Összevont Preeclampsia és Down-szindróma szűrés

Szakértőnk, Vizsy Nóra a terhességi toxémiával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalta össze olvasóinknak.

A 34. hét előtt kialakuló, fehérjevizeléssel és ödémával társuló vérnyomás-emelkedés a legsúlyosabb esetekben az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti. Emiatt fontos, hogy a kórkép kialakulásának kockázatát minél hamarabb felmérjék.
Egy új módszer segítségével már a 12. héten is kiszűrhetőek a magas kockázatú esetek. A korai preeclampsia szűrését minden kismamának a Down-szindrómát is kimutató kombinált teszttel egyidejűleg javasoljuk.

Mi a preeclampsia (terhességi toxémia)?

A preeclamsia (terhességi magas vérnyomás vagy terhességi mérgezés) a várandósság második felében kialakuló, jellegzetes tünetekkel járó, szélsőséges esetben az anya és a magzat életét is veszélyeztető kórkép. A preeclampsia a terhesség korai befejezését teheti szükségessé. Kialakulásának pontos oka jelenleg ismeretlen, és az egészséges, először szülő kismamák 2-6%-át érinti.

Kiket fenyeget a preeclampsia?

Az alábbiak növelhetik a preeclampsia kialakulásának kockázatát:
– korábbi terhességnél magas vérnyomás vagy preeclampsia
– családban előfordult már preeclampsia (édesanya, lánytestvér)
– cukorbetegség
– vesebetegség
– krónikus magas vérnyomás
– antifoszfolipid-szindróma (APS, Hughes-szindróma)
– szisztémás lupus erythematosus (SLE)
– túlsúly (BMI index nagyobb, mint 30)
– többes terhesség
– első terhesség

Mik a preeclampsia tünetei?

A preeclampsia tekintetében megkülönböztetünk korai (34. hét előtt), valamint késői (34. hét után) megjelenésű formát. A korai preeclampsia tünetei általában a 20. hét után jelentkeznek. Enyhe preeclampsia esetén korábban nem tapasztalt magas vérnyomás, fehérjevizelés (proteinuria), ödéma a főbb tünetek. A terhesség alatt önmagában fellépő vizenyő nem veszélyes, ha ahhoz magas vérnyomás nem társul. Magas vérnyomáról akkor beszélünk, ha korábban normál vérnyomású terhes nőnél két mérés során is, melyek között legalább 6 óra eltelt, 140/90 Hgmm-nél nagyobb értéket mérünk.
Súlyosabb preeclampsia esetén már egyéb tünetek is megjelennek, erős fejfájás, homályos látás, fényérzékenység, fáradtság, hányinger, hányás, csökkent mennyiségű vizelet, hasi fájdalom rendszerint jobb oldalon a bordák alatt, légszomj, a tüdőben megjelenő folyadék miatt. A kórkép legsúlyosabb formája a HELLP-szindróma, ilyenkor a vörösvértestek szétesnek, a vérlemezke szám alacsony, magasra szöknek a májenzimek értékei. Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha magas vérnyomást mér, illetve a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalja!
Diagnózist a magas vérnyomás és a felsorolt tünetek közül egy vagy több együttes jelenlétekor lehet felállítani.

Mi az összevont Preeclampsia és Down-szindróma szűrés?

Az első trimeszteri vizsgálattal meghatározható a korai terhességi toxémia kialakulásának valószínűsége, a Down-szindróma szűrésével egyidejűleg. A kockázatbecslés során figyelembe vesszük az anya életkorát, testsúlyát, általános anamnézisét, kórelőzményeit, vérnyomást mérünk, egy speciális ultrahangvizsgálatot, illetve laboratóriumi méréseket végzünk. A genetikai ultrahangvizsgálat során a Down-szindróma szűréshez szükséges magzati nyakiredő és orrcsont mérés mellett a méhet ellátó artériák Doppler vizsgálata is megtörténik.
A laboratóriumi mérések során, az önmagában végzett kombinált tesztet kiegészítve, nemcsak a PAPP-A és a free-ß-hCG fehérjék, hanem a PlGF nevű fehérje anyai vérben mérhető koncentrációját is meghatározzuk. A PlGF fehérje alacsony szintje azt jelzi, hogy a méhlepényi erezet állapota nem megfelelő. Ezzel a vizsgálattal a magas kockázatú esetek 96%-a kiszűrhető, 10% téves pozitív eredmény mellett.
Ikerterhesség esetén az első trimeszteri preeclampsia szűrés nem alkalmazható.

Mi a teendő magas preeclampsia-kockázat esetén?

Magas preeclampsia kockázat esetén szorosabb terhesgondozásra, gyakoribb vérnyomás-ellenőrzésre és a vizelet fehérjekoncentrációjának rendszeres meghatározására lesz szükség.
Hogyan előzhetem meg a preeclampsia kialakulását?
Jelenleg nincs biztos módszer a preeclampsia elkerülésére. A magas vérnyomást okozó tényezők közül néhány szabályozható, némelyek nem.
Magas kockázat esetén, a WHO állásfoglalása alapján, a preeclampsia korai kialakulásának esélyét csökkenteni lehet a várandósság 16. hete előtt kezdett alacsony dózisú aszpirin (napi 75mg acetil-szalicilsav) szedésével. Emellett, de minden terhesség esetén is igen nagy jelentősége van a rendszeres vérnyomásellenőrzésnek és az időben elkezdett vérnyomáscsökkentő kezelésnek.
Fokozott kockázat esetén a kismamának mindenképp sószegény, fehérjében és vitaminokban gazdag étrendet kell követnie a várandóssága során.

 

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS