Mayer Nikoletta vagyok, a Yoga for the Special Child® metodika magyarországi bevezetésének megálmodója és megvalósítója, az első magyar hivatalos speciális jóga oktató.

2014-ben kezdtem el fogyatékos felnőttekkel együtt dolgozni. Az unokatestvérem down-szindrómás, így a közeg nem volt ismeretlen. A mindennapok sokszor állítottak újabb és újabb kihívások elé, ám a szeretet, a türelem, a kreativitás valamint a magunkba vetett hitem mindig segítségemre voltak. Meggyőződésem, hogy a közös munka egyik alappillére a kölcsönös bizalom. Ha megvan, bátran merünk egymáshoz kapcsolódni, a bizalomra építeni a szeretetet, mely minden nehézségen átsegít. Hittem ebben a belső kapcsolatban, és milyen jól tettem. Működött.

A fogyatékos emberekkel való közös munka erős tanító/gyógyító kombináció. Ahogy én segítettem Nekik, úgy Ők is nekem. Egymást formáltuk testben és lélekben.

Mindeközben a tanulási vágy újra az iskolapadba sodort, melynek iránya a jóga lett, azon belül elsőként a gerincjóga. Ezután a hatha jóga is bekerült az elvégzett tanfolyamok repertoárjába. A képzések alatti intenzív gyakorlásnak köszönhetően elkezdtem megtapasztalni a belső változásaimat, melyek által kiegyensúlyozottabb, egységesebb lettem önmagammal. Mindezen élmények magukkal hozták azt is, hogy egyre erőteljesebben kezdett el foglalkoztatni az a vágy, hogy rálépjek a saját életfeladatom útjára, csak épp rá kellene érezni, hogy mi az. A szakmai terület nem volt kérdés, továbbra is a fogyatékos embereknek szerettem volna támogatást nyújtani, azonban kerestem a „hogyant”. Valami olyat szerettem volna, ami még nincs itthon. Majd egyik nap rájöttem, hogy nem kell tovább ötletelni, hiszen a megoldás itt van előttem, a jóga.

Hazánkban a fogyatékos emberek körében nincs köztudatban a jóga és annak pozitív hatásai, ezen szeretnék változtatni.

A Yoga for the Special Child® metodika első olvasásra magával ragadott. Születéstől fogva segíti a fogyatékos gyermekek és felnőttek természetes fejlődését, fejlesztését. Mindezt volt szerencsém Sonia Sumar – nemzetközileg elismert jóga-terapeuta, író és e csodálatos módszer megalkotója – mellett megtapasztalni Koppenhágában. A program minden pillanatát imádtam. Sonia jelenléte, személyisége magával ragadott. Minden szavát jegyzeteltem, ittam, hogy később magamba szívhassam. Sonia finoman, érzéssel kapcsolódik a gyermekekhez, megindító volt mindhárom bemutató jóga óra, amit nekünk tartott. Sonia minden mozdulatából, pillantásából átható szeretet sugárzott, ami végig segítette a gyakorlókat az új tapasztalás békés megélésében. Ezt a varázslatot szeretném én is átadni Mindenkinek, aki velem jógázik.

www.specialyoga.hu

https://www.facebook.com/SpecialYogaHungary