a tereherbeesést nehezíti, akkor annak orvoslása további időveszteséget jelenthet.

„Úgy szeretgetik a macskájukat, mintha a gyerekük lenne. Baba meg sehol, pedig már 2 éve házasok.”  

Mikor beszélhetünk többes vetélésről?

Ha azonos partnertől 3 egymást követő vetélés történik úgy, hogy a páciensnek ezzel a partnerével nincs közös, élő gyermeke. A gyakorlatban azonban ezt is árnyaltabban érdemes kezelni, nem feltétlenül kell megvárni, hogy a 3 vetélés megtörténjen, 2 után már mindenképpen indokolt a kivizsgálás. Vannak, akik 1 vetélés után megkezdik a vizsgálati folyamatot, ami abszolút lehet hasznos, azonban azt azért tudni kell, hogy a terhességek 15-20-%-ban korai vetéléssel végződnek akkor is, ha semmilyen betegség/ nehezítő körülmény nem áll fenn. Ahogy a diagnosztika fejlődik, egyre érzékenyebbek a terhességi tesztek, sokkal több korai terhesség lát napvilágot, így sokkal gyakrabban kell szembesülnünk a korai veszteségek tényével. Különösen igaz ez akkor, ha egy célzott próbálkozási időszakban már a nem várt menstruáció körüli időszakban, vagy akár azt megelőzően terhességi tesztet végez a páciens. Én mindenkit arra bíztatok, hogy két egymást követő vetélés után, ha nem is a teljes, extrém részletes kivizsgálási sort, de a legalapvetőbb vizsgálatokat végezze el.

Milyen vizsgáltokat érdemes elvégeztetni ilyenkor?

Nagyon sok minden lehet a háttérben. Sorra kell venni az anyai betegségeket és andrológus bevonásával a férfi oldalt is fontos átlátni. Az női okok között szerepelhet hormonális problémák – ovulációs zavarok, méhfejlődési rendellenességek, a méhnek a szerzett megbetegedései, pl. mióma, autoimmun betegségek, véralvadással kapcsolatos betegségek, infekciós háttér, ahol gondolni kell mind a két félnél a szexuális úton terjedő kórokozókra is. Mind a férfi, mind a női oldalról kromoszomális okai is lehetnek a vetélésnek. Az életkor pedig sajnos önmagában meghatározó faktor, ahogy a teherbeesési rátánál is, mert az életkor előrehaladtával a véletlenszerű, az embrió valamilyen kromoszóma hibájához köthető vetélések gyakrabban forduknak elő. A 40. életév környékén a  fiatalabb életkorhoz tartozó 15%-os spontán vetélés rizikó közel 30%-osra emelkedik még akkor is, ha a nő és a férfi is teljesen egészséges.

Ha tudott, hogy kromoszómahiba áll a vetélés hátterében, milyen vizsgálatokat érdemes végigcsinálni?

Visszatérő vetélések esetén megvizsgáljuk a páciens és a partner kromoszómális háterét. Szerencsére nagyon ritka, hogy itt találjunk valami olyan eltérést, ami megnehezíti vagy ellehetetleníti a teherbeesést vagy a terhességet. Amennyiben mégis ez a helyzet, speciális, teherbeesés előtti genetikai vizsgálatokra, eljárásokra lehet szükség. Ezeket az eljárásokat pedig akkor lehet elvégezni, ha a pár lombik kezeléssel vállalja a terhességet. Amikor a terhességmegszakítás vagy egy középidős vetélés egy tudott magzati kromoszómahiba miatt történt, fontos, hogy genetikai tanácsadás során kitérjenek rá, hogy van-e olyan speciális vizsgálat, melyet a következő terhességnél el kell végezni. Az esetek nagyrészében azonban azt mondhatjuk, hogy ezek sporadikus (elszórt, esetleges) esetek. Nem determinált arra a pár, hogy a következő terhességnél is előforduljon. Az életkor kérdése sajnos itt is meghatározó, hiszen ez a körülmény nyilván ugyanúgy fenn fog állni a következő terhességnél is. Ilyenkor a speciális genetikai vizsgálatok elvégzése javasolt. Például a Down-szindróma nem egy olyan típusú rendellenesség, amire valaki családi kórelőzménye miatt hajlamosabb. Teljesen véletlenszerűen alakul ki, amikor a férfi és női ivarsejt találkozik, és az életkor ugyan árnyalhatja, nagyobb esélyűvé teheti a kialakulását, nincs olyan kromoszómahibája az adott pár valamelyik tagjának, ami ezt előidézi. Ma már rendelkezésre állnak olyan vizsgálatok, melyek az anyai vérből a magzati DNS-t meg tudják határozni, illetve ennek a régóta ismert alternatívája, ha magzatvíz vagy lepényi mintavétel során történik meg a magzati DNS-kinyerése. Ezek a tesztek nem a világ összes betegségét képesek szűrni, elsősorban a kromoszóma számbéli vagy alaki eltérést érintő rendellenességeket mutatják ki. Az anya vérből végzett kromoszómavizsgálat ma már a szúráshoz közeli eredménnyel vetekszik, egy-egy speciális esetben nyújt a szúrással végzett vizsgálat nagyobb biztonságot, illetve pozitív eredményű genetikai szűrés után invazív beavatkozással lehet biztos diagnózist adni.

Ha valakiknél olyan rendellenesség vagy reprodukciós probléma áll fent, hogy orvosi segítséget igényel a teherbeesés, milyen alternatívák léteznek?

Amikor valamilyen nagyon enyhe eltérést találunk, ovuláció indukciós eljárásokat kezdünk, ami spontán fogantatást idézhet elő célzott időben történt együttlét mellett. A követkető szint az inszemináció, amikor általában hormonális előkezelés után az ivarsejtek a nő testében találkoznak, de előkezelés után juttatjuk be a hímivarsejteket a méhbe. A lombik kezelésnél, mely az asszisztált reprodukciós eljárások legmagasabb szintje, már az ivarsejtek kiválasztásában, találkozásában is aktív részvétele van az eljárásban résztvevő szakembereknek és végül a kiválasztott embryo beültetése történik.

„Mindenki azt kérdezi, mikor lesz gyerekünk. Esküvő óta próbálkozunk, és nem esek teherbe. Közben vettünk egy cicát, akin gyakorolhatjuk a felelős gondoskodást.”

Mennyire befolyásoló a pszichológiai háttér a sikeres teherbeesés szempontjából?

Biztos, hogy hatalmas szerepe van a lelki háttérnek. A pszichológiai támogatás, sorstársak vagy olyan közösségek, amilyen a Babagenetika, sokat tehet azért, hogy a pár feldolgozza a veszteséget. Fontos, hogy még a következő terhesség előtt sikerüljön a lelki oldalt is rendbe tenni. De eleve az is nagyon fontos, hogyan kezd neki a családtervezésnek a pár, érdemes törekedni rá, hogy a teherbeesés ne egy stresszforrás legyen kettejük között, hanem egy csodálatos közös utazás. Fontos, hogy figyelemmel és megértéssel forduljon egymás felé a leendő édesapa és édesanya.

Nézd meg, hogy ugyanazt a szituációt hogyan látja az Ítélkező és a Másik fél, majd mondd el, Te mit üzennél a képen lévőknek. https://babagenetika.hu/emberiszemmel/?fbclid=IwAR1_J9meHflfniTEiWH0C10ADv-QsBt-DLgTaLiqzUaecZ_4TmQdqrhn5ts

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS