Dr. Csoma András

Szülészet-nőgyógyászat

2020 nyarán ismerkedtem meg Sevcsik Annával és a Babagenetikával. Anna bemutatott egy párnak, akiknél fejlődési rendellenesség miatt javasolták a terhesség második trimeszteri megszakítását, nagyjából nulla empátiával. Találkoztam már ilyen esettel azóta és azelőtt is. Hatalmas fájdalom lehet egy élő terhesség spontán megszakadása, aminél még borzasztóbb, ha a leendő szülőknek kell dönteniük a megszakításról. Ilyen helyzetben elfogadhatatlanok a közhelyek vagy az, ha a tényeket úgy közli az orvos, mintha a bevásárlólistát olvasná.
Amikor Anna megkeresett, hogy szeretne felvenni a szakértői közé, meglepődtem, mivel nem gondolom, hogy bárminek a szakértője lennék, egyszerűen csak képes voltam normálisan beszélni a párokkal, és a lehetőségekhez képest teremteni egy olyan környezetet, ahol átvészelhették ezeket a nehéz napokat.
Amiket magamról el tudok mondani, hogy 2014-ben szereztem meg a diplomámat a Semmelweis Egyetemen, 2019-ben a szülészet-nőgyógyászat szakvizsgámat. Jelenleg a Péterfy Sándor utcai Kórházban dolgozom, magánrendelek, illetve 2020 őszével megkezdtem endokrinológia szakképzésemet.