Minden, amit tudni akarsz a nemi úton terjedő fertőzésekről

A Babagenetika Egyesület alapítója, Sevcsik M. Anna beszélgetett az egyesület szakértőivel, dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász szakorvossal és dr. Nagy Orsolya mikrobiológus szakorvossal, illetve dr. Balla Eszter mikrobiológus szakorvossal, bakteriológussal. A HIV-vel kapcsolatos társadalmi edukációt és elfogadást zászlajára tűző Retropajzs Egyesület képviselőjeként pedig Márti volt az adás vendége. A cikk a Facebook élő adás alapján készült.  

Nemi úton terjedő vírusos fertőzések 

Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus: Mikrobiológusként főként vírusokkal foglalkozom, és most a szexuális úton terjedő vírusokról fogok beszélni. Alapvetően az, hogy nemi úton terjed egy betegség, azt jelenti, hogy szexuális kontaktus útján terjed, ami lehet hüvelyi, anális vagy orális szex is. Fontos azonban, hogy ezeknek a fertőzéseknek egy része nem a nemi területen okoz elváltozást, ugyanakkor vannak olyan betegségek, amelyeket alapvetően nem sorolunk a nemi úton terjedő fertőzések közé, mégis van olyan időszak, amikor szexuális úton is átvihetők. Én most azokról szeretnék beszélni, amelyek nemi úton terjedő betegségként vannak nyilvántartva. A HPV (amikor látványos elváltozást okoz) és a herpes simplex vírus a nemi érintkezés helyén okoz elváltozást, a hepapitis B és a HIV viszont nem a nemi érintkezés helyén okoz elváltozást, de nemi érintkezés útján is terjed. A herpes simplex vírus mind a genitális, mind az orális, mind az anális régiókban okozhat tüneteket. A fertőzés tünete a hólyagos, égő, fájdalmas elváltozás, amely leszárad és hegekkel gyógyul. Az átvészelt fertőzés után a vírus nem tűnik el a szervezetből, hanem megbújik az idegdúcokban, és időnként reaktiválódhat. Az aktív fertőzésnek általában látványos tünetei vannak, de ritkán előfordulhat az is, hogy valaki tünetmentesen is üríti a vírust, tehát fertőz. A nők fogékonyabbak a herpeszfertőzésre, de mindkét nemnél hasonló tünetekkel előfordul. A diagnózis legdirektebb módja az aktív fertőzéskor a hólyag bennékből vett minta PCR-rel való azonosítása, de szerológiai módszerekkel is meggyőződhetünk arról, hogy éppen zajlik-e fertőzés, vagy a páciens átvészelte-e már korábban azt. Fertőzés esetén a partnert is érdemes szűrni és kezelni, mert lehet, hogy nincs tünete, de fertőzött, de nem is mindig kapja el egy partner. A diagnózist a nők a nőgyógyásznál is megkaphatják, vagy elmehetnek a bőr- és nemibeteg gondozóba. A férfiak ugyancsak elmehetnek az utóbbiba, vagy az urológiára.  

Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász Azt tapasztalom a napi gyakorlatban, hogy nagyon sok stigma övezi a nemi betegségek kérdését, egészen attól a véglettől, hogy valaki pánikszerűen retteg tőlük, a másik végletig, amikor azt gondolja, hogy vele ilyesmi nem történhet meg – sajnos ez utóbbi a gyakoribb.

A herpesznek jellegzetes tünetei vannak, a genitáliák esetében jellemző a kifejezetten erős fájdalom. Fontos, hogy kezdeti fázisban lehet igazán kezelni antivirális szerekkel, később már nem nagyon lehet a tünetek intenzitásán enyhíteni. A fertőzésnek akkor van jelentősége, ha a szüléskor aktív fertőzése van egy anyának, mert akkor a szülőcsatornán áthaladva az újszülött fertőződhet, melynek nagyon súlyos szövődményei lehetnek, ezért, ha a szülést megelőző négy héten belül volt aktív fertőzés, ilyen esetben császármetszést szoktak alkalmazni. A vírust terhesség alatt rutinszerűn nem szűrik, a fontos valóban az, hogy van-e valakinek éppen zajló aktív fertőzése a szülés idején.

Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus: A HPV-fertőzésen a szexuálisan aktív emberek nagyrésze legalább egyszer átesik élete során, ezen fertőzések nagyrésze önmagától, panasz nélkül gyógyul úgy, hogy az immunrendszer eliminálja, ennek semmilyen hosszú távú hatása nem lesz. Ritkábban azonban rosszindulatú daganatos megbetegedést okozhat. A méhnyakrák közel 100%-ban a tartós HPV fertőzöttség nyomán alakul ki. A HPV az anális területeken és a torokban is rákot és daganatmegelőző állapotokat okozhat mind férfiakban, mind nőkben. A rosszindulatú daganatok kialakulásában a magas rizikójú HPV-törzsek játszanak szerepet, az alacsony rizikójúak okozhatják a nemi szervi szemölcsöt, vagyis a condylomát.  Ez, bár nem veszélyes, a húgycsőben, hüvelyben akár panaszokat is okozhat. A HPV-szűrés a lehetséges fertőzés helyéről történik, nem vérből, mert sejteket kell levenni, és ezt elemzik molekuláris módszerekkel. Azt is meg tudjuk mondani, hogy magas vagy alacsony rizikójú, illetve az új, mRNS-alapú szűréssel azt is, hogy mekkora eséllyel okoz daganatos elváltozást az adott fertőzés. (Erről később lesz egy részletes beszélgetés a Babagenetika Facebook oldalán). Nőket és férfiakat egyaránt lehet szűrni. Európában a méhnyakrák-szűrést gyakorlatilag HPV-szűréssé változtatták.

Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász: Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy itt van lehetőségünk a megelőzésre védőoltással. Éljünk vele! A legjobban akkor hat, ha valaki még nem érintkezett a vírussal, ezért kapja Magyarországon minden hetedikes lány és fiú ingyenesen az oltást, de ettől függetlenül minden korosztálynak ajánlott az oltás. A HPV-státusz azért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyakran kell eljárnunk nőgyógyászati szűrésre. A magas rizikójú fertőzés önmagában nem veszélyes a babára szülés közben vagy terhesség alatt, ha viszont nemi szervi szemölcse van az anyának a nemi szerven vagy a gát környékén, amivel kapcsolatba kerülhet az újszülött, akkor a császármetszés a biztonságos eljárás. 

Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus: Folytatnám a sort azokkal a vírusfertőzésekkel, amelyek nem a nemi régiókat érintik. A HIV szexuális úton, vérrel vagy anyáról magzatra terjed. Az immunrendszert betegíti meg, de a fertőzést követően sokáig tünet nélkül van jelen, viszont fertőzni már így is tud a beteg, ezért itt nagyon fontos hangsúlyozni a szűrés fontosságát. Ha a HIV-fertőzést időben szűrik ki, akkor időben kezelhető, amikor még nincsenek társbetegségek, nem megy tönkre az immunrendszer. Ez utóbbinak jele, amikor egy olyan banális fertőzés is okozhat súlyos problémát, ami egy normál immunrendszerű embernek nem okozna gondot. A kezelés során napi egy-két tabletta bevétele mellett teljes életet élhetnek a HIV-vel élők, a vírusszint lenyomható olyan alacsony detektálhatósági szint alá, hogy nem fertőznek, nem veszélyeztetik a szexuális partnerüket, gyereket is vállalhatnak. Fontos kiemelni, hogy átlagos, hétköznapi érintkezés során még a kezeletlen HIV-fertőzöttek sem fertőznek. Én azt javaslom, hogy új szexuális partner előtt mindenki menjen el HIV-szűrésre. Ha pedig valakinek rizikós szexuális együttléte volt, akkor is menjen el, de ne rögtön. Az újgenerációs ELISA-tesztek leghamarabb már három héttel a fertőzés után is kimutatják a vírus jelenlétét, a gyorstesztek pedig körülbelül hat héttel a fertőzés után. A szűréshez HIV-szűrőállomás, magánlabor, nemibeteg gondozó is rendelkezésre áll. A legtöbb helyen sürgősséggel már másnapra van eredmény. A protokoll szerint a negatív eredmény esetén újabb tesztet végeznek, a pozitív eredményt pedig referencialaborban is meg kell erősíteni, mert ugyan nagyon ritkán, de lehet fals pozitív.

Márti, a Retropjazs Egyesület alapító tagja, aktivista: Lassan huszonkét éve élek HIV-vel. Ha a családalapítással kapcsolatban kellene a HIV-ről beszélni, azt hangsúlyoznám, hogy azok a HIV-vel élők, akik gyógyszert szednek, és a vírusterhelés a méréshatár alatt van a szervezetükben, nem fertőznek, egészséges gyermekük születhet, és bár a protokoll még nem engedi, de külföldi tanulmányok alapján az is lehetséges, hogy a gyógyszert szedő HIV-vel élő anya akár szoptassa is a babáját, úgy, hogy nem viszi át a fertőzést. Erre élő példa is van az egyesületben. Vannak HIV-vel élő férfiak is, akiknek negatív partnerükkel gyerekük született. Jó lenne a kismamákat is szűrni, mert még ha a terhesség ideje alatt derül is ki a fertőzés, ha az eső trimesztertől kapja a várandós a gyógyszeres kezelést, akkor egészséges csecsemője születik. Ha egy kismama nem tudja a HIV-státuszát, akkor a kórházban simán szül. Ha viszont tudja, hogy HIV-pozitív, és gyógyszert szed, nem szülhet bármelyik kórházba, mert nem fogadják be. Ha befogadják, akkor elkülönítik, tehát tortúra maga a szülés is. Ezen mindenképpen változtatni kellene, és ha rutinszerűen szűrnék a kismamákat, akkor talán elfogadottabb lenne, hogy egy HIV-vel élő kismamának is ugyanazok az ellátások járnak.

Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász: Egy szakrendelőben, ahol dolgoztam a terheseknél kötelező hepatitis B, és szifilisz mellett a HIV-et is szűrték, ez nagyon dicséretes. Tehát piciben még állami szinten is vannak nagyon jó kezdeményezések. Fontos lenne, hogy a szűrést bevezessük, mert a magzat szempontjából ez fontos. A lombikprogramnak a HIV-szűrés része, de sokszor látom, hogy – ahogyan a hepatitis B és a szifilisz esetében is – egyfajta kötelező körnek érzik ezt a páciensek, pedig nem formalitásról van szó, a fertőzés esélye abszolút reális. 

Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus: Végül a hepatitist hoznám ide, ami vérrel, szexuális úton vagy anyáról magzatról terjed. Az vitatott, hogy a hepatitis C terjedhet-e szexuális úton, a fertőzés fő útja itt a vér. A hepatitis A széklettel szennyezett ivóvíz, étel fogyasztása során terjed, de anális szex során is fertőződhet valaki, viszont van ellene védőoltás. A hepatitis B elleni védőoltás 1999 óta minden hetedik osztályos gyermek kötelezően megkapja. A vírus rendkívül fertőző, akár egy csepp beszáradt vérből is elkapható, de közös borotva, körömolló, fogkefe is fertőzhet. A diagnózis itt is nagyon fontos, mert sokáig tünetmentes. Magától is elmúlhat, de kialakulhat egy akut fertőzés, amely szemmel látható tünetekkel jelentkezik, elmegy orvoshoz. Ha viszont fél évnél tovább is kimutatható a vírus antigénje valakiben, akkor krónikus fertőzésről beszélünk, aminek lehet szövődménye a májcirrhosis vagy a hepatocelluláris karcinóma. Ez azonban megelőzhető gyógyszerrel, ha időben kiszűrik a betegséget. A hepatitis B-t terhesség során rutinszerűen szűrik, és annak is mindenképpen érdemes elmennie szűrésre, akinél egy rutin vérvétel során kiderül, hogy emelkedettek a májenzim értékei. Mind az A-t, mind a B-t, mind a C-t lehet egyébként vérből szűrni. 

Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász: A betegség nem klasszikusan nőgyógyászati régiókat érinti a lefolyás és a tünettan tekintetében, terhesség esetén viszont kötelezően szűrik, mert a szülés során a magzat fertőződhet. Tehát inkább a neonatológiában fontos. Ahol felmerül az esetleges fertőzöttség gyanúja, ott mindenkinél fontos, hogy menjen el szűrésre, és a nőgyógyászok felelőssége is, hogy ezt elmondják a pácienseknek. 

Nemi úton terjedő bakteriális fertőzések

Dr. Balla Eszter mikrobiológus, bakteriológus: A bakteriális nemi úton terjedő betegségekről szeretnék beszélni. A magyar STI társaság főtitkáraként lelkesen szervezem minden évben a kongresszusokat, tanfolyamokat, de ez egy olyan fórum, ahol nem csak a szakmabeliekhez juthat el az infó, és ez fontos. A bakteriális nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatban az emberek tudása általában elég hiányos. Sokan hiszik például, hogy manapság a szifilisz már nem is létezik, gyakran még orvosok sem tudják, hogy a harmadik leggyakoribb, bakteriális nemi úton terjedő betegség, és szép csendben egy pandémia jelleggel fertőzi körbe a világot. A leggyakoribb bakteriális nemi úton terjedő betegség a chlamydia, melyről ugyancsak sokkal többet kellene beszélnünk, a második pedig a gonorrhoea. Örülök, hogy lesz végre egy kampány, amivel felhívhatjuk rá a figyelmet (amelyben a Babagenetika Egyesület is aktívan részt vesz). Jószerivel mindhárom fertőzés minden korosztályt érinthet az újszülöttől időskorig. Ráadásul nem feltétlenül okoznak jellegzetes panaszokat, ami azért nagy baj, mert a beteg nem feltétlenül kerül célzottan nemi gyógyászhoz a tüneteivel. Sajnos sokszor a betegek sem sejtik, hogy fertőzöttek.

A chlamydia elsősorban a szexuális életüket megkezdő fiatalokat sújtja, a megfertőződött lányok 70%, a fiúk 50%-a tünetmentes lehet. Ez egy sejten belül szaporodó baktérium, elsősorban a méhnyak nyálkahártyában, húgycsőben, végbélben, garatban és a szem kötőhártyáján okoz megbetegedést. Előfordulhat, hogy a fertőzést egy szemész ismeri fel. A chlamydia az esetek körülbelül felében spontán is gyógyulhat, de ne ebben bízzunk. Ideális esetben 15-25 éves korban legalább évente egyszer el kellene menni egy szűrésre, új szexuális partner esetében pedig mindig. Nők esetében a kenetvétel teljesen fájdalommentesen történik a hüvelyváladékból, a diagnózis alapja pdig egy speciális nukleinsav kimutatása PCR-rel. Ez az akut fertőzést mutatja ki. Amiért nagyon fontos a szűrése, hogy sajnos a nők kis részében a kezeletlen fertőzés felkúszhat a méhnyálkahártyán keresztül a kismedencébe, és ott petevezeték-elzáródáshoz, súlyos szövődményes hegesedéshez, méhen kívüli terhességhez, kismedencei fájdalomhoz, visszafordíthatatlan szövetkárosodáshoz vezethet – ilyen esetekben már nem a hüvelykenetből, hanem vérmintából állapíthatjuk meg, hogy volt egy korábban lezajlott chlamydia fertőzés. Tartós védettség nem alakul ki a fertőzést követően és védőoltás sincs ellene, számtalanszor vissza lehet fertőződni – egyedül antibiotikummal kezelhető, ahhoz viszont időben ki kell mutatni, megfelelő mintából, megfelelő módszerrel.

Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász: A legfontosabb üzenet, hogy a chlamydiás estek nagy része tünetmentes. Új partnernél, gyakran váltott partereknél merüljön fel a szűrés szükségessége, és a védekezésről is fontos beszélni! Még ha fogamzásgátlót szed valaki, akkor is merüljön fel a kettős védekezés lehetősége, tehát a tabletta mellett a gumióvszer is, különösen a már említett korcsoportban. Ha mégis tünetek jelentkeznek, azok általában néhány héttel a fertőzés után kontakt vérzés, pecsételő vérzés, alhasi fájdalom (bár ez már inkább későbbi, felszálló fázisban jellemző), hüvelyi diszkomfortérzet, nagyon gyakran visszatérő hüvelyi panaszok formájában jelentkeznek. Az időben nem kezelt fertőzés nyomán kismedencei gyulladás, összenövések alakulhatnak ki, és ez okozhat később meddőséget. A betegség kiderülését követően a férfi partnert is kezelni kellene, és a legkorrektebb a korábbi szexuális partnerek értesítése lenne, hogy mindenki megkaphassa a szükséges ellátást.

Dr. Balla Eszter mikrobiológus, bakteriológus: A chlamydia, ha jelen van a méhnyakban, az újszülöttet is fertőzheti, gyulladásos szövődményt okozhat nála. Ez a leggyakrabban az első héten egy a kötőhártya-gyulladás formájában jelentkezik, és ha nem kerül időben ellátásra, akkor a könnycsatornán át lenyelt váladék a garatban felszaporodva a tüdőbe is bejuthat, és a második héttől a második hónap körüli időszakig légzőszervi tüneteket okozhat. Ezzel az a gond, hogy a kisbabák pont akkor kapják a szamárköhögés elleni oltást is, és ha éppen akkor jelentkezik ez a tünet, és nem tudják az előzményeket az orvosok, akkor tévesen szamárköhögésként is értelmezhetik a baba köhögését, tehát szakszóval élve differenciáldiagnosztikai problémákat is felvet. A kezeletlen fertőzés ugyan nem életveszélyes, de a babáknál táplálási nehézségeket, fejlődési elmaradást okozhat, ezért nagyon fontos lenne időben diagnosztizálni. Ezt azért érdemes hangsúlyozni, mert még mindig nagyon kevesen gondolnak arra, hogy ez a típusú tüdőgyulladás egy szövődményes újszülöttkori chlamydia. A csecsemőkori fertőzés korai szakaszban garatváladékból kimutatható PCR vizsgálattal, később pedig a specifikus ellenanyagot lehet szűrni a vérből. A chlamydia esetében is fontos lenne a terhesség alatti szűrés, amely sok külföldi országban elfogadott már.

A második leggyakoribb bakteriális nemi úton terjedő betegség, a gonorrhoea a nőknél gyakran tünetmentes, a férfiaknál sürgető, fájdalmas vizelési inger, húgycsőgyulladás lehet a panasz, amivel el szoktak menni orvoshoz. A probléma, ha nem nemi gyógyászhoz, hanem urológushoz mennek. A fertőzés gyanúját ugyanakkor egy pár perces szűrővizsgálattal fel lehet vetni, és aztán megfelelő mintából kiszűrni. A legfőbb probléma a gonorrhoeával, hogy szuperbaktériumnak számít, nagyon sok antibiotikumot kicselez, nehéz megmondani, hogy melyik antibiotikum használ ellene. Elsősorban a tenyésztésre és az antibiotikus érzékenység kimutatására kell törekednünk. Nagy viták zajlanak, hogy kell-e úgynevezett Credé-cseppet adni, amely megakadályozta a chlamydia által okozotthoz képest sokkal súlyosabb kötőhártyagyulladást, amely akár vakságot is okozhat. Ezzel az a probléma, hogy még nem értünk el oda, hogy el tudjuk ezt hagyni.  

A magzatkori szifiliszfertőzés szövődményei nagyon komolyak. A létező legsúlyosabb a halva születés, de szervi deformitást, súlyos egészségkárosodást is okozhat. Sajnos eddig Kuba az egyetlen ország, ahol nincs magzati szifilisz a WHO felmérése szerint. Minden kismamát arra buzdítunk, hogy legalább a kötelező szűrésen vegyenek részt. Sok nő egy szűrés során tudja csak meg, hogy átesett vagy éppen akut fertőzése van. A szifilisz kezeletlenül évtizedekig pusztíthatja a szervezetet. Lokálisan egy fájdalmatlan, magától gyógyuló fekély az első tünet, ha azonban nem kap a beteg kezelést, hetek múlva kiütések jelentkeznek, ekkor is nagyon fertőző a szifilisz, de allergiával, ekcémával, vírusfertőzéssel össze lehet keverni. Pedig ebben a szakaszban még nagy biztonsággal ki lehet mutatni, és megkezdeni a kezelést, de a stigmatizáció miatt sokszor még orvosok sem fognak szifilisztesztet végeztetni. A baktériumot speciális PCR vizsgálatokkal tudjuk kimutatni. Ha valakit nem fertőző, tünetmentes stádiumban ismernek fel, akkor nagyon fontos, hogy azonnal kezdje meg a kezelést. Kezeletlenül súlyos idegrendszeri, szív-és érrendszeri károsodást, lebénulást, elbutulást okozhat a szifilisz. Ekkor már a kezelés sem segít, a szervkárosodás már visszafordíthatatlan.

Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász: A szifilisz esetében a legszomorúbb kimenetel, ha a magzat is érintetté válik. A placentán átjutva méhen belüli elhalást, születés után súlyos bőr- és nyálkahártya tünetek okoz a kezeletlen fertőzés. Ezért ilyen előzmények esetén is fontos, hogy gondoljunk rá. 

Milyen szűrésekre menjünk el?

Dr. Pethő Boglárka szülész-nőgyógyász: Ma már nyíltan beszélünk a szexről, mégis a nemi úton terjedő betegségekről még orvosok is pironkodva beszélnek sokszor. Fontos, hogy döntsük le a tabujellegét. Az anyák beszélgessenek a lányaikkal, mondják el nekik, hogy menjenek el szűrésre, legyen ez rutinszerű. Ezek a fertőzések sokkal gyakrabban fordulnak elő, mint gondolnánk. Aki tudatosan készül a családalapításra, az a nemi úton terjedő betegségek szűrését is tartsa fontosnak. A legjobb a preventív szemlélet.

Azt ajánlom, hogy mindenki menjen el egy STD szűrésre minden új szexuális kapcsolat előtt. Különösen, ha óvszer nélküli szexuális kapcsolata volt. Azt is tudnunk kell, hogy van ideális használata az óvszernek is, tehát csak megfelelően viselve hatékony. A klasszikus szűrés a tünetszegény betegségeknél merül fel leginkább. Tehát itt a gonnorrhoea és a chlamydia fontos, hogy felmerüljön, de a mycoplazma, ureaplazma úgyszintén, mert meddőség, koraszülés, visszatérő vetélések esetében ezek is relevánsak. HPV-szűrésre is rendszeresen el kellene járnia a nőknek, hiszen egy daganatos megbetegedés megelőzésében lehet szerepe. 

Dr. Nagy Orsolya mikrobiológus: Egyetértek, és hangsúlyoznám még a HIV-szűrés fontosságát. 

Dr. Balla Eszter mikrobiológus, bakteriológus: A fiúk esetében kiemelném a gumióvszer használatának fontosságát. De tudni kell, hogyha orális és anális együttlét során nem használják, akkor ugyanúgy fertőződhetnek, illetve, homoszexuális aktus esetében számolni kell azzal, hogy férfiak esetében sokkal gyakoribb a tünetmentesség, tehát ők 3-4 havonta járjanak el szűrésre. Természetesen szexuális orientációtól függetlenül tudnunk kell a saját státuszunkról a nemi betegségek tekintetében, és felelősen kell élni.

Azt fontos tudni, hogy a szifiliszfertőzés esetében van egy kéthetes ablak, amikor még nem tudjuk kimutatni az ellenanyagokat, tehát a gyanús aktus után ennyit érdemes várni a szűréssel. Emellett én azt gondolom, ha valaki szeretné az STD státuszát megismerni, akkor ne az anonim szűrést válassza, hanem inkább szakemberhez menjen, aki kikérdezi, és személyre szabottan vizsgálja ki. Ez azért is fontos, mert egy pozitív eredmény esetében a nem nevesített eredményt nem fogadják el például a bőr- és nemibeteg gondozóban. 

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS