Prof. dr. Ahmed T. Hadidi világhírű specialista interjút adott a Várószobának

Hozzávetőleg a fiúk 1 %-át érinti a hypospadiasis nevű születési rendellenesség, melynek lényege, hogy az újszülött húgycsőnyílása nem a makk csúcsán található, hanem valahol a szerv tövéhez közelebb. Az érintett szülőknek azonban nem kell megijedniük, mert ez a betegség ma már szinte minden esetben korrigálható. Viszont nem mindegy, ki végzi a műtétet, és az sem, hogy a gyermek mennyi idős korában oldják meg a problémát.

Prof. dr. Ahmed T. Hadidi a rendellenesség világhírű specialistája interjút adott a Várószobának, melyből cikksorozatot készítettünk. Az első részben magáról a betegségről, a második részben terápiájáról lesz szó, ami egy speciális műtéti eljárás.

A fiúk hány %-át érinti ez a probléma, megfigyelhető-e emelkedő tendencia az előfordulási gyakoriságot illetően?
A fiúk kb. egy százaléka jön világra ezzel a rendellenességgel, de pontos adatokkal nem rendelkezünk az érintettek számát illetően. Ennek az az oka, hogy intim jellege miatt sokan nem fordulnak szakemberhez a kórképpel. Mindennek ellenére úgy tűnik, hogy valóban egyre gyakoribbá válik.

Mi okozza a rendellenességet, melyek a legfontosabb feltételezett kockázati tényezők?
Feltételezünk környezeti faktorokat és egyéb tényezőket is kialakulásának hátterében, de nem ismerjük a pontos okokat. Bizonyos teóriák szerint hajlamosítja a gyermeket a betegségre, ha édesanyja a terhesség idején magas progeszteron szinttel rendelkezik. Úgy tűnik, hogy 6 % esélye van a betegségre azoknak a kisfiúknak, akiknek családjában már előfordult a hypospadine. Bizonyos kutatások azt vélték felfedezni, hogy a fodrászok gyermekei nagyobb kockázattal rendelkeznek a hajlakkban található anyagok belégzése miatt. További közismert felvetés, hogy a magas feszültségű vezeték közelében élő emberek gyermekei is veszélyeztetettebbek. Ezek a feltételezések azonban nem nyertek bizonyítást. Az ellenben biztos, hogy a betegség már Krisztus előtt létezett, így kizárólagosan nem okozhatja olyan környezeti tényező, amely akkoriban még nem jellemezte világunkat.

Vannak-e a problémának különböző súlyossági fokozatai?
Számos különböző osztályozását ismerjük a hypospadiasis-nek, melyek közül a leghasznosabb az, amelyik az alapján dönti el a rendellenesség besorolását, hogy hol található a vizelő nyílás. Négy típust különböztetünk meg: 1. Ha a nyílás a makkban van, akkor a probléma enyhe vagy 1. fokú. Ha a nyílás a makk alatt (annak felén) van, akkor a 2. fokról beszélünk, Ha a nyílás a pénisz tövénél van, akkor a probléma súlyos, a legsúlyosabb forma pedig, amikor a nyílás egészen a herezacskónál található. A besoroláskor figyelembe kell venni továbbá, hogy milyen állapotban van maga a hímvessző: görbült vagy egyenes, valamint, hogy a herezacskók elhelyezkedése normális-e, vagy a szokottól eltérő.

Gyakori-e, hogy a hypospadiasis-hoz más rendellenességek is társulnak?
A kórkép jellemzően önmagában fordul elő, de 15-20 %-ban más rendellenességek is társulhatnak hozzá – különösen a hármas, illetve a négyes súlyosságú hypospadiasis-esetek között találkozunk egyúttal más problémával. A társbetegségek lehetnek veseproblémák, hólyagproblémák, füllel kapcsolatos elváltozások, sőt akár még a szív is érintett lehet valamilyen hypospadiasis-hoz csatlakozó rendellenességben. Ez azonban valóban nagyon ritka. Az összes hypospadiasis 80 %-a az egyes, illetve a kettes kategóriába tartozik, amely esetekben a gondot teljes mértékben korrigálni lehet. Európában és Amerikában az egyes-kettes forma a leggyakoribb, míg Ázsiában, Japánban inkább a hármas-négyes stádiumok előfordulása jellemző. A hispán eredetű- és a zsidó származású emberek körében gyakrabban fordul elő a hypospadiasis, a feketebőrű embereknél ellenben ritkábban.

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

FEMCAFE INSPIRÁLÓ NŐK JELÖLÉS
A „LEGINSPIRÁLÓBB CIVIL TELJESÍTMÉNY”

Voksoljatok AnnáraTi is itt: FEMCAFE SZAVAZÁS