Új teszt a magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására

Különleges bemutatón jártunk a napokban: a magzati diagnosztikában már sikerrel alkalmazott PrenaTest® továbbfejlesztett változata (szaknyelven a qPCR – alap PrenaTest®) a korábbinál rövidebb idő, már 3 nap alatt eredményt hoz, ezen kívül olcsóbb, mint az elődje. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy vezető genetikusprofesszorokkal találkozhattunk ennek az újdonságnak a bemutatóján. A tesztről januárban részletesen beszámolunk.

Az Európában elsőként bevezetett kockázatmentes, non-invazív prenatális teszt, a PrenaTest® új korszakot nyitott a magzati diagnosztikában: olyan vizsgálati lehetőséget kínál a várandósok, illetve az egészségügyi szakemberek számára, amely egyszerű anyai vérvétel segítségével, a vetélési kockázattal fenyegető invazív beavatkozás (amniocentézis, chorion-biopsia) kiváltásával, de azzal azonos hatékonysággal mutatja ki az esetleges magzati kromoszóma-rendellenességeket.

Az eljárás azon alapul, hogy a magzat genetikai jellemzőivel megegyező méhlepény elhasználódott sejtjeiből kiváló szabad magzati DNS-ek az anyai vérbe jutnak. Ezek szerkezetének a megvizsgálásával azonosítható, hogy melyik kromoszómáról származnak és hogy megfelelő mennyiségben vannak-e jelen. Ez a vizsgálati eljárás hatékony módja a számbeli kromoszóma-rendellenességek kimutatásának.

Az elmúlt három évben az új generációs, szekvenáláson alapuló, ún. non-invazív prenatális tesztelés (NIPT) iránti igény hatalmas mértékben megnövekedett. A nemzetközi egészségügyi szakmai szervezetek ajánlása alapján a NIPT megbízható és kockázatmentes vizsgálati módszerré vált a legfontosabb magzati kromoszóma-rendellenességek kimutatására. A német Lifecodexx által fejlesztett PrenaTest® piacvezető szerepe annak a ténynek köszönhető, hogy a szakemberek számára megbízhatóan, a szakhatóságok által akkreditált, német minőségű vizsgálatot kínálnak. Az elmúlt időszakban a PrenaTest® laboratóriumi fejlesztése folytatódott, és nemrég világújdonságként a PrenaTest® olyan, új formáját vezették be, amely a megbízható és kockázatmentes szekvenálási technika révén a korábbihoz hasonló hatékonysággal azonosítja a magzati Down-kór esetleges jelenlétét, ugyanakkor rövidebb lett az eredmény közlési határideje (3 munkanap), és a költségcsökkenés is jelentős. Ez a világújdonságnak számító új laboratóriumi megoldás jelentős lépést jelent a vállalat a NIPT bevezetésekor kitűzött célja felé, hogy a PrenaTest® minél több várandós számára elérhetővé váljon.

 

 

Oszd meg, ha hasznosnak találtad a cikket!
Megosztom Facebook-on
Megosztom Twitter-en
Megosztom Linkdin-en
Elküldöm emailben

Mérhetetlenül hálásak vagyunk Nektek, hiszen a támogatásotoknak köszönhetően a BurokBrigád projektünkkel a Richter Anna Díj Közönségdíját tegnap este átvehettük.

Köszönjük!