Oltás terhesen törénetem

Kedves Babagenetika Csapata!

Szeretném én is megosztani történetemet és tapasztalataimat (anonimként) terhesség alatti oltással kapcsolatban. Bocsánat, ha messziről indítok, de így teljes a sztori. ☺

Jelenleg közel két éves gyermekemmel vagyok itthon gyed-en, hamarosan kezdi a közösségi életet, indul a bölcsi. A férjemmel tavaly karácsonykor kezdtünk el beszélni a testvér gondolatáról, de nem voltak illúzióink, hiszen az első babára sajnos probléma nélkül is viszonylag sokat vártunk (majdnem 2 év).
Nagyon stresszes decemberünk volt, elveszítettünk egy családtagot, induló vállalkozást szerveztük, tanfolyamok, év végi hajtás a munkában, anyagi tervek, …stb. A rengeteg szorongás és kimerülés miatt nem is csodálkoztam, hogy az átlag 26 helyett jóval korábban, 20 napra jött meg a ciklusom.

A 4-5 napos menzeszt követően, ami aggasztani kezdett, hogy rövid időn belül, 3 naponta ismét vérezgetni kezdtem (ekkor még nem volt oltás!). Ahogy lenni szokott, Dr. Google segítségével már diagnosztizáltam poliptól kezdve miómán át magam, de leginkább a hormonzavarra gyanakodtam, az addigi szoptatás (szinte) elhagyása végett. A rákszűrés is rég tervben volt, kértem időpontot nőgyógyászhoz, de csak január végén tudott fogadni.

Egyébként egészségügyi dolgozó vagyok, így januárban tőlem is megkérdezték be szeretném-e adatni a Pfizer Comirnaty vakcináját, mert van rá lehetőségem. Gyorsan kellett dönteni, hiszen meghatározott napokra lehetett előregisztrálni. Éltem vele, sosem voltam oltásellenes, egyetlen kérdésem volt, a már csak napi 1x-i szoptatás problémát jelenthet-e, de még az oltóponton is legalább 4 szakember megnyugtatott, nem ártok vele, sőt! Így január 16-án megkaptam az első adag vakcinát, és 20 nappal későbbre a 2. adag időpontját.  (Másfél-két napig volt az oltott karomban izomfájdalom, pici duzzanat, láz semmi. Egy este a hátamon és a mellkasomon csalánkiütés szerű apró pöttyök jelentek meg (érdekes, mert náthás állapotban ez nálam gyakori reakció), de néhány órát követően ahogy jött, el is múlt. Más mellékhatást nem tapasztaltam.)

Időközben eljött a nődokis konzultáció ideje; alapos vizsgálat után jött a diagnózis: 6 hetes gravida, erős szívhanggal! Kicsordultak a könnyeim a vizsgálószékben, ha valamire, erre igazán nem számítottam! Nagyon boldog voltam!

Felocsúdva a hírtől villant belém a gondolat, te jó ég, most kaptam meg a covid vakcinát, na most mi lesz?? Vérzések és lelki nehézségek sorozatát követően mégis velem maradt egy aprócska lélek, erre pont beoltattam magam? A vizsgáló orvos megnyugtatott, hogy nem gondolna problémát belőle, volt kismamája, aki durva gyógyszer szedése mellett is egészséges gyermeket szült időre, de az a biztos, ha beszélek a László Kórház Infektológiával. A vérzésemre pedig progeszteront kaptam, amit a 13.hétig szedtem.

Nem volt egyszerű telefonon elérni a Kórházat, de sikerült beszélnem több illetékessel is, akik egyöntetűen azt mondták (akkor még csak állatkísérletekre hivatkozva), hogy aggódni ne aggódjak a beadott vakcina miatt, viszont terhesség alatt a 2. adagot jelenleg nem adják be a magyar protokoll alapján, várnak még eredményeket. Sajnos akkor abban sem tudtak állást foglalni, hogy szülést/szoptatást követően mikor kaphatom meg a kimaradt adagot, és egyáltalán ha odakerülök újra ezzel a vakcinával oltanak-e be (2021. január). 

Tudomásul vettem, de záporoztak a kérdőjelek a fejemben: amiatt aggódjak jobban, hogy kaptam egy új vakcinát és kiderült közben a várandósságom, mi lesz a babával, vagy amiatt, vajon elég lesz-e ez az egy adag is megvédeni mindkettőnket egy esetleges durva fertőzés esetén a komoly szövődményektől? 

Később felhívtak, hogy hozzájárulnék-e a Pfizer kutatásához, adatgyűjtéséhez, hogy felvegyék velem nyomonkövetés céljából a kapcsolatot. E-mailben egy hosszú kérdőívet kaptam az egész terhességre vetítve, de bármilyen kérdésemre azonnal válaszoltak. 

Teltek a hetek, az átlagos terhes tüneteken (haspuffadás, fáradékonyság, aluszékonyság, enyhe émelygés, keresztcsonti fájdalom) túl mást nem tapasztaltam. 

A 8. heti kontroll Uh-on megkönnyebbültem picit, a baba nagyot nőtt, egészséges és minden rendben.

A 12.hetes genetikai ultrahangot, kombinált tesztet, toxémia szűrést a Czeizel Intézetben végeztettük, gyönyörű értékekkel, alacsony kockázat eredménnyel és óriási megnyugvással jöttünk haza! Természetesen az ottani Doktor Úr véleményét is megkérdeztem a vakcináról, aki bíztatott, hogy akár ez az egy adag is megvédhet a súlyos kórlefolyástól fertőzés esetén, örüljek, hogy ezt is megkaptam, mert sokkal nagyobb a vírus kockázata várandósok esetében. Érdekes, mert hasonlóan vélekedett még további három orvos is (háziorvos és két nőgyógyász) ettől függetlenül (március eleje). Ezt azért jó volt hallani. 

Közben dúl a pandémia, már a gyermekkórház is tele picikkel, sok várandós is bele esett, egyre több az információ az egyébként is terhelt kismamás tüdővel mit képes a kór tenni, nehéz nyugodtnak maradni. 

Március 26-án bejelentette a Kormány, regisztráljanak a kismamák, mérlegelték a kockázatot, 2. és 3. trimeszteben lévők megkaphatják a Pfizer vagy Moderna oltást!

Fel is vettem a kapcsolatot az oltóponttal ahova januárba mentem eü-s dolgozóként, elmeséltem helyzetem, és megerősítettek, hogy valóban oltanak, és mivel a 2. trimeszterbe értem, kérésemre kaptam is időpontot immár a 2. oltásomra. Kérdésemre, hogy probléma-e, hogy több nap telt már el, mint az akkor meghatározott 20 nap a 2 oltás között azt a választ kaptam, hogy a szervezet nagyon is emlékszik, nem gond, nem kell elölről kezdeni a folyamatot.

A második oltásom esedékessége előtt szervezte pont a Babagenetika Csapata az élő online beszélgetést családtervezők, várandósok, szoptatós anyukák – covid, oltás témában szakértőkkel, mely kiváló információkat és plusz megerősítést adott, hogy ne aggódjak! Ezúton is köszönöm munkájukat!

Folytatás, immár 2 adag vakcina után (Pfizer).

Telefonon történt konzultáció után nagyon gyorsan, hihetetlen odafigyeléssel és gördülékeny szervezéssel fogadtak a DPCK Oltópontján (03.30.).

Idősek oltása mellett, soron kívül, külön oltóhelyiségbe vezettek, ahol a nemzetközileg is elismert, infektológus főorvos asszony várt. Felvilágosított a jelenlegi helyzetről, a vírus vs. oltás kockázatáról (utóbbi szinte elenyésző) és jelentőségéről. Amíg beszélgettünk, szinte észre sem vettem az oltást magát. Bármit kérdezhettem (bár bevallom, mindenre választ kaptam a tájékoztatás során), őszintén, politika és protokoll mentesen, szakmai alapon, legjobb tudása szerint válaszolt, sőt, örült, hogy kismamaként is felelősen gondolkozok!

Az ambuláns lapomat (kelt 2021. március 30.) kiegészítette néhány információval, a hiteles forrás miatt idéznék belőle:

C:\Users\KINZO\Desktop\dpck_ambulans lap_kismama covid elleni oltas_kieg.szöveg_03_30_21.jpg

A vakcina beadása után mindenkinek 15 perces megfigyelési időt még el kell tölteni a várakozóban. Talán 4 ember ülhetett bent (bőven megfelelő távolságra egymástól), de még így is felajánlottak egy távolabbi helyet arra a néhány percre, egy nagyon kedves katona még arra is figyelt, milyen szék lesz a legkényelmesebb a kismamának ☺ (Aznap délutántól másnap reggelig izomláz volt a felkaromban, este picit bágyadtabb voltam, de lázam nem lett. Kis fejfájással ébredtem, ami a reggelit és a kávét követően el is múlt, szóval nem hiszem, hogy az oltáshoz volt köze.) 

Azóta eltelt még egy hét, semmi bajom. Itt tartok most (17 hetesen), bízom a tudományban és a szakértőkben, reméljük a legjobbakat! 

Kívánok minden olvasónak jó egészséget, és javaslom a hiteles forrásokból történő tájékozódást!

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS