Petra levele hypospadiásisos kisfiának történetéről

Petra levele hypospadiásisos kisfiának történetéről

„Kisfiam 2017. május 8-án, a húgycsőnyílását tekintve 3—4-es súlyosságú hypospadiásis-szal született.

Első alkalommal 6 hetesen látta a rendellenességez hozzáértő gyermekorvos (Dr. Kiss András) a Heim Pál kórházban. Ő azt mondta, nem szokta kategorizálni a hypospadiasis-t a súlyossága szerint, csupán két csoportot különböztet meg, akiket kell műteni, és akiket nem. A mi esetünkben egyértelműen műtétet javasolt, 2 lépcsőben, 1 éves kor környékén. Elmondta, hogy ő évente 50-100 db ilyen fejlődési rendellenességgel született gyermeket operál, de azt javasolta – tekintettel arra, hogy nem kell kapkodni – tájékozódjuk a lehetőségeket illetően.

Orvos családban nőttem fel,így igyekeztünk megmozgatni minden energiát, hogy a lehető legtöbb információhoz jussunk. Vilmos gyermekorvosa körbekérdezte az ismerős gyermekorvosokat, volt-e ilyen problémával született gyermek a praxisukban és, amennyibe igen, kihez fordultak és milyen eredménnyel. Mindenhonnan azt az információt kaptuk, hogy amennyiben tehetjük, forduljunk Professzor Ahmed T. Hadidi-hez, aki a legnagyobb gyakorlattal rendelkezik ebben a témában vagy a magyar orvosok közül Dr. Pirot Lászlóhoz.

Július végén részt vettünk Hadidi Professzor konzultációján, az Istenhegyi Klinikán. A Professzor Úr elmondta, hogy Vilmos hypospadiasa a súlyos és a nagyon súlyos határán van, enyhe görbülettel. A húgycsőnyílás a pénisz és a here találkozásánál, de még a péniszen található. Tájékoztatott bennünket, hogy az ilyen súlyosságú rendellenességet általában 3 műtéttel szokta korrigálni (1. pénisz kiegyenesítés, 2. húgycsőképzés, 3. filymarekonstrukció) de mivel az esetünkben a pénisz csak enyhén hajlott, megpróbálja 2 lépcsőben megoldani a problémát, összevonva a kiegyenesítést a húgycsőplasztikával. Elmondta, hogy 1 éjszakát kell majd bent tartózkodnunk a kórházban és Vilmos 7-10 napig fog katétert használni a műtétet követően.

A férjemmel úgy döntöttünk, a legnagyobb bizodalmunk a Professzor Úrban van és mivel a családi összefogás által lehetőségünk is adódott a műtét költségeinek fedezésére, ez év novemberében Prof. Ahmed T. Hadid műtötte a kisfiunkat.

A műtét napján reggel 7-re érkeztünk meg az Istenhegyi Klinikára. Kis várakozást követően kaptunk egy szobát, ahol lepakoltuk a csomagunkat és vártunk.   Vili  hajnali 3-kor szopott utoljára (még csak anyatejet evett ekkor) de nagyon türelmes volt. 3/4 8-kor kapott egy csepp vízben feloldva homeopatikumokat – ezeket én vittem neki a gyermekovosunk javaslatára –  amelyek a műtét utáni ébredést és a sebgyógyulást hivatottak segíteni. 10 percre rá a nővér egy  nyugtató szirupot adott a kicsinek, ami után teljesen ellazult. Az altató orvos kézben vitte be Vilit a műtőbe.

Miután vége lett a műtétnek Dr. Hadid kijött és elmondta, ugyan nehezebb volt a műtét mint amire számított, de sikerült megcsinálnia a kiegyenesítést és a húgycső kialakítást is egy lépcsőben. Néhány percre rá Vilmost is kihozták a műtőből, csak alig ébredt meg az altatásból máris visszaaludt. Egy óra múlva csendesen, nyugodtan ébredezett, de aztán éhes lett nagyon és elkezdett sírni. Pár perccel később ismét kapott homeopatikumokat, majd utána ügyesen és sokat szopott. Néhány perccel később már jókedvű volt, játszott, felült, mászni is akart. Délután nyugodtan aludt, nem zavarta meg az altatás, ha voltak is fájdalmai, azonnal kapott fájdalom csillapítót, nem szenvedett egyáltalán. A kórházi éjszaka is rendeben telt, kicsit sírdogált csak Vili.

Másnap korán reggel a Professzor megvizsgálta Vilit, megnézte a kötést és mivel szép volt, nem is vette le ( a nővér elmondása szerint az ő kötése volt az egyetlen, ami nem ázott át). Hadid elmondta, hogy a katétert  10 napig kell bennhagyni, amit majd Pirot doktor úr fog eltávolítani. Két hétig a gyermeknek antibiotikumot kell kapnia  és duplán kell pelenkázni az ütés védelem miatt. Hangsúlyozta, Vili nyugodtan mozoghat, mászhat, játszhat, csak arra kell odafigyelni, ne törjön meg a katéter és a vizelet szépen tudjon áramolni.

A nővérke megtanított a katéterzsák kezelésre,megkaptuk a zárójelentést és már indultunk is haza.

Az otthon lábadozás legnehezebb része tulajdonképpen a napi 3-szori antibiotikum szuszpenzió beadása volt, mivel Vilmos nagyon nem akarta bevenni, de lassan megszokta a kellemetlen procedúrát. Fájdalma alig volt, amit azonnal csillapítottunk. Az első kontrollig teljesen tiszta volt Vili vizelete, egy csepp vér sem festette meg. Mivel a kontroll alkalmával katéter zacskót kellett cserélni és megmozdulhatott a cső, egy kis vérzést tapasztaltunk, de Pirot doktor úr biztosított róla, hogy ez teljesen normális.

Az első  kötés cserénél kicsit megijedtem Vili szerszáma láttán, mivel leginkább egy koktél paradicsomra hasonlított, a doktor úr elmondta, ez még szépnek számít nem aggódjak.

A kötést a katéter kivételekor a doktor úr eltávolította és ezt követően minden pelenkázásnál Tobrex kenőccsel kellett kenni a fütyit.

6 hétig csak mosdattuk a gyermeket, és  szorgalmasan kentük a műtétei területet minden  – dupla – pelenkázásnál.

Lassan 3 hónap telt el a műtét óta és Vili szerszáma nagyon szép, teljesen begyógyult seb, a heg szinte alig látszik. Szépen sugárban pisil a pénisz tetejéről. Egy hónap múlva megyünk vissza Hadid Professzorhoz kontrollra, remélem ő is csupa jó hírrel fog szolgálni és márciusban meg is csinálja a fityma plasztikát, melyet követően el is felejthetjük, hogy a gyermekünk ezzel a kis korrigálandó feladattal jött a világra.

 

Petra

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS