„Nekünk pedig az a dolgunk, hogy a választott úton támogassuk” – Vass Gabi bába

„Nekünk pedig az a dolgunk, hogy a választott úton támogassuk” – Vass Gabi bába

Vass Gabriella bába, 6 éve már nem csak kórházban, hanem otthoszüléseknél is kíséri a családokat, szakmailag és mentálisan is segíti az édesanyákat olyan körülmények között a világra hozni csemetéjüket, amilyenek között ők szeretnék. A koronavírus miatt sokak számára nehézkesebbé vált kórházi szülés, és többen gondolkoztak el az otthonszülésen.

Mikortól lehet otthon szülni hazánkban?

2011-ben jött ki az a kormányrendelet, ami lehetőséget, legális keretet ad az otthonszüléshez. Hosszasan le van benne írva, hogy kik és milyen körülmények között szülhetnek intézeten kívül. Ami ezekből a legtöbbeket érint, a teljesség igénye nélkül, hogy alacsony rizikójúnak kell lennie a várandósságnak, első szülés esetében az édesanya 18 év feletti, de 40 év alatti kell, hogy legyen (többedik szülésnél nincs ez a kritérium). Csak a várandósság 37-41. hete között lehet otthon szülni, 37 hét előtt nem és betöltött 41 hét után sem.

Vannak olyan anyai betegségek, amik kizárják az otthonszülés lehetőségét, például terhességi diabétesz, magas vérnyomás. A magzatot tekintve ha bármilyen fejlődési rendellenesség merül fel, az is kizáró ok, a köldökzsinórnak fejlődési rendellenessége is (pl. ha 3 helyett 2 eret tartalmaz). Ikerterhesség esetén, faros babával, ha a kicsi fejlődése elmaradt, illetve 4 kiló feletti a becsült súlya, akkor sem születhet otthon a baba. Vannak bizonyos előzmények, melyek szintén kizáró okok, például császáros előzmény vagy a méhtestet érintő műtét.

 A kórházi távolságot illetően a szülés helyszínére vonatkozóan is vannak olyan előírások, amiknek teljesülni kell. Ilyen például, hogy 20 percen belül legyen egy szülészettel rendelkező kórház. Azt nem írja elő a szabályozás, hogy ezt a 20 percet hogyan kell mérni, így a legtöbb bába valamelyik útvonaltervezőt használja.  A rendeletben olyanok vannak még, hogy legyen vízöblítéses wc, legyen olyan helység, amiben van ágy, pelenkázó vagy pelenkázásra alkalmas asztal.

Arra vonatkózan van előírás, hogy milyen szakembereknek kell ott lenni?

Két felsőfokú szülésznői végzettséggel rendelkező bábának kell jelen lenni, de lehetne egy orvos és egy bába is, ha lenne olyan szülész-nőgyógyász, aki az intézeten kívüli szülések kísérése mellett szeretne tevékenykedni. Az, hogy hány ember lehet jelen, az nincs maximalizálva, volt olyan szülés, ahol 14 hozzátartozó jött el. Ha az anyának ez a jó, ez segít, akkor így lesz. De olyan is van, amikor azt mondja az édesanya, hogy még mi is menjünk ki, ilyenkor csak az ajtóból hallgatózunk, néha bemegyünk szívhangot hallgatni, meg figyelünk rá, hogy amikor jön a baba, akkor már ott legyünk mellette. Van, akinek az segít, hogy – a szó pozitív értelmében- magányosan, egyedül vigye végig a vajúdást. A jelenlegi járványhelyzetben persze érdemes a jelenlévők számát visszaszorítani.

AZ „4 kiló feletti baba” hogyan értendő?

A várandósgondozásban a 32. heti ultrahang az utolsó, és az alapján kell megbecsülni a kicsi születési súlyát. Ez éppen azért is nagyon nehéz, mert a terhesség utolsó pár hetében jönnek ki leginkább a fejlődési sajátosságok, különbségek. A mi praxisunkban külön kérünk a 36. hét környékén egy ultrahangot, hogy biztosabban tudjuk megbecsülni a baba születéskori súlyát, s azért is, mert 32. héten még a gyerekek nagyobb része farosan van, de a 36. hétre már pár % kivételével már ők is fejvégű fekvésben vannak. 

A mostani járványügyi helyzetben érzitek, hogy megváltozott bármi az otthonszülés kapcsán?

Most inkább csak a szűk családok vannak jelen, nincsenek barátnők, dúlák, de jellemzőbb, hogy a nagyobb gyerekek most jobban otthon vannak. Eddig nagyjából minden második szülésnél a nagymama vagy barátnő elvitte a nagyobbakat, de most inkább ott vannak a gyerekek, és inkább az apákra hárul a nagyobbakra való odafigyelés. Itt benne van az a rizikó, hogy ha a nagyobb gyerek igénye éppen nem az, hogy bent legyen a szülésnél, az apa akkor is a nagyobb gyerek – vagy nagyobb gyerekek- mellett van.

A kórházak protokollja folyamatosan változott a járvány kapcsán: van, ahol a fogadott orvost nem lehet külön behívni, de van olyan is, ahol az édesapa sem lehet most jelen a szülésnél. Ezen bizonytalanságok miatt is érezhető, hogy népszerűbb lett az otthonszülés gondolata?

Érezzük azt a fajta hullámot. Most sokak számára vonzó a mi szlogenünk is, hogy „mindenhol jó, de legjobb otthon”. Többen keresnek vagy hívnak minket, de az a helyzet, hogy ettől nem lett több bába és nem lett több szabad ideje a bábáknak. 1-2 embert tudtuk pluszban elvállalni, illetve a saját szabadságaink terhére vállalunk több kismamát. Június végén lett volna egy számunkra is fontos program, ami idén már 7. alkalommal került megszervezésre, az „Úton…. Séta a szülés, születés minőségéért”. Ilyenkor heti 100-150 kilométert túrázunk és az útba eső kórházakat, szülészeteket meglátogatjuk. Most nem is tudtuk jó ideig, meg tudjuk-e tartani ezt a programot. Ma már látjuk, hogy bár megtartjuk, de más formában, hiszen most kórházakat sem tudunk látogatni. https://szulesszuletes.hu/

A mi bába praxisunk 1 bábával bővült, aki eddig kórházi szüléseknél dolgozott, de most otthonszüléseknél is nagy örömmel segétkezik.

A felkészülés, a várandósgondozásterhesgondozást menete hogyan, miben változott a vírus miatt?

 Teljesen átmentünk online kapcsolattartába mi is, a személyes találkozások, a családokkal való ismerkedés és a csoportos felkészítő alkalmak is online térben valósulnak meg. Ez a fajta terhesgondozás nem igazán a mi terepünk, de egyre jobban belerázódtunk, megtaláltuk azokat a pontokat, ami még előnyként is használható a mostani helyzetben, vagy akár utána is. Most, hogy már lazultak a keretek, lehetőség van a személyes beszélgetéseket ténylegesen személyesen megtartani. A legszigorúbb időkben is találkoztunk a kismamákkal s családjukkal a CTG-k alatt, a szüléskor, és a szülés utáni látogatások alkalmával is. Mi 2 hetente teszteljük magunkat, s erre lehetőségük van a kismamáknak, vagy akár a párjuknak is.

Mennyire vannak-voltak most kétségbeesett, „utolsó pillanatos” döntések?

Nem igazán van erre lehetőség, mi a 30-32. hét környékén szoktunk szerződést kötni, de ez a mi bábapraxisunk sajátja, viszont a 36. hétig a törvény is előírja, utána már nem lehet az otthonszülést választani. Nekünk kötelességünk időben lejelenteni a saját gyerekorvosnak, a védőnőnek, illetve a háttérkórháznak is, hogy intézeten kívüli szülést terveznek. Nagyon utolsó pillanatosan ezt nem is lehet. Ahhoz, hogy egymásra tudjunk hangolódni a kismamákkal, azt gondoljuk, erre minél több időnk van, annál jobb.

Mit gondolsz, milyen személyiségű embereknek ajánlott vagy jobb az otthonszülés?

Azt gondolom, bárki szülhet otthon, ha ez az igény felmerül benne és a kormányrendeletben lévő kritériumoknak megfelel. Iskolai végzettségtől, személyiségtől teljesen független a dolog. A létszám és mi kapacitásaink végessége rajzolja inkább a korlátokat, de én bábaként senkiről nem dönthetem el, mi az ő útja. Mindenkinek a saját döntése ez, nekünk pedig az a dolgunk, hogy a választott úton támogassuk. Lehet, hogy ez könnyű lesz, lehet hogy kacskaringós, de mi ezen az úton támogatjuk. És értem ezalatt azt is, hogy ha valaki az otthonszülés útján indul el és végül kórházban szül, abban is támogatjuk, mi akkor is végig kísérjük. Utána is támaszkodhatnak ránk, fordulhatnak hozzánk pl. szoptatási kérdésekkel, nehézségekkel – praxisunkban ketten is szoptatási tanácsadók-, babamasszázzsal, szülésmegbeszéléssel kapcsolatban is, vagy akár a gyerekágy problémáival. Mindig jó érzéssel tölt el bennünket, hogy a babás találkozókra azok is eljönnek, akiknek valamilyen oknál fogva végül kórházban született a babájuk.

A járvány miatt változott a kórházak hozzáállása a bábákhoz?

Most mi sem mehetünk be a szülésekre, de sokszor apuka is ki van zárva ebben az időszakban. Az, hogy nem járványos időszakban bemehetünk-e, az leginkább a kórházak protokolljától függ. Ha valamiért a szülés végül kórházban történik, az nagyon a kórháztól és az ott dolgozó éppen ügyeletes szülészorvostól és a szülésznőktől függ. Van olyan kórház, ahova mindig végig együtt maradhatunk a családdal, és van olyan is, ahol a folyosón el kell búcsúznunk a kismamától. De a vírushelyzet alatt még nem szállítottunk kórházba kismamát, így nincsen tapasztalatom ezzel kapcsolatban.

 Miért választottad az otthonszülést?

Otthonszülésben 2014 óta dolgozom, előtte kórházban dolgoztam szülésznőként. Volt egy jópár év, amikor párhuzamosan dolgoztam kórházban és otthonszülésben is, így ott tudtam lenni olyan babák születésénél is, akik törvény szerint otthon nem születhettek meg. Most a vírus ebben is változást hozott, mostantól csak otthonszülésnél kísérem a várandósokat, családokat. Nagyon szeretem az otthonszülés szabadságát, a kismamáknak és a babáknak is kevésbé kell megfelelniük az elvárásoknak, nincsenek olyan éles kritériumok. Úgy érzem, ma ez sokkal jobban szól a kismamák igényeiről, mint a kórházi szülések. Érdekes tapasztalat, hogy a szüléseink nagy százaléka vízben történik, ami sok esetben nem érhető el a kórházakban, vagy ha el is érhető, ott is kis százalékban van rá lehetőség, és a legtöbb esetben csak a vajúdás engedélyezett. Sokszor azt a „kifogást” hozzák erre a kórházi szülést pártolók, hogy az otthonszülést nem lehet összehasonlítani a kórházival, mert csak alacsony rizikójú várandósok vannak, de ha csak az alacsony rizikójú várandósokat, komplikációtól mentes kórházi szüléseket nézzük, akkor is más arány jön ki.

A Babagenetika Mozgalom önkéntes szakértője lettél, gratulálunk! Mi az, ami számodra vonzó, önazonos volt a mozgalomban?

Az egész elvével abszolút egyetértek, bármikor állok rendelkezésére a kismamáknak is, gyermekágyas anyukáknak. Akár az otthonszüléssel kapcsolatos kérdéseket szívesen megválaszolom, akár a természetes szülést, a nőkbe vetett hitet és energiát is lelkesen erősítem. Az internet világában túl sok az információ, miközben kevés a hiteles információ, azt hiszem, a Babagenetika hiánypótló ebből a szempontból is.

Képek: Borsos Borbála és Csanyi Photo 

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS