Könyvek a megértésről, elfogadásról, másságról – gyerekeknek

A mai világban a megértés, az érzelmi intelligencia fontosabb minden lexikális tudásnál, a csapatmunka, illetve csapatban jól dolgozni sokszor nagyobb érték, mint az egyéni feladatmegoldás. Egyre különbözőbbek vagyunk eltérő igényekkel, esetleges különcségekkel bírunk, tudnunk kell kezelni és elfogadni egymást. Tehát mindenhez szükséges a nyitott szív és nyitott gondolkodás. Ha a gyerekek kicsi koruktól fogva látnak különböző embereket, mesékből és a felnőttek példamutatásából, akkor megtanulják hogyan kell helyesen viselkedni és már egy jobb világban fogunk élni!

A legelső könyvek, amiket érdemes megmutatni a gyerekeknek a Csimota kiadó Tolerancia sorozatának tagjai. Művészi kivitelezésű kötetek és mindegyiknek van valami különlegessége, egyedi grafika, egy szalag vagy épp elfordítva kell olvasni.

A Lenka és a Palkó című két könyv a barátságról és az elfogadásról szól, a két gyerek története a legvégén összefonódik. Lenkát azért csúfolják, mert duci, Palkó pedig a tipikus vékony és szemüveges könyvmoly. De ők találkoznak, és onnantól tudják, hogy minden nap megvárják egymást iskola után.

Mi felnőttek már tudjuk, de a gyerekeknek még rá kell érezni, hogy sokszor, amit mondanak nekünk – főleg ha gorombaság – nem biztos, hogy egyben az igazság is. Lehet, hogy aki megbánt minket igazából barátkozni szeretne velünk? Nóra, a gondolatolvasó című könyvben Nórinak van egy varázslatos buborékfújója, ha azon átnéz, rögtön látja, hogy mik a valódi érzések és gondolatok a szavak mögött.

A bőrszínhez és a bőrszín miatti kirekesztéshez két könyv is kapcsolódik. Az egyik A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány, ahol a gyönyörű és tisztalelkű királykisasszony nem talál kérőt, hol fehér bőre, hol vékony szeme miatt, de még a Száműzöttek Országában is csalódnia kell, így ő maga is őrző sárkánnyá változik. A másik könyv Az emberke színe, amiben Ég Atyácska és Hold Anyóka gyúrja, alakítja az embereket, de túl unalmas az azonosságuk. Így változtatnak az alakjukon, lesz magas, duci, vékony és lesz rózsaszín, ébenfekete, rézbőrű is. Ha pedig nem tisztelnék egymást, akkor villámokkal teli viharral sújtanak le rájuk.

A sorozatban külön kötetet szentelnek egy Down-szindrómás kislánynak, aminek címe Lili. Egy rövid rímes bemutatása a szeretettel és kedvességgel teli kislánynak, aki ugyan más, de ez nem szabadna, hogy gondot jelentsen.

Az előítéletekről és az  idegenek gyanússágáról szól A fiú és a kém, ahol egy kisfiúnak feltűnik egy barna bőrű ember, aki csak ül és írogat. Több napon át megfigyeli, és gyermek lévén elkotyogja a többieknek, akik elmondják a szüleiknek és mindenki ellenségesen fordul a furcsa írású idegen felé. Majd egy külföldön tanult fiatal megmagyarázza nekik, hogy csak verseket ír ez az ember miközben figyeli a körülötte lévő világot.

Szegedi Katalin: Lenka
Szegedi Katalin: Palkó
Finy Petra: A Fehér Hercegnő és az Arany Sárkány
Böszörményi Gyula: Emberke színe
Ages Lacor-Gwen Le Gac: Lili
Lawrence Schimel – Jaime Maetinez: A fiú és a kém

 

Könyvek kisiskolásoknak, hogy nyitottabbak legyenek a világra

Korábbi gyűjtésünkben bemutattunk olyan könyveket, ahol a másság és az elfogadás volt a középpontban, ezek a könyvek főleg kisgyerekeknek szólnak. Az iskolásokhoz már másképp kell közelíteni. számukra is mutatunk könyveket a sokféleségről, az ellenségeskedésről és a globális konfliktusokról. Beszélgetésindítónak is alkalmasak!

A Pagony kiadó gondozásában jelent meg a Sokfélék vagyunk című könyv. Ebben bemutatják, hogy minden ember egy helyről származik, régen is és most is ugyanazokat a dolgokat csinálták (esznek, alszanak, nevetnek, mesélnek stb.) sok nyelv van és sok országban sokféle emberek élnek. Vannak, akiknek el kell hagyniuk az otthonukat, erről is hoz példát a könyv, de szóba kerülnek még a metakommunikáció elemei, a különböző vallások és ünnepek, de még a jó és rossz előítéletek is.

A Tessloff-Bablion kiadó Ha a világ egy falu lenne kötete számokban és más adatokban mutatja be a világunk sokszínűségét. Arányosítva mutatja be, hogy ha a világ egy falu lenne és 100 ember élne ebben a faluban, akkor például hány embernek jutna tiszta víz, hány ember milyen vallású, milyen nyelven beszél, meddig fog élni és miket eszik. Érdekes elgondolkodni ezeken a számokon és arányokon.

Egyszerű illusztrációja, de lényegre törő mondandója van Az ellenség című könyvnek is. A két ellentétes oldalon harcoló katona az idő múlásával elgondolkodik, hogy valóban más ember-e a túloldalon álló katona, vagy lehet, hogy ugyanolyan, mint mi…

A HVG kiadónak jelent meg a Beszélgessünk róla! sorozata, melynek tagjai a Globális konfliktusok, Rasszizmus és intolerancia, Menekültek és migránsok, valamint az Éhezés és szegénység. Ezek a kötetek az iskolások szintjén magyarázzák meg az egyes szavak jelentését és érthető példákat is mutatnak, megoldást próbálnak nyújtani és sok kérdés által van lehetőség átbeszélni a témát. A sokszínűség elfogadására és a segítőszándék növelésére tökéletesen alkalmas kiadványok!

Sokszor az is láthatatlanul segít az elfogadásban, ha egy könyv vagy egy rajzfilm szereplője más, pl. sérült, hiperaktív vagy egyéb különcsége van. Ilyen a Christmasaurus (Kolibri kiadó, 2017), ahol a főszereplő kisfiú kerekesszékes, mégis megküzd a dínója hátán a gonosz vadásszal. Vagy az Így neveld a sárkányodat rajzfilmben, mind a sárkány, mind a végére Hablaty végtaghiányos.

Anja Tuckermann-Tine Schulz: Sokfélék vagyunk! (Pozsonyi Pagony, 2014)
David J. Smith: Ha a világ egy falu lenne (Tessloff-Babilon, 2013)
Davide Cali: Az ellenség (Csimota, 2014)
Louise Spilsbury, Hanane Kai: Beszélgessünk róla! – Globális konfliktusok
Louise Spilsbury, Hanane Kai: Beszélgessünk róla! – Éhezés és szegénység
Louise Spilsbury, Hanane Kai: Beszélgessünk Róla! – Rasszizmus És Intolerancia
Ceri Roberts, Hanane Kai: Beszélgessünk róla! – Menekültek és migránsok

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS